Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Berem ve škole lomené výrazy-krácení lomených výrazů..Dnes jsem pokazila písemku a zíra píšeme další, tak se chci zeptat, jestli by mi tu nějaká dobrá duše pomohla. Nevím totiž, jak poznám, jaký mám použít vzorec..Nebo jestli máte tipy, jak to pochopit, protože si matiku potřebuju opravit.. Prosíím.
Já mám obavy, že to chce prostě cvičit příklad za příkladem a tak se v tom orientovat; prostě dril. Zřejmě ti jde hlavně o krácení mnohočlenů respektive o jejich rozklad.
Na druhou stranu ono těch vzorečků, které přicházejí v úvahu, zase tak moc není. Podívejme se třeba na ten tvůj příklad. Ono trochu mate ten zápis, když z technických důvodů nelze užít zlomkovou čáru. Já bych tam přidal závorky, myslím, že to má být takto:
(5a2-10a+5)/(a4-1)
Jmenovatel je selkem jednoduchý a pomůže nám, že číslo 1 lze zapsat ako 1 na cokoli; zde by se hodilo sladit to s tím a4 a napsat ji jako 14, takže máme tvar (a4 _ 14 ) . Tady přichází v úvahu vzorec pro rozdíl n-tých mocnin
a^n _ b^n = (a_b)(a^(n-1)b + a^(n-2) n^2 + ... +b^(n-1) )
ale možná ho znáte jen pro rozdíl druhých nebo třetích mocnin;
vzorec pro rozdíl čtverců je jednoduchý:
(a² -b²)=(a+b)(a-b)
rozdíl třetích mocnin tady nepotřebujeme, tak to s ním nebudu komplikovat.
(a teď, aby se to nezd)tratilo, to odešlu a pokračování dám do doplnění otázky.)
doplněno 17.10.11 20:09:(Ten smajlík je zavírací závorka, to tenhle editor občas dělá, když nedám pozor)
Nevadí, a na čtvrtou je a na druhou to celé na druhou a tak napíšeme
(a4 _ 14 ) = ((a²)² _(1²)²)= (a² _1²)(a² +1²)
(a² _1²) = (a+1)(a-1)
(a4 _ 14 ) = (a+1)(a-1)(a² +1²)
doplněno 17.10.11 20:15:No a teď co s čitatelem 5a2-10a+5? Tak nejdřív ze všeho se podívám, že ze všech jeho členů lze vytknout 5:
5a2-10a+5 = 5(a2-2a+1)
a v tom už musíš poznat vzorec pro druhou mocninu součtu:, rep. rozdílu
(a-b)² = a² - 2ab + b²
místo b si dosaď jedničku a vidíš že z čitatele i ze jmenovatele lze vytknout (a-1) a tím to zkrátíme (ovšem s podmínkou, že (a-b) není rovno nule).
doplněno 17.10.11 20:16:A sakra, zas ty protivný smajlíci; všechny nahraď závorkou )
Myslíš zlomky? Na krácení žádný vzorec neexistuje... Zkus sem napsat nějaký příklad a jak bys ho řešila. Pak to probereme. I když si myslím, že "kartaginec" ti určitě poradí. Ten je na matiku MACHR!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.