Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový problém. Od 1 září navštěviji gymnázium. Na základní škole jsme měl jedničky akorát 3 z matiky, náš učitel na matiku nás toho moc nenaučil a chtěl toho po nás hodně a dával nám špatné známky. Nejsem jediný, kdo si na něj stěžuje. A ted na gymplu mam hrozný strach z písemek z matiky. Z ostatních předmětů strach nemám, ty se dokážu naučit. Ale když dostanu písemku z matiky, tak se mi začnou klepat ruce, zvýší se mi krevní tep a jsem hrozně nervozní. Dá se tento stres nějak odbourat? Štve mě to, protože dělám zbytečné chyby..
Určitě se to nějak zvládnout dá. Uvědomte si, že při písemce si takovými obavami akorát snižujete schopnost soustředění, obíráte se o čas, upisujete se, děláte chyby, neuvažujete racionálně atd. U písemky mělo by být vaší nejdůležitější starostí to, jak se se zadáním vypořádat a jak přesunout znalosti z hlavy na papír. O tom, jestli dostanete dvojku nebo trojku a co vám na to řeknou doma, můžete přemýšlet po hodině. Nebo to prostě mít na salámu, však ono to nějak dopadne.
Mně na gymplu (hlavně na nižším stupni) vždycky strašně vytáčelo, jak celá třída před písemkou panikařila, všichni mávali sešitama, opakovali věty dokola dokola, zkoušeli se navzájem, přeřvávali se, ječeli, "já to neumim já to neumim", prostě hromadná hysterie. Pozdějš mě zas vytáčelo, když sem si o přestávku v klidu seděl a učil se (protože se přece nebudu učit doma, od čeho je škola?) a spolusedla i okolí do mě neustále rylo, "vole neuč se to" nebo "kdybys nedělal krávu a šel radši hrát karty" atd :D Tím chci říct, že vám podobné prostředí na klidu také moc nepřidá.
Hromadné panikaření je fakt hrůza, souhlasím s vámi. Znám to s osobní zkušenosti. Někteří studenti si asi myslí, že na poslední chvíli jim něco zůstane v hlavě, ale to je bohužel omyl. Také s tím rýpáním, hrozné! Hlavně, když máte dobré známky, tak se objevují věty, za které bych zabíjela. Například "Neuč se, ty to stejně umíš."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.