Nejste přihlášen/a.
Dnes kluk dlouho nejel ze školy,už jsem měla strach,nebral telefony.Když dorazil,oznámil mi,že ho vyhodili ze školy.Je mu 17let a tento školni rok začinal od 1.ročniku,protoze již před tim školu po 2 letech vzdal a přestoupil nyni na jiný obor.Důvod vyhazovu škola uvedla pozdni doručeni omluvenky.(Byl 14 dni doma na antibiotikách,omluvný list má potvrzený od doktorky.Třidni učitelka byla ode (matka) srozuměnatelefonatem o jeho nepřitomnosti.)Co teď,co dělat dál?Je mu 17let,do práce ho nikde nevezmou!Jaký postup je v takovémto připadě?
Zkuste na ředitelsví školy podat odvolání s vysvětlením situace, chtělo by to ale i nějaké důkazy, protože by vám taky nemuseli věřit. Taky ale nahlédnout do školního řádu příslušné školy, jestli jste náhodou něco opravdu nezapomněla.
jet do školy a promluvit si s třídní učitelkou a ředitelem. Jestliže jste syna omluvila a on pak ještě donesl potvrzení od lékaře, tak by se měla celá věc vyřešit. Jestliže je to tak, jak píšete, tak není důvod syna ze školy vyloučit.
Nemocný byl,omluvenku měl.Já nechápu co se tam dnes odehrálo! Ještě včera jsem znovu mluvila s jeho třidni učitelkou. Ráno moudřejši večera,zitra napišu jak to dopadlo. Děkuji mnohokrát za odpovědi!
vyhodili jak vyhodili... myslím, že mu ve škole někdo ne zrovna jasné a vědomé mysli řekl, že ho vyhodí ze školy... teda vyhodí jako ještě jen někdy v určitém časovém horizontu...
většinou se ze školy vyloučí za určitý přestupek proti školnímu řádu... ten přestupek musí být jasně zadefinovaný a dokázaný, projednaný s vedením školy a žákem nebo studentem, a v tomto Vašem případě nezletilého s jeho zákonným zástupcem!
Vy jako zákonný zástupce žádejte vedení školy o projednání jeho problému, zároveň konfrontaci s třídní učitelkou, její cestou byla škola informovaná o důvodu nepřítomnosti, ta papírová omluvenka se mohla někde cestou ztratit, není to správný přístup školy...
apelujte na to, že není žádný grázl a má dobré studijní výsledky, nemá kázeňské přestupky, dále v jeho věku je opět začínat na další škole opět od začátku dost stresující,
za administrativní nedostatky vyhodit... těžko posoudit, ale dokud to s Vámi neprojednají, nevíte všechny okolnosti případu... myslím, že by se to dalo uhrát v nejhorším případě na podmíněné vyloučení...
doporučil bych prostudovat Školní řád příslušné školy a nějaké pokyny MŠ, na základě kterých chtějí syna vyloučit...
otázka je, zda syn Vám řekl vše otevřeně a objektivně...
doplněno 12.10.11 05:59:
v některých školních řádech je upraveno odevzdávání omluvenek odlišně... střetl jsem se i s formulací:
Žák předkládá písemnou omluvenku zákonného zástupce (datum a důvod nepřítomnosti) na omluvném listu v žákovské knížce (notýsku) třídnímu učiteli v den nástupu do školy. Tato povinnost platí pro všechny případy nepřítomnosti žáka ve vyučování. Opožděné omlouvání nepřítomnosti je považováno za porušení školního řádu.
Nevím, kdy tu omluvenku předložil Váš syn, není jasné, kdy se o důvodu jeho nepřítomnosti od Vás dozvěděla telefonicky jeho třídní...
Za porušování pravidel školního řádu jsou udělována výchovná opatření:
a)napomenutí třídního učitele
b)důtka třídního učitele
c)důtka ředitele školy
Výchovná opatření mohou být udělena opakovaně. V případě potřeby je svolána výchovná komise (ředitel školy, výchovný poradce, třídní učitel aj.) za účasti žáka a jeho zákonných zástupců.
Za hrubé porušení zásad chování(např. Žákům školy je přísně zakázáno v areálu školy užívat návykové látky (alkohol, tabákové výrobky, omamné, psychotropní a ostatní látky nepříznivě ovlivňující psychiku, jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti i sociální chování) a manipulovat s nimi (přinášení, nabízení, zprostředkování, prodej, opatření a přechovávání).nebo Za hrubý přestupek proti školnímu řádu se dále považuje agresivní jednání, vulgární mluva, projevy rasismu a xenofobie, podvod, krádež nebo poškozování cizího majetku je žákovi udělena důtka ředitele školy. Při opakovaném porušení těchto zásad je žák hodnocen na konci klasifikačního období sníženým stupněm z chování.
to byly výtahy ze školního řádu nějaké školy... Školní řády by měly být v jedné republice s jedním ministerstvem školství a jednotnými zákony stejné, resp. velmi podobné po obsahové stránce... takže zkuste si školní řád doma v klidu přečíst... zda je opatření školy přiměřené, a co konkrétní škola dělá s těmi žáky, kteří se bijí, absentují, poškozují majetek školy, mají nevhodné chování a pod...
pozdní doručení omluvenky je podle mne slabý důvod na vyloučení ze školy...když za chování popsané červeně v textu výše je důtka a při opakování znížená známka z chování...
...vzpomínám s láskou na moji třídní, která o nás věděla moc a s rodiči spolupracovala aktivně... jo, tenkrát to byla ještě paní učitelka a né vystresovaný chudák zavalený prací a někdy až nesmyslnými předpisy...
doplněno 12.10.11 06:18: msmt.cz/...
Čl. II Způsob omlouvání nepřítomnosti, řešení neomluvené nepřítomnosti a postup zúčastněných subjektů
a promyslete si tamtaké odstavec č. 6, zda odpovídá skutečnosti v případě Vašeho syna...
děkuji nicku petapeta za upřesnění a opravu... na kolegy na poradně je spolehnutí, pokud jeden poukáže na něco staršího, překonaného nebo změněného, druhý ho opraví a upřesní...
podle toho je opravdu možné, že syna ze školy vyhodili... psal jsem, a nejen já, že nevíme, jak to vlastně bylo, jestli syn nalil doma čistého vína, nebo to bylo trochu jinak, jak naznačuje peta a další...
je pravdou, že nejen žáci a rodiče, ale i škola mají určité povinnosti v případě meškání do školy...
ve zmíněném zákoně je to § 67 a § 68, je tam snad jedna šance, pokud po 5 dnech nepřítomnosti vedení školy upozornilo žáka nebo zástupce písemně na nedoručení omluvenky, potom od dne doručení upozornění je termín 10 dní k nastoupení do školy nebo doručení omluvenky... po deseti dnech je vyloučený... takže třeba zjistit datum případného doručení upozornění...
uvidíme, čím se tazatelka pochlubí po návratu ze školy... držím jí a tomu mladému palce, ať to nemá nějaké katastrofální následky
Takže tedy... "Přesné znění "
"Odůvodnění" : ... (dále jen "žák") do 10 dnů od doručení výzvy nenastoupil do školy a ve stanovéné zákonné lhůtě nedoložil důvod své nepřítomnosti.
Tak a to je celé! Po doručení výzvy jsem ihned kontaktovala třídní učitelku a vysvětlila jsem, že kluk má angínu, bere antibiotika, následně má zajít na rentgenové a alergologické vyšetření a jakmile bude zdráv, přinese potvrzení od kdy do kdy byl nemocen. Tím jsem nabyla dojmu, že syn je po dobu jeho nemoci omluven. Nemoc trvala víc než 10 dní a když nastoupil do školy, ten den měl praxi, s omluvenkou šel až druhý den za třídní učitelkou, která mu už jen předala rozhodnutí o ukončení! Žádná konzultace se mnou, žádné další otázky, nic! Podotýkám, nezastávám se syna v žádném případě! Ale žádné drogy, šikana, žádné hrubé chování, nic podobného! A Tak už si teď připadám jako "blbec", možná jsem na vině já a zastávám se jen svého "mazlíčka", ale upřímě!- tak to není! A teď už to je jedno, musíme jít dál a hledat jiné možnosti, takový je život!
Díky za odpovědi
Obsahovalo to rozhodnutí poučení o "odvolání" neboli žádosti o přezkoumání? U středních škol si nejsem úplně jistej, ale právní moci nabyde snad ve chvíli, kdy je převzato nebo po deseti dnech od uložení na poště (tj fiktivní doručení), pak máte 30 dnů (možná jen 15?) lhůtu na podání žádosti k přezkoumání, oni pak buďto provedou autoremeduru (či jak se to nazývá) a rozhodnutí zruší, nebo postoupí vaši žádost svému nadřízenému úřadu (městu, ministerstvu?), který záležitost projedná znovu a rozhodnutí může změnit nebo zrušit. Dokud nedostanete toto nové rozhodnutí, tak je staré odloženo a váš syn je stále studentem.
Jestli se rozhodnete něco takového sepisovat, nebude od věci se poradit s někým zběhlejším v takových záležitostech, ve své žádosti sesumírujete všechno, co je relevantní a co vás napadne. Tedy: rovina právní, lidská i sociální, 1. syn nic neprovedl, protože.., 2. došlo k pochybení na straně školy takovému, že.., 3. nedorozumění vzniklo tím, že jste volala a oznamovala, ale učitelka neudělala.. (přesně jak tu píšete, že jste HNED volala, vysvětlovala, nabyla dojmu), 4. jednali jste v dobré víře, 5. má dobré studijní výsledky, škola ho baví a dosud neměl nikdy žádné problémy, 6. atd atd. Ke všemu si vytáhnout školní řád, vyhlášky a doplnění a argumentovat přímo s odkazy a citacemi.
doplněno 16.10.11 17:21:Ale přesně, jak říká Hejkal, pokud bylo na vaší straně i jen minimální, naprosto triviální pochybení, tak to na tom můžou celé utáhnout a nevyhovět.
Toto "Oznámení o ukončení studia" s oznámením "Odůvodnění", neobsahuje žádnou zmínku o odvolání! Žádost o přezkoumání celého "incidentu" jsem sepsala já a poslala panu řediteli školy doporučeně a raději i v elektronické podobě přímo na jeho adresu. Minulý týden, kdy se to celé sehrálo, nebyl pan ředitel celý týden přítomen,přesto oznámení bylo jím podepsané. Dopis jsem zformulovala velice slušně a dle mého čistého svědomí, i s uznáním mé chyby, jež bylo neomluvení písemnou formou. Podle mě, nyní už není co k řešení, bylo by to přesně tak jak popisoval jeden z Vás v téhle diskuzi! Při první hlouposti, příležitosti by letěl, tak jako tak! Je to lajdák, omluvenku měl donést hned první den! Byli jsme se zeptat ve dvou jiných školách, je ještě relativní začátek školního roku, zítra bychom mohli mít nějakou odpověď. Jinak bude muset počkat do své plnoletosti a najít si práci. Což samozřejmě bez vyučení lehké nebude! Je to tak strašně jednoduché někoho odepsat, vyškrtnout, ale ty následky... a to jak pro něho samotného, tak pro celou rodinu! Nejsem nijak "študovaný" člověk a vím, že bych stejně nakonec "ujela" na naprosto triviální věci!
Pokud jste dostala, jak sama říkáte , doporučený dopis, pak musel, zřejmě bez vašeho vědomí, syn chybět už delší dobu. Hodně delší dobu...!
Tyto dopisy se neposílají, když žák chybí týden, ale když, bez jakéhokoli vysvětlení chybí delší dobu a nebo opakovaně a není možný kontakt s rodiči. Učitel se jim nedovolá, neberou telefon, nijak školu nekontaktují.
Teprve poté je přikročeno k poslední možnosti, doporučenému desetidennímu dopisu. Pokud do deseti dnů rodiče žáka školu nekontaktují a nedoloží důvody jeho nepřítomnosti, je žák vyloučen. Udělala jste to?
Opravdu nevěřím, že by škola vyloučila slušného žáka, pokud jste včas kontaktovala třídní. Rozhodně ne!
V dopise je napsaná možnost odvolání. Vyloučení je úřední rozhodnutí. Myslím, že je tam možnost odvolání směřující ke zřizovateli školy, což, u státní školy, je Krajský úřad. Využila jste ji?
Nabála bych se, že vám ho jinde nevezmou, dneska školy o žáky spíš bojují a v žádném případě bezdůvodně žáky nevyhazují! Což bohužel nahrává lemplům a problematických "turistům" Tím neříkám, že to nutně musí být i váš syn. Bohužel fakta to napovídají.
Přestaňte hledat vinu u školy. Škola NEMÁ DŮVOD zbavovat se slušného žáka kvůli jednorázovému opomenutí omluvy. To je nesmysl! A podejte si synka. Problém bude v něm a vás se mu zřejmě daří oblbovat.
Na nové škole se domluvte s třídním na důsledné kontrole a okamžitém kontaktování, pokud by syn do školy jediný den nedorazil. Třídní jsou rozumní, vaši starost po předešlých zkušenostech jistě pochopí.
Nehledejte vinu nikde okolo a sundejte růžové brýle, kterými hledíte na synka. Čím dřív, tím líp. Pro něj.
Podle výše vloženého Školního řádu jste VY porušila hned několik jeho bodů.
Pak se nedivte, že škola ukončila studium.
Doložení nepřítomnosti neznamená zavolat, že je syn nemocný, ale doložit lékařským potvrzením. Doložit = dokladovat.
doplněno 16.10.11 20:25:A důležitá věc - podle školního řádu škola vašeho syna nevyloučila!
Cituji: Žák, který do 10 dnů od doručení výzvydo školy nenastoupí nebo
nedoloží důvod své nepřítomnosti, se posuzuje, jako by vzdělávání zanechal
posledním dnem této lhůty. Tímto dnem přestává být žákem školy.
On tím, že jste nekomunikovali, zanechal studia... Potom tam žádné odvolání být nemuselo!
Dobrá formulace, která usnadní zbavit se problematických absentérů... bohužel..pro vás..
Pokud jsem to pochopila, tak jste syna telefonicky omluvila a pak donesl omluvný list, i když ho odevzdal později není to rozhodně důvod k vyhození do školy a nikdy jsem neslyšela, že by se to tak dělalo. Nejdříve, pokud se jedná o takovou banalitu je některé z důtek, napomenutí a podmínečné vyloučení. Pokud syna vyhodili,věřte, že je v tom něco jiného než ta omluvenka. Pokud kluk není plnoletý píše se doporučený dopis rodičům. Syna nemůže vyhodit třídní učitel k tomu vždy zasedá rada školy nebo jak se to nyní jmenuje a o vyhození žáka se hlasuje.Jděte nejdříve za třídní ať víte o co jde a pak teprve za ředitelem školy, eventuelně máte možnost obrátit se na zřizovatele školy, inspekci a MŠMT.
Pokud je tomu tak, obraťte se na ředitele školy, zřizovatele školy, inspekci kraje a MŠMT, ofoťte odůvodnění o vyloučení a klidně je obešlete všechny. Nicméně i když ho vezmou opět do školy, tak budou hledat každou další záminku k vyloučení. Já bych si tipla, že syn nebude zrovna bezproblémový student, pokud by byl, tak by toto škola neudělala. Nemá 18 let, obesílat tedy měli Vás a reagovat jste měla vy.
Pozdní doručení omluvenky se mi nezdá důvodem k okamžitému vyloučení. Maximálně pohrozit, ale ne to hned udělat. Navíc, když Vy jste ho předem již telefonicky omluvila, takže věděli, že je nemocný.
Vrtá mi ale hlavou i něco jiného. Syn je asi dost nestálý, je to už jeho druhý pokus. Není to v tom, že se mu ani druhá škola nezamlouvá? Tak té omluvenky mohl využít k opuštění školy. Také kdoví, jak se k učitelce mohl chovat, také mám syna a bylo mu kdysi 17, tak to znám. A jí třeba ruply nervy. Bude tam asi víc aspektů, než jen pozdní předání omluvenky. Chce to domluvit se ve škole a také syna si pořádně podat, abyste zjistila, kde je ve skutečnosti pravda. Jaga.
Školní řád této školy SOU a SOŠ Trutnov: sou-trutnov.cz/...
4.6 Zletilý žák, nebo zákonný zástupce nezletilého žáka je povinen oznámit důvody
nepřítomnosti žáka ve výuce nejpozději do tří kalendářních dnůod počátku jeho
nepřítomnosti, a to třídnímu učiteli nebo učiteli ODV:
- telefonicky na ústřednu školy 499315111, 499811189 příp.
- e-mailem: sekretariát@sou-trutnov.cz
- písemně na adresu: SOŠ a SOU, Volanovská 243, Trutnov 54101
4.8 Omluvenku předkládá žák první den po nástupu do školy třídnímu učiteli
v předepsaném omluvném listě (absence na teoretické výuce), učiteli ODV na
předepsaném omluvném listě (absence na ODV).
4.15 Jestliže se žák neúčastní vyučování po dobu nejméně pěti vyučovacích dnů a jeho
neúčast ve vyučování není řádně omluvena,vyzve třídní učitel písemně zletilého
žáka, nebo zákonného zástupce nezletilého žáka, aby neprodleně doložil důvod
nepřítomnosti.Žák, který do 10 dnů od doručení výzvydo školy nenastoupí nebo
nedoloží důvod své nepřítomnosti, se posuzuje, jako by vzdělávání zanechal
posledním dnem této lhůty. Tímto dnem přestává být žákem školy.
4.17 Neomluvenou nepřítomnost do 10 hodin řeší třídní učitel se zákonným zástupcem,
nebo se zletilým žákem formou pohovoru, na který je zákonný zástupce pozván
doporučeným dopisem.Přesahuje-li neomluvená absence 10 hodin, je svolána
výchovná komise,na jednání je pozván zákonný zástupce doporučeným dopisem.
Výchovná komise se pokusí navrhnout zákonnému zástupci nezl. žáka ( zletilému
žákovi), jak eliminovat neomluvenou absenci žáka..
Ověřte si prosím, zda z Vaší strany i ze strany školy byl dodržený postup podle školního řádu, teda termíny, komise, doporučený dopis a td.
Uvědomte si ale, že i když dokážete, že někdo něco nedodržel a porušil, v případě, že ho budou muset vzít zpátky, bude na něj mířit tolik očí, že bude muset být vzorem všeho nejlepšího, teda prospěchu, chování a pod. jinak stejně na něj něco najdou...a poletí... i když bude v tom třeba nevinně, poštvete si proti sobě ty, co něco nekonali, zanedbali a pod...
Vaší šancí je do návratu ředitele dát dohromady všechna fakta a po návratu je zdělit řediteli s tím, že zřejmě nedopatřením došlo k omylu a vyloučení ze školy považujete za nepříliš šťastný a politování omyl...
opět opakuji, že třeba uvážit, zda Vám syn řekl vše správně...
a dejte vědět...
Trochu znám poměry na zmíněné škole, takže teď můžete začít s tou "O Červené Karkulce"
Ve Valdicích je taky 90% "nevinných".
O.K., i za tuhle odpověď děkuji! Vím, asi většina rodičů se zastanou svých dětí, i když třeba trochu přimhouří oči... Vím moc dobře, co takový 17-ti letý kluk dokáže, jak umí lhát atd. Nezastávám se ho, v žádném případě! Kdybych ho neviděla ležet v posteli s horečkou a antibiotiky - nezastala bych se ho! Naopak, řekla bych mu jak se věci mají, že si to po... sám a teď ať u mě už pomoc nehledá! On tohle moc dobře ví, i to už jsme řešili! Přesný důvod ukončení studia bylo "nevčasné doručení omluvenky", nějak podobně, momentálně to nemám u sebe. Dotaci dostali a teď už jen čekali na první možnost bez nějakého upozornění! Tohle se prostě nedělá a za tím si budu stát! Vím jaká dnešní mládež je! Potřebovali by hošánci vojnu jako řemen! Takže , chtěla jsem se jen zeptat - poradit co mám dělat dál, a ne rozebírat mého syna, dnešní mládež, atd. Děkuji
Pajinaa..hlavně nevěřte, že nějaká škola vyloučila žáka zcela bezdůvodně a pouze za pozdní doručení omluvenky.. To je NESMYSL! Zvláště dnes, kdy každá škola bojuje o žáky..
Synek musel provést něco velmi zásadního! Na takto rychlý vyhazov a bez odvolání i konzultace bych tipovala drogy..
Pokud žák nechodí do školy delší dobu a není omluven, obvykle třídní volá domů a shání rodiče - alespoň na naší škole vždy. Pokud není kontakt, posílá se tzv. desetidenní dopis, což je doporučený dopis, že pokud nebude zákonný zástupce kontaktovat školu, bude žák vyloučen.. Mašinerie vyloučení žáka je skutečně mnohem obsáhlejší a pomalejší. A jak už jsem napsala, rozhodně se žáci nevylučují bezdůvodně, kvůli pozdní omluvence.. V žádném případě! Slušní žáci. Žáci přistiženi s drogou končí naopak okamžitě!
Synek asi bude poněkud kvítko, a druhý pokus na další škole asi nějakým způsobem prošvihnul.
U velmi a opakovaně problematických žáků, pokud selhávají všechny možnosti je usměrnit a mají na krčku podmínečné vyloučení, by samozřejmě potom mohlo jakékoliv porušení ŠŘ k vyloučení vést.
Ale u žáka, který není problematický a chybí jen dva týrny.. je to prostě NESMYSL!
Zjistěte si u synka raději co je skutečným důvodem vyloučení. Oni jsou mazánci často velice vynalézaví ve vymýšlení důvodů a příčin, ovšem zásadně a vždy jen tak, aby oni sami z toho vyšli křišťálově čistí a přesvědčili rodiče, že je jim nespravedlivě ubližováno
Věřte mi, velmi dobře to znám
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.