Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sestavit dotazník?

Od: antynka* odpovědí: 18 změna:

Ahoj všem,

chtěla bych se zeptat, existují nějaká oficiální pravidla pro sestavování dotazníku? Jedná se konkrétně o dotazník pro diplomovou práci. Nevím přesně, jestli musí mít nějakou strukturu, či stačí dodržet obecné pokyny, které jsou uvedeny například zde:

dotaznik-online.cz/...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

2x

U otázky deset bych možná přidala něco ohledně pracovní doby - dělání na směny, pracovní doba neslučitelná se školkou, práce o víkendu či nezbytné přesčasy jsou poměrně častým problémem, i když je samozřejmě rozdíl, jestli je zaměstnavatel neochoten, nebo neschopen to řešit. :)

lidus*
hodnocení

2x

Antynko záleží jak zní zadání práce. Dotazník mi příjde složitý a neumím si představit jak ho budete vyhodnocovat. Otázka na pohlaví, věk, děti a vzdělání je podstatná pro průzkum? Bylo to to první co garant práce dceři vyhodil. Zkusím najít dotazník a vyhodnocené gryfy a poslat.

sargo*
hodnocení

1x

Připadá mi to tam zcela vyčerpávající. Jen bych snad několika (mnoha) tlustými čarami podtrhla to o tom, že otázky nemají být návodné, ani skrytě - z toho mě může vždycky vzít ďas ;) A pak bych navrhovala vždycky vykat, i kdyby měla být cílová skupina mlaďasové, to tykání, co je teď tak v módě, zní hrozně. :)

hankauk*
hodnocení

0x

Souhlasím se sargo *palec* A až takový dotazník sestavíte, tak ho šoupněte klidně sem a my vám ho vyplníme. Pak ho ev. můžete dopilovat k dokonalosti. :)

lidus*
hodnocení

0x

Zdravím. Na otázky by mělo být možné jednoznačně odpovědět ANO-NE a aby šel dobře udělat graf a byl vidět dobře výsledek. Dcera dělala dotazník o MINIMÁLNÍM PROTIDROGOVÉM PROGRAMU na školách, otázka bereš drogy je v tomto případě špatně ale otázka obrátil ses již na preventistu na škole je dobře. Některé dotazy na grafu nebylo možné vyhodnotit a musela otázky jinak zformulovat, nemůžou být otázky kde se vypisuje nějaký názor slovně, to by jste nevyhonotila.

antynka*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi a rady. Dovoluji si vám tedy zde dát svůj návrh dotazníku - až ho doladím, tak bych ho chtěla dát poslat vedoucí diplomky ke schválení a pak umístit web k vyplnění, tak pokud se vám bude chtít, ráda přivítám vaše výtky! Dotazník se bude trochu členit dle zvolených odpovědí, doufám, že to bude srozumitelné. A ještě čeho se vlastně týká - týká se Návratu do zaměstnání po rodičovské dovolené. Mám tam i otevřené odpovědi, které sice nepůjdou vyhodnotit, ale třeba mě některý respondent přivede na někteoru zajímavou myšlenku, která mě nenapadla - proto tam jsou :) AKorát se mi tam hodily místo čtverečků pro vyplnění symboly, ale to pro orientaci nevadí :) /* Font Definitions */@font-face {font-family:"Wingdings 2"; panose-1:5 2 1 2 1 5 7 7 7 7; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} /* Style Definitions */p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-line-height-alt:5.0pt; mso-pagination:widow-orphan; mso-hyphenate:none; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-font-kerning:.5pt; mso-fareast-language:AR-SA;}p.BPAdytext, li.BPAdytext, div.BPAdytext {mso-style-name:"BP_Ady text"; mso-style-unhide:no; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-line-height-alt:5.0pt; mso-pagination:widow-orphan; mso-hyphenate:none; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-font-kerning:.5pt; mso-fareast-language:AR-SA;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;}@page WordSection1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:2.0cm 2.0cm 2.0cm 2.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}@page WordSection2 {size:595.3pt 841.9pt; margin:2.0cm 2.0cm 2.0cm 2.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;}div.WordSection2 {page:WordSection2;}-> /* Font Definitions */@font-face {"Wingdings 2"; panose-1:5 2 1 2 1 5 7 7 7 7;} /* Style Definitions */p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; font-size:12.0pt;"Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";}p.BPAdytext, li.BPAdytext, div.BPAdytext {mso-style-name:"BP_Ady text"; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; font-size:12.0pt;"Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";}.MsoChpDefault { font-size:10.0pt;}@page WordSection1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:2.0cm 2.0cm 2.0cm 2.0cm;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}@page WordSection2 {size:595.3pt 841.9pt; margin:2.0cm 2.0cm 2.0cm 2.0cm;}div.WordSection2 {page:WordSection2;}->1) Pohlaví£ Muž£ Žena2) Věková kategorie:£ 17-25£ 26-35£ 36-45£ 46-55£ 56-65£ 66 a více3) Počet dětí£ 0£ 1£ 2£ 3 £ 4 a víceJiné (prosím vyplňte)...4) Vaše nejvyšší ukončené vzdělání:£ Základní£ Vyučen/a£ Středoškolské s maturitou£ Vyšší odborné£ Vysokoškolské5) Vaše současné sociální postavení:£ Student£ V domácnosti, na mateřské£ Zaměstnanec£ Nezaměstnaný£ Podnikatel£ Důchodce£ Jiné6) Velikost místa bydliště, ve kterém žijete:£ do 5 tisíc£ 5-20 tisíc£ 20-50 tisíc£ 50-100 tisíc£ nad 1007) Máte zkušenost s návratem do zaměstnání po mateřské či rodičovské dovolené? (při odpovědi ne se bude pokračovat v dotazníku částí 7a, 8a, 9a a tím dotazník skončí)£ Ano £ Ne 8) Vrátil(a) jste se na svoji původní pozici ke stejnému zaměstnavateli?£ Ano £ Ne 9) Byl tento návrat bezproblémový? (Pokud bude odpověď ano, dotazník se ukončí)£ Ano £ Ne 10) S jakými překážkami jste se setkal(a)? (Můžete zatrhnout více možností).£ Nemožnost vrácení se na stejnou pozici za stejných pracovních podmínek a přeřazení na horší pracovní pozici£ Výpověď ze strany zaměstnavatele £ Strach zaměstnavatele ze ztráty kontaktu s oborem£ Strach zaměstnavatele z častých absencí z důvodu nemoci dítěte atd. £ Strach zaměstnance, zda-li se znovu zvládne začlenit do pracovního procesuJiné (prosím vyplňte)...7a) Domníváte se, že návrat do zaměstnání po MD a RD je snadný a bez překážek? (při odpovědi ANO se dotazník ukončí).£ Ano £ Ne 8a) S jakými překážkami se podle vás mohou tito jedinci setkat? (můžete zatrhnout více možností).£ Nemožnost vrácení se na stejnou pozici za stejných pracovních podmínek a přeřazení na horší pracovní pozici£ Výpověď ze strany zaměstnavatele £ Strach zaměstnavatele ze ztráty kontaktu s oborem£ Strach zaměstnavatele z častých absencí z důvodu nemoci dítěte atd. £ Strach zaměstnance, zda-li se znovu zvládne začlenit do pracovního procesuJiné (prosím vyplňte)...9a) Domníváte se, že mohou tato možná rizika ovlivnit rozhodnutí mít děti?£Ano£ Ne11) Jaká vidíte řešení těchto problémů? (můžete vyplnit více odpovědí)£Větší vstřícnost zaměstnavatelů£ Větší prostor pro rekvalifikace£ Finanční pobídky státu zaměstnavatelům £ Zvýšení počtu míst ve školkách£ Změna legislativy £ Specializované kurzy pro uchazeče z této skupiny s nácvikem chování při výběrových řízeních, aby byli uchazeči úspěšnějšíJiné (prosím vyplňte)...12) Domníváte se, že se situace v této oblasti za poslední dobu zhoršila? (Při odpovědi NE se dotazík ukončí).£Ano £ Ne 13a) Čím je dle vašeho názoru toto zhoršení způsobeno? (můžete zatrhnout více možností)£ Nedostatečnou legislativou a především jejím "Obcházením".£ Problémy s umístěním ve školkách£Množstvím vhodných uchazečů na pracovní pozice£ nedostatečná možnost rekvalifikace£ Neochotou přestěhovat se za zaměstnáním£ Většími nároky na zaměstnanceJiné (prosím vyplňte)...doplněno 06.10.11 11:42: Já píšu jak tatar, ale snad to po mě přeluštíte... *hi*doplněno 06.10.11 11:43: A u otázky č. 3 je samozřejmě nesmysl odpověd jiné - hned to jdu vymazat :)
cocinkamichalka*

Antynko, máš to pěkné. ALE! Identifikační otázky (pohlaví atd.) patří zásadně na konec dotazníku! Ještě jeden malý tip: První otázka má vzbudit zájem respondenta, má být trochu "mimo téma". Když se nejdříve zeptáš (potom, co dáš ty identifikační otázky na konec) 7) Máte zkušenost s návratem do zaměstnání po mateřské či rodičovské dovolené? budou podle mě respondenti zmatení.

Ta první otázka je sice "k ničemu" z hlediska průzkumu, ale navodí příjemnou atmosféru: Ještě otázka: Jak se budeš dotazovat? Osobně, písemně, e-mailem?

doplněno 06.10.11 11:59:

Aha - už vidím... internet. Ještě jedna věc: ODPOVĚDI JINÉ SE DAJÍ VYHODNOTIT! Dělá se tzv. kategorizace odpovědí. Dám příklad (sice úplně mimo téma), ale snad to bude zřejmé :)

Otázka: Jaké máte zájmy: a volná možnosti odpovědi (nebo "jiné")

Respondenti odpoví: Kino, divadlo, koncerty = kultura (1. kategorie), hokej, fotbal, judo = sport (2. kategorie), vyšivání, pletení = ruční práce (3. kategorie) atd. OK? Chápeme?

Někdy se najde spousta podobných odpovědí i v kolonce "jiné" a i to si zaslouží vyhodnotit.

PS: Nepodceňuj tzv. pilotáž: Rozdej dotazník cca 10 lidem, uvidíš, třeba jim něco nebude jasné, budou u něčeho váhat a dotazník tak můžeš ještě poopravit.

Doufám, že jsem ti pomohla, je to můj obor, takže tak trochu profesionální deformace :)

doplněno 06.10.11 12:00:

Připojuji se k Liduš, pokud máš zájem, můžu ti poslat svůj dotazník i s vyhodnocením pro inspiraci... (hodnoceno za 1) :) Písni do vnitřní pošty.

lednacek*

Dobrý den, mohla bych Vás požádat o laskavou radu ohledně sestavení dotazníku ( případně jiná metoda výzkumu )? Kdyby to bylo možné, napsala bych Vám na email podrobněji. Děkuji velmi, s úctou Alena

sargo*
hodnocení

0x

Michalka: nebudou ale pak respondenti trochu mimo, o čem to vlastně je, když bude první otázka mimo? :-D

Dotazníkové školy sice nemám, ale tohle je naprostá klasika, stylem i řazením otázek, co posílají profi dotazovací agentury :) Možná bych se přeci jen byla v tomto směru pro jednu změnu: pokud není účelem i zjistit, kolik respondentů z mateřské nikdy nešlo, a jde čistě o ten návrat do procesu, pak by to chtělo je vytřídit hned první otázkou. Aby jich zbytečně nevyplňovali několik banálních, než zjistí, že to pro ně vůbec není.

cocinkamichalka*

Sargo, jde o to vzbudit u respondenta zájem. Např. chci dělat průzkum na to, jaké lidi kupují biopotraviny. První otázka nemůže být "kupujete bio jogurty"? Měla by být něco jako: Znáte bio výrobky? Zajímáte se o bio výrobky? Takto je to myšleno.

doplněno 06.10.11 14:14:

Ještě doplním - u online výzkumů, které posílají agentury se dávají ident. otázky na začátek, aby zjistili, zda mají o tohoto responednta zájem. Párkrát jsem takový vyplňovala a po pár otázkách napsali - sorry, tebe nechceme, ale i tak ti dáváme 10 "bodů".

antynka*
hodnocení

Díky moc všem!

@cocinkamichalka - a co myslíš tou otázkou mimo mísu? Identifikační otázky dám tedy na konec. Pošlu do VP svůj email a poprosím o zaslání dotazníku :)

Sargo - díky za tip k otázce č. 10 - apracuji to tam. Já právě tam chci znát i názory lidí, kteří se s touto problematikou nikdy nesetkaly - právě mě zajímá jak to vidí :)

Lidus - také pošlu vnitřní poštou email :) To pohlaví, věk atd. - to si myslím, že je standard u dotazníků - nějak rozčlenit respondenty dle odpovědí a hlavně u tohoto tématu i počet dětí - ti co mají jedno dítě mají třeba menší problémy než ti co mají 3 - to si právě tento předpoklad chci ověřit

cocinkamichalka*

Identifikační otázky jsou relevantní v případě, že podle nich budeš něco posuzovat, a také pro stanovení reprezetativnosti vzorku respondentů.

doplněno 06.10.11 14:17:

Koukni na mail: Moje otázka "mimo" je "máte bankovní účet"?. Na tom v dalším výzkumu nezáleží - jde o povědomí a ne o to, zda mají účet nebo ne...

sargo*
hodnocení

0x

Mimochodem, u odpovědi "jiné" u otázky tři jsem se poctivě zamyslela nad tím, co by tam mohlo být, a náhodou, přišla jsem na to. Siamská dvojčata *smich*

Ještě k otázce deset - přijde mi tam taková stěžejní :) Ještě mě napadla možnost reálné ztráty přehledu v oboru a tedy faktická nemožnost se na místo vrátit - když řeknu nějaký extrém, tak programátorka se po deseti letech na mateřské moc chytat nebude :-D

antynka*
hodnocení

Siamská dvojčata *smich*

A ztráta přehledu v oboru - také super, hned si píšu :)

hankauk*
hodnocení

0x

Než jsem se sem stačila podívat, tak už bylo vše řečeno. :) Mám jen dotaz k "druhé části", která začíná otázkou 7a)... pak pokračuje a skočí z 9 na 11. Otázka 10 chybí záměrně nebo jen vypadla nebo je stejná jako v první části?

antynka*
hodnocení

hankauk - je to členěno na dvě části, jedna pro ty, kteří nemají zkušenost a ta čast končí otázkou 9a a dál nepokračuje. Akorát teď po radách hodím ty sociodemografické údaje na konec dotazníku, takže po otázce 9a budou pokračovat právě tyto údaje.

antynka*
hodnocení

Tak jsem včera ještě trochu přemýšlela a dotazník doplnila tak, aby zahrnoval více možností a doupravila dle vašich návrhů a tady je výsledek: /* Font Definitions */@font-face {"Wingdings 2"; panose-1:5 2 1 2 1 5 7 7 7 7;} /* Style Definitions */p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; font-size:12.0pt;"Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman"; mso-bidi-"Times New Roman";}.MsoChpDefault { font-size:10.0pt;}@page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}->1) Myslíte si, že může být člověk při hledání zaměstnání znevýhodněn, protože má malé dítě? £ Ano £ Ne £ Pouze ženy£ Pouze muži2) Máte zkušenost s návratem do zaměstnání po mateřské či rodičovské dovolené? (při odpovědi ne se bude pokračovat v dotazníku částí 3a, 4a, 5a )£ Ano £ Ne £ Ne, ale čeká mě to v nejbližších letech3) Vrátil(a) jste se na svoji původní pozici ke stejnému zaměstnavateli? Pokud jste tuto situaci zažil(a) několikrát, vyberte prosím poslední návrat. (při odpovědi ne se bude pokračovat otázkou č. 5)£ Ano £ Ne, nechtěl(a) jsem£ Ne, ale chtěla jsem se vrátit, ale nebylo mi to umožněno4) Byl tento návrat bezproblémový? (Pokud bude odpověď ano, bude se pokračovat otázkou č. 9)£ Ano £ Ne 5) S jakými překážkami jste se setkal(a)? (Můžete zatrhnout více možností).£ Nemožnost vrácení se na stejnou pozici za stejných pracovních podmínek a přeřazení na horší pracovní pozici£ Výpověď ze strany zaměstnavatele £ Strach zaměstnavatele ze ztráty kontaktu s oborem£ Strach zaměstnavatele z častých absencí z důvodu nemoci dítěte atd. £ Strach zaměstnance, zda-li se znovu zvládne začlenit do pracovního procesu£ Nevyhovující pracovní doba a nemožnost jejího přizpůsobení£ Ztráta přehledu v oboru a znalostí£ Žádná z uvedenýchJiné (prosím vyplňte)...3a) Domníváte se, že návrat do zaměstnání po MD a RD je snadný a bez překážek? (při odpovědi ANO se bude pokračovat otázkou č. 9).£ Ano £ Ne 4a) S jakými překážkami se podle vás mohou tito jedinci setkat? (můžete zatrhnout více možností).£ Nemožnost vrácení se na stejnou pozici za stejných pracovních podmínek a přeřazení na horší pracovní pozici£ Výpověď ze strany zaměstnavatele £ Strach zaměstnavatele ze ztráty kontaktu s oborem£ Strach zaměstnavatele z častých absencí z důvodu nemoci dítěte atd. £ Strach zaměstnance, zda-li se znovu zvládne začlenit do pracovního procesu£ Nevyhovující pracovní doba a nemožnost jejího přizpůsobení£ Ztráta přehledu v oboru a znalostí£ Žádná z uvedenýchJiné (prosím vyplňte)...5a) Domníváte se, že mohou tato možná rizika ovlivnit rozhodnutí mít děti? (po této otázky se bude pokračovat toázkou č. 6)£Ano£ Ne6) Jaká vidíte řešení těchto problémů? (můžete vyplnit více odpovědí)£Větší vstřícnost zaměstnavatelů£ Větší prostor pro rekvalifikace£ Finanční pobídky státu zaměstnavatelům £ Zvýšení počtu míst ve školkách£ Změna legislativy £ Specializované kurzy pro uchazeče z této skupiny s nácvikem chování při výběrových řízeních, aby byli uchazeči úspěšnějšíJiné (prosím vyplňte)...7) Domníváte se, že se situace v této oblasti za poslední dobu zhoršila? (Při odpovědi NE se bude pokračovat otázkou č. 9)£Ano £ Ne 8) Čím je dle vašeho názoru toto zhoršení způsobeno? (můžete zatrhnout více možností)£ Nedostatečnou legislativou a především jejím "Obcházením".£ Problémy s umístěním ve školkách£Množstvím vhodných uchazečů na pracovní pozice£ nedostatečná možnost rekvalifikace£ Neochotou přestěhovat se za zaměstnáním£ Většími nároky na zaměstnanceJiné (prosím vyplňte)...9) Pohlaví£ Muž£ Žena10) Věková kategorie:£ 17-25£ 26-35£ 36-45£ 46-55£ 56-65£ 66 a více11) Počet dětí£ 0£ 1£ 2£ 3 £ 4 a více12) Vaše nejvyšší ukončené vzdělání:£ Základní£ Vyučen/a£ Středoškolské s maturitou£ Vyšší odborné£ Vysokoškolské13) Vaše současné sociální postavení:£ Student£ V domácnosti, na mateřské£ Zaměstnanec£ Nezaměstnaný£ Podnikatel£ Důchodce£ Jiné14) Velikost místa bydliště, ve kterém žijete:£ do 1 tisíc£ 1-5 tisíc£ 5-20 tisíc£ 20-50 tisíc£ 50-100 tisíc£ nad 100 tisíc

lenka77
hodnocení

0x

První pravidlo! a velice důležité! pořádně se zamysli nad tím co chceš vědět! ne nad tím jak se budeš ptát, ale doopravdy na to co chceš vědět.

Pak se drž toho co je na dotazník-online. Dotazník musí být postavený hlavně srozumitelně.
Pravidel je spoustu a poté co přečteš mraky knížek a webů, tak zjištíš že ti stačili obecné pravidla z dotazník-online:)

Pak si zvol nástroj pro diplomku ti bude stačit www.anasurvey.com je to v CZ jednoduché a přehledné.

Do úvodního textu musíš napsat že se jedná o dotazník pro diplomku, jednaj je to správně a jednak si už na to spousta lidí zvykla a tyto dotazníky vyplňují lidé rádi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]