Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soli kyslíkatých kyselin - více ox. čísel

Od: an123456 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, je to pro mě velmi důležité. Když máme Soli kyslíkatých kyselin - tak pokud vím, při převádění ze vzorce na název se musím do tabulek podívat na prostřední písmenko u bezkys. kys. např (HCO) - u kyseliny se podívám na C - uhlík - ale oxidačních čísel má více : -IV, II, IV. Jaké si mám tedy vybrat? Podle čeho to poznám?
A kdyby mi někdo prosím polopatě vysvětlil bod po bodu, jak postupovat při převáděníí ze vzorce na název i z názvu na vzorec u bezkyslíkatých kyselin, byla bych mu moc vděčná. Děkuji ale za každou radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mrkva*
hodnocení

0x

do tabulek se na ox. čísla dívej pouze u H, O, alkalických kovů a kovů 2 skupiny (to by tak snad mohlo stačit) a další ox čísla se dopočítávají - platí: součet ox. čísel všech atomů = náboj (jelikož se ptáš na elektroneutrální sloučeniny, takže součet se rovná nule).

Ze vzorce název - podle ox čísla dáš přípony

Z názvu vzorec - podle přípon určíš oxidační čísla a podle nich aby jejich součet byl nula případně doplníš pořebné kyslíky a upravíš počty atomů.

Ale není to zas tak jednoduché, protože některé počty upravovat můžeš, některé jsou jasně dány názvem (centrální atomy), pak se to může komplikovat větším počtem aniontů oxokyselin v soli atd)

chemie.utb.cz/...

barus*
hodnocení

0x

Pokud tvoříš ze vzorce název, musíš trochu počítat:

Máš např. H2SO4 (kyselina sírová)
vodík je +1 (tzn. že oba vodíky mají dohromady +2)
kyslík je -2 (tzn. že všechny čtyři kyslíky mají dohromady -8)

+2 - 8 = +6...každá sloučenina musí mít náboj 0 - proto ti na síru vychází náboj +6, tzn. koncovka -ová

barus*

u toho výpočtu jsem se přepsala (+2 - 8 = -6 samozřejmě) :)

Pokud tvoříš z názvu vzorec, postupuješ podobně:

Jako příklad vezmu kyselinu dusičnou.
-koncovka -ičná je v pořadí 5., tzn. dusík má ox. číslo (náboj) +5
-teď musíš doplnit vodíky a kyslíky - vodík má v kyselinách vždy ox. číslo +1, kyslík -2
(pokud se nejedná o peroxokyseliny, ale ty vůbec neřeš, s tím se na gymplu nebo základce vůbec nepotkáš)
-takže máš náboj sloučeniny +5, potřebuješ mít 0; abys mohla doplnit kyslíky, chceš, aby ten kladný náboj byl sudý - tzn. sloučenina bude obsahovat 1 vodík s náboj + 1
+5 +1 = +6... teď zase potřebuješ, aby to byla nula, takže doplníš 3 kyslíky (3*-2=-6)
-výsledný vzorec je HNO3

barus*

A pokud nebudeš studovat chemii, můžu ti dát jednu pomůcku, s kterou moje kamarádka (totální polínko na tenhle předmět :) ) přežila celou střední:

Pro každý ox. stav se naučila, kolik má který ox. stav vodíků a kyslíků: HxQOy
místo x a y se doplní následující (místo prvku mám všude Q):
1.nic nic
2.dva dva
3.nic dva (např. HNO2 kys. dusičná)
4.dva tři (např. H2SO3 kys. siřičitá)
5.nic tři
6.dva čtyři (např. H2SO4 - kys. sírová)
7.nic čtyři
8.dva pět (např. H2OsO5 - kys. osmičelá)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma peroxokyseliny

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]