Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde dělám chybu u výpočtu tg?

Od: anzionka® odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

potřebovala bych poradit s tím, kde dělám v tomto příkladě chybu. Příklad zní tg (-5/4pí). To si mohu upravit na - tg (5/4pí), protože fce tg je lichá. Ostatní je na obrázku. Z toho jde usoudit, že hodnota je -1, protože 5/4 pí leží ve III. kvadrantu, to prodloužím do I. kvadrantu. Ale ve výsledcích je napsáno, že má vyjít 1. Jen dodám, že tg (-5/4pí) mi vyšlo po úprave příkladu tg (-315°). Díky moc za pomoc.

doplněno 05.10.11 19:13:

Omlouvám se za smajlíka, nějak se tam vložil, ani nevím jak.

Kde dělám chybu u výpočtu tg?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

3x

Teda, teď nevím, co napsat. Já bych totiž došel k tg (-5/4*pí)=-1 taky. *nevi*

Aha, zakopaná kuna je v tom, že -315 st. není -5/4*pí, ale -7/4*pí, jak píšeš ve své vlastní odpovědi. A pak se dá klidně použít ta lichost funkce, nebo její perioda tg (-7/4*pí) = tg (-3/4*pí) = tg (1/4 *pí) apod. A výsledek je opravdu +1.

hodnocení

Už jsem na to přišla a je to proto, že 315 ° je 7/4 pí, tudíž je úhel ve IV. kvadrantu tam je hodnota -1. - a - mi dá +. Je to tak?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]