Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozklad výrazu na součin

Od: ondrejj* odpovědí: 1 změna:

Vůbec si nevím rady s těmyhle příklady:

1) a3-8+6a2-12a =?

První dva členy si rozložím podle vzorce A3- B3 z druhých dvou členů vytknu 6a. Ale stejně mi tam potom zůstane to plus, takže to součin není.

2) a3+b3+3ab * (a+b) =?

(a+b)2 * m3

Je to lomený výraz takže to podtržení je jako zlomková čára. Tam si nevím rady vůbec. Maximálně si zkrátím nadruhou dole s (a+b).

VÍTE SI S TÍM NĚKDO RADY PROSÍM?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V tom prvním příkladu jsi na dobré stopě. Poté, co provedeš naznačené úpravy, můžeš vytknout (a-2). Nenapsal jsem si to do konce, ale dostaneš tím výraz (a-2)(polynom druhého stupně).

Teď to odkliknu a podívám se na druhý příklad.

doplněno 11.10.11 18:59:

Ta "nesedící" zlomková čára poněkud mate, ale pokud to dobře čtu. tak po zkrácení (a+b) a sečtení výrazu ů ve jmenovateli dostaneš "rozepsanou" binomickou větu, což povede k dalšímu zjednodušení. Upozorňuji, že to dělám zpaměti, takže jsem mohl něco přehlédnout; zkus a uvidíme- To m na třetí tam zřejmě zůstane; nebo je to ještě nějaký zkrácený zápis něčeho dalšího?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]