Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyjde příklad se zlomky?

Od: frankiee odpovědí: 10 změna:

Ahoj, jak vyjde tento příklad se zlomky? Vychází mi pořád 0/175, což se mi zdá jako velká blbost.. mohl by mi někdo napsat i postup? děkuju moc.

PS: omlouvám se za kvalitu

Jak vyjde příklad se zlomky?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

0x

Mi to vychází jinak, začít je třeba od závorky a složeného zlomku. Je třeba vědět, že dělení zlomku zlomkem je stejné jako násobení prvního zlomku tím druhým s přehozenými hodnotami. Takže je to jedna šestina KRÁT čtyři třetiny.

0,8 v závorce vjádříme jako 8/10 a opět odstraníme složený zlomek. 5/4-1 je to samé je 5/4-4/4. :) Takhle upravené zlomky odečteme a až nakonec roznásobíme a sečteme.

Člověk se v tom snadno zaplete, pokud nejde postupně. Radši dělat více snazších, postupných úprav. Pokud je čas. :)

frankies
hodnocení

Takhle ten postup mám.. tak vážně nevím, co jsem tam zblbla. :(

Mohu se ještě zeptat (trochu odejdu od tématu :D)... ještě mám toto: √8 +√8=
jde to nějak sečíst? :D Já jsem vážně beznadějný případ co se týče matiky. :D

Jinak moc děkuju. :)

naihonn*

√8 + √8 jsou nečekaně 2√8, což je nejlepší zápis podle mě, ale tak celé se to dá převést pod tu odmocninu, ale nevím, proč to dělat.

:)

frankiee
hodnocení

Super, díky :)

dzordz*

2√8 = 4√2, ještě trochu lepší zápis :)

naihonn*

Pravda, pravda. To dělá ta zima. *smich*

hodnocení

0x

postup by jsi měl napsat ty, jak to řešíš, převádíš na společného jmenovatele a pod, a potom ti řekneme, kde případně jakou děláš chybu...

je to dost snadné, i z hlavy se dá to před závorkou ujednotit na stejného jmenovatele, to samé i v závorce.. tak to zkus, když ti to vyjde, budeš to umět... když ne, poradíme

frankies
hodnocení

Tak jsem to přepočítala...Tentokrát mi vyšlo 37/12 takže 3 celé 1/12 ... bohužel nemám skenner, takže to musím fotit a ta kvalita je vážně děs. :/ No dám to sem, ale pochybuju, že to přečtete a vyznáte se v tom..

Jak vyjde příklad se zlomky? #2
naihonn*

Jen tak jsem to spočítal z hlavy, ale vyšlo mi to taky 3 a 1/12, takže bych i věřil, že to máš teď správně. *frajer*

frankies
hodnocení

Z hlavy? :O Tohle už překračuje všechny meze. :D Ale jsem ráda, že to mám konečně dobře. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]