Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Programování nebo elektrotechnika?

Od: sparkcz odpovědí: 4 změna:

Čau lidi,
Rád bych se vás zeptal, co si myslíte o těchto oborech (IT a elektrotechnika). Ptám se proto, že potřebuju pomoct rozhodnout, na kterej obor mam jít.

Předem dík za vaše názory,
SparkCZ

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Být tebou, rozhodnu se podle sebe. Ty obory se mohou týkat podobných věcí (třeba periférie k počítačům), ale také od sebe mohou být velmi vzdálené (vývoj operačného systému / návrh pohonu pro tramvaje), takže záleží na dalším zaměření. Co by tě bavilo víc, co bys rád poznal podrobně, co bys jednou chtěl dělat? Podle toho bych se rozhodl.

sparkcz
hodnocení

Obory to jsou velmi podobné - navíc na stejné škole :) - protože když už elektrotechniku, tak slaboproud. Taky vim, že na el. se učí jeden programovací jazyk (c++) a na IT se pochopitelně probírá hardware.

Pokud jde o to co mě baví: Tak nějak obojí, ale zase je pravda, že IT o dost víc. O el. uvažuju více méně z toho důvodu, že v poslední době studuje IT hodně lidí, takže abych si pak našel práci... ;)

Jinak programuju už teďka: na (podle mě) dobrý úrovni html | css a teďka začínám C++ a SDL

dzordz*

O práci v IT se nebojte, zejména pokud za sebou budete mít nějaké "takové to domácí programování", pár projektů hotových, možná i celé portfolio, seženete práci hned, jako absolvent budete začínat na 35, za rok dva tři se (i dle zaměření) můžete dostat na senior/vedoucí pozici/sw architekta a mít od 50 nahoru. Protože o to jde v první řadě, že.

Hlavním problémem u toho IT je nutnost, abyste si právě sám něco stále dělal a aby vás to bavilo. Už v průběhu školy se nejspíš ze současných platform posunete o jednu nebo dvě dál a v práci to pak bude pořád a asi i čím dál horší. Možná už teď se můžete podívat na program nebo se pozeptat, co se dělá a nedělá a co byste se eventuálně mohl učit sám. Nějaká profilace bude důležitá (teď možná ještě nevíte, kterým přesně směrem), protože se nedá ovládat všechno, lepší se na něco zaměřit a pak říct umím to, to a to, udělal jsem tohle a tamto, než znát od každého trošku, ale nic pořádně. Takže vytrvalý zájem o obor, celoživotní vzdělávání, sbírání informací ve volném čase atd.

A elektrotechnika nevím :)

hm*

Při vybírání bych rozhodně na své pocity bral ohled. Studovat roky něco, co mě moc nebaví (a věděl jsem to dopředu), jen proto, že je větší šance něčeho (dostat se na školu, předpoklad snáze pak najít práci, . . .), to je nejspíš dost utrpení.

Pro IT: víc tě baví (ovšem to neznamená, že tě bude bavit i poté, co do ní hlouběji pronikneš), počítačových odborníků je (a bude) stále nedostatek (tvrdí média), programátor má určitou šanci i na práci z domova (třeba pro vzdáleného zaměstnavatele).

Pro el: všelijakých programátorů jsou mraky, odborníků elektroniků tak moc není (ovšem elektronika zas zdaleka každý nepotřebuje), programovat slušně může i elektronik (i když ten rozhled, jako informatik, nemá), obráceně to je horší (informatici dostatečnou znalost elektroniky nemívají), vzhledem k určitému HW zaměření lze získat kvalifikovanou práci i v nějakém blízkém oboru, zato uplatnění informatika mimo obor - no, ale vlastně dneska je možné všechno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]