Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrika - pokus

Od: neon* odpovědí: 3 změna:

Prosim Vas, pokus cislo 5 zde:

kdf.mff.cuni.cz/...

Nechapu uplne zaklady. Jak tam mam tu alobalovou kouli pripevnit? To mam naletovat jeden konec dratu do ni a jeden z ni? A muzete mi vysvetlit podstatu pokusu, proc se to vlakno v pripade zapojeni okruhu s alobalovou koli prepali a proc v pripade se zarovkou nee? Dekuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

podle zadání a obrázku ten alobal nebo koule z něj slouží jenom jako vodivý kontakt s tím připínáčkem...

pokud posuneme žárovku na připínáček, v obvodu teče proud daný odporem vlákna žárovky...

pokud posuneme alobal. kouli na připínáček, obvodem teče proud daný odporem alobalu...

protože odpor alobalu je podstatně menší než odpor vlákna žárovky, proud v obvodu je také podstatně větší a dokáže rozehřát, rozžhavit a přepálit to vlákno...

ten proud samozřejmě závisí i na napětí zdroje a odporu obvodu, ovšem to se v obou případech nemění...to jen pro rýpaly...

radarbrdy*
hodnocení

0x

já jsem to pochopil tak, že kolíčky na prádlo dělají jen "spínač", takže tam vůbec nemusí být. Funkce:

1/ máte k baterce zapojenou žárovku: důsledek, žárovka svítí. Teče malý proud.

2/ máte k baterce zapojené "opravdu" tenký železný drátek: důsledek, drátek žhne a po zahřátí se přepálí. Teče veliký proud.

V podstatě vybíjíte zbytečně baterii.

Analogie: pokud by jste zkratoval autobaterii např. železným šroubovákem, šroubovák vám shoří. Proto jsou na autobaterii plastové kryty.

neon*
hodnocení

Dekuju, proc tam ale je potreba teb alobal? Proc to neni naprimo bez nej? A jak souvisi plastove kryty s tim, ze mi shori sroubovak? Nejak to nechapu ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]