Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Číst či nečíst povinnou četbu?

Od: rori* odpovědí: 18 změna:

Již jsem studuji třetí ročník na střední škole s maturitou, mám přečteno 10 knih z 20, a moc se mi nechce do dalších. Učitelka nám ukazovala pracovní listy, co jsou při ústní maturitní zkoušce, a připadlo mi, že o obsah samotné knihy tam moc nejde, spíše o informace o autorovi, určení žánru a podobně. Co jsem se ptal lidí, co má maturitou za sebou, tak prej taky nečetli, tak nevím, jestli to má vůbec cenu, koupil jsem si rozbor děl a tam je vše dokonale popsané..

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

3x

Samozřejmě, že číst. Jednak něco v té hlavě vždycky uvízne víc, než z jakýchkoli rozborů, ale hlavně - většinou to bývají díla, která je dobré znát kvůli jakémusi obecnému přehledu a vzdělanosti; díla, na která bývají odkazy v dalších dílech... prostě aby člověk nebyl blbej, musí číst, bez toho to prostě nejde. *smich*

hodnocení

2x

Četla jsem, čtu a budu číst. Ne kvůli maturitě, tu už odvál čas, ale kvůli sobě. Knihy považuji opravdu za jedno z toho nejlepšího, co lidstvo má.

Za studií jsem četla všechno, co nám zadali i něco navíc. A nebyla to špatná četba - Čapek, Hemingway, Tolstoj, a jiní. Bavilo mě to a jiní, méně čtiví, si mé rozbory opisovali do svých čtenářských deníků. Takže, jak už tu bylo řečeno, nečtete pro maturitu, ale pro sebe. Je rozdíl mluvit s člověkem, který hodně čte a který ne. Poznáte to už z prvních několika vět. Kniha dokáže dát opravdu hodně, tak s chutí do té druhé desítky! A nemyslím tím toto:*pivo* Jaga.

lidus*

Líp bych to neřekla a mám tu stejnou zkušenost, moje staré čtenářské deníky opisují neteře a synovci.*palec*.

Knihy jsou, mimo psa, najlepší přítel člověka. Uvnitř psa je na čtení moc tma.

Groucho Marx

myse*

S tím čtením, je to fakt problém. Dnešní generace mladých nečte prakticky vůbec, přijde jim to jako ztráta času. Podle mne by mělo být úkolem školy děti ke čtení přitáhnout, což se jim moc nedaří. Mám syna ve druháku na střední, dostali také seznam povinné četby - bohužel tak s tímhle mládež ke čtení nepřitáhnou. Jsou tam samé těžké knihy, např. Havel není jednoduchý, je potřeba se dost soustředit, aby byl pochopen. Moje děti čtou. Čtou hodně, ale z povinné literatury minimum. Bohužel.

To je fakt. Také jsem si raději četla Verna, Remarqua, McDonaldovou, třeba i Foglara, Štorcha nebo cestopisy Hanzelky a Zikmunda. Moc jsem měla ráda knihy: "Nepokořená hora" a "Himalájští tygři". A pak trilogii od Guldbransena. /Věčně zpívají lesy, Vane vítr z hor, Není jiné cesty/. Ale i ta povinná četba měla něco do sebe, a když se člověk začetl do Huga, Zoly nebo třeba Stendhala, jen těžko se odtrhával.

Ale Havlovy knihy ani jeho hry jsem nikdy nepochopila. přiznávám to, nebudu něco chválit jen proto, abych vypadala hóóódně vzdělaná, nebo proto, že to napsal právě Havel. Snažila jsem se poctivě číst, ale podle mě je to značně nepochopitelné, nestydím se říci, že jsou to spíš slátaniny. Tímhle by dětem a mladistvým zatěžovat hlavy opravdu neměli. Ale někteří autoři z povinné četby byli opravdu čtiví a zajímaví. Jaga.

A když se tady mluví o maturitě - já jsem u ní z ČJ procítěně recitovala Šrámkův Splav a velice se mi zadařilo. *palec* Jaga.

tarka*
hodnocení

0x

zatím nečíst... počkej do 4. ročníku jak to vůbec s tou maturitou bude

laurdes
hodnocení

0x

Já jsem taky pro "číst". Teď máš ještě spoustu času, deset knížek za rok a půl zvládneš levou zadní. Rozšíří ti to slovní zásobu, zlěpší se ti všeobecný přehled a hlavně ta maturita pro tebe bude brnkačka ;)

hodnocení

0x

Poradila jsem vnučce, aby si povinnou četbu stáhla a dala do sluchátek, co má pořád na uších. Pomohlo to, poslouchala to nejen ve sluchátkách, ale pak si i knížky přečetla, což jsem měla radost. Maturitu v pohodě zvládla a bylo jí to k dobru.

martinaa*
hodnocení

0x

Ja z povinne cetby precetla minimum:D ale hodne ctu celkove, pokud je cas, i nekolik knizek tydne. A staci to, sice jsem k maturite musela znat obsahy, ale to bylo tak asi vsechno. O cem je Hamlet, Jama a Kyvadlo ci Robinson je ale treba vedet bezne, na to nezapominat!;)

hodnocení

0x

*zed* Já nevím, ale knihy se snad nečtou kvůli maturitě?

martinaa*

To sice ne, ale maloktery nactilety dnes ve volnem case sahne po Cervenem a cernem, Cekani na Godota ci Zhari:)

xxa
hodnocení

0x

Zkus audioknihy, Mluvené slovo je fajn :)

rori*
hodnocení

Co se týče audio knížek, tak ty jsem zkoušel, a abych ztoho něco měl, tak jsem se na to musel docela dost soustředit, takže to asi dočtu.. Uvidíme :)

dzordz*

Jo, u audio knížek se nic jiného dělat nedá, maximálně tak ležet nebo sedět :D

20 není zas tak moc, my jsme jich v průběhu těch let měli snad 60? Samozřejmě jsem většinu nečet, ale teď mě to vážně mrzí a čet bych furt, právě včetně některých těch z povinné četby, jenže se to už tak nedá. Když už je čas si něco přečíst, je to obvykle odborná literatura a "učení se", beletrie jen málokdy :(

Taky záleží na tom, co vám češtináři vybrali, ale 19. a 20. století se dá přečíst snad všechno, ještě se mi nestalo, že bych něco znechuceně odložil a nedočet .. no, krom jednoho současného autora fantasy, protože to byla opravdu blbost a ztráta času :)

frame*
hodnocení

0x

Z těch 20ti knih jsem poctivě přečetl 2, další dvě jsem si poslechl jako mluvené slovo a jednu viděl zfilmovanou. Samozřejmě, že jsem si vytáhnul zrovna tu z těch 15ti, se kterými jsem se nijak neseznámil, ale prošel jsem v pohodě. Spolužák poctivě přečetl 19 knih. Tu 20tou prostě nestihl a bohužel si ji vytáhl. Smůla - musel si to zopáknout v září. Z toho vyplývá, že na tvou otázku se nedá jednoznačně odpovědět. Je to o štěstí.

rori*
hodnocení

Tak to "dočtu". Jsem si na zkoušku stáhl další mluvené slovo, a když se člověk na to soustředí, třeba v posteli, tak je to paráda :)

Můžete mi někdo vysvětlit, co se myslí otázku "charakterizovat jazykové prostředky"?

doplněno 13.10.11 14:04:

A co se týče toho mluveného slova, tak to jsou plnohodnotné knížky nebo pouze nějak zkrácené? Zdá se mi to nějak krátké :)

buss
hodnocení

0x

To už se desítky let nečte, jen zpracované výcucy, obsahy o co jde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]