Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sčítání lomených výrazů

Od: dana72* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den

Mám problém pří sčítání lomených výrazů. Příklad: 2/y + y/y+2. Vychází mi pořád 2+y, ale ve výsledek má být y+2/y. Můžete mi prosím poradit, který výsledek je správně? Děkuji předem

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak, jak je to zapsáno, ani jeden; zde by bylo správně 2/y + 3.

Předpokládám ale, že ten zápis je zkomolen kvůli problému se zlomkovou čárou, kterou nahrazuješ lomítkem, a že to má být 2/y + 2/(y+2), a pak je správný výsledek (y+2)/y = 1 + 2/y (dvě správné možnosti zápisu téhož výrazu).

Jinak je dobré, když si nejsem jist, udělat například namátkovou zkoušku a dosadit třeba y=1. To sice nedokáže, který výsledek je správný, ale může vyloučit (a zde vyloučí) ten nesprávný. Také tě mohlo varovat to, že se ti ztratily zlomky; není to sice, obecně vzato, nemožné, ale je to silně nepravděpodobné, zvlášť když výraz v zadání nemá smysl pro y = 0 (nulou se dělit nesmí) a ve "výsledku" najednou ta nula nevadí.

doplněno 23.10.11 18:16:

Proč ti to vychází špatně. to ovšem nevím bez dalších inormací. Mohl bych sem dát výpočet, ale lepší by bylo, kdybys sem ty napsal svúj a podívali bychom se na to.

vasekpasek*
hodnocení

0x

Převést na společného jmenovatele (zde jde jen roznásobením obou jmenovatelů, neboť jsou navzájem nesoudělné), pak posčítat čitatele. Vzhledem k tomu, že v čitateli pak vyjde vzorec, tak ten pak rozložit na součit, pokrátit se jmenovatelem (který vznikl tím roznásobením) a je to. Výsledek, který má vyjít, pak opravdu vyjde.

doplněno 29.10.11 22:28:

tak ten pak rozložit na součin

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]