Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konstrukce lichoběžníku ze zadaných údajů

Od: laurdes odpovědí: 4 změna:

Ahoj všem :) potřebovala bych pomoct s konstrukcí lichoběžníku ABCD. Mám zadané 4 údaje, konkrétně:

1. úhel α = 75°
2. strana AC = 4 cm
3. strana BD = 5cm
4. úhel stupňů /úhel, který svírají rovnoběžky/
Děkuji, Kačka :)
výtka
Upozornění od sys spider 03. 10. 2011 21:34:05
AC a BD není strana ale úhlopříčka. A máme-li dvě rovnoběžky, tak určitě nesvírají úhel 120°... A když jo, tak to nejsou rovnoběžky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x
1. Sestrojíme trojúhelník A1DB, kde |A1D|= 4 cm, |BD|= 5 cm a úhel při vrcholu D je 120° (věta sus)
2. Vrcholem D vedeme rovnoběžku se stranou A1B
3. Úhel XDX´ o velikosti 105° (180° _ 75°)
4. Průsečík přímky DX´ s úsečkou A1B je bod A
5. Bodem A vedeme rovnoběžku se stranou A1D a průsečík této rovnoběžky s přímkou DX je bod C
6. Doplníme na lichoběžník ABCD
Konstrukce lichoběžníku ze zadaných údajů
laurdes
hodnocení

Děkuju mnohokrát, akorát ještě nerozumím tomu, proč 180°-75°. K.

laurdes
hodnocení

Děkuji mnohokrát za odpověď, přesně to jsem potřebovala. Už se mi povedlo lichoběžník narýsovat, bohužel pořád nevím, proč mám k zjištění úhlu ADB použít výpočet 180°-75°. Děkuji! :)

petapeta*
Protože je zadán úhel α = 75°, což je úhel BAD. Úhel X´AB je proto 180° - 75°. Úhel ADB je shodný s úhlem X´AB, protože AB a DC jsou rovnoběžky.
doplněno 04.10.11 23:44:

Oprava: Úhel ADC je shodný s úhlem X´AB, protože AB a DC jsou rovnoběžky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]