Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odraz světla, interferenční maximum

Od: vajjicko* odpovědí: 6 změna:

Ahoj, potřebaval bych vysvětlit jak se počítá tento příklad:

Na tenký skleněný klín dopadá kolmo paprsek monofrekvenčního světla o vlnové délce 600 nm.

Určete úhel, který svírají plochy klínu, jestliže interferenční proužky jsou navzájem vzdálené 4,0 mm.

A taky vysvětlit, jak se k tomu dojde.

Předem díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

0x
Předpokládám index lomu skla n = 1,5
tg α = λ/(2nx) = 600⋅10-9 /(2⋅1,5⋅4⋅10-3) = 5⋅10-5
α = 10‘‘ (asi 10 vteřin)
Pokusím se přidat obrázek, z kterého vyplývá postup.
petapeta*
Z obrázku vyplývá, že tg α je poměr λ/(2n) ku x, čili tg α = λ /(2nx) Vlnová délka ve skle je n-krát menší než ve vzduchu. Proto to λ /(2n).
Odraz světla, interferenční maximum
dzordz*

Tohle se mi nějak nelíbí a ten samotný příklad se mi taky nelíbí :)

Paprsky mají dopadat kolmo, tedy by se při vstupu nelámaly, použil by se sinus. Jenže to jsou jen jedny paprsky, pro inteferenci je potřeba fázový posun / rozdílná délka trajektorií, které se pak složí, ta zpětná trajektorie po odrazu o spodní hranu by byla jiná. Navíc se tam vůbec neřeší otočení fáze při odrazu na pevném konci (ze vzduchu o sklo). No ale co je nejhorší, když budou dopadat kolmo na horní hranu, nepůjdou ty paprsky složit, když budou dopadat kolmo na spodní hranu, opět nepůjdou složit, v obou případech budou rozbíhavé, ne rovnoběžné.

petapeta*
Doporučuji vám nastudovat interferenci na tenké klínové vrstvě nebo na Newtonových sklech, kde by podle vás také nemohlo docházet k interferenci. Například v této práci na straně 27 je to pěkně vysvětleno: http://1url.cz/VMwH.
Po prostudování možná pochopíte, že ve výpočtu je uvažováno i posunutí fáze při odrazu o π.
dzordz*

No jo, vono mi to už došlo.To v obou případech funguje jako olejová skvrna s proměnlivou tloušťkou, ne jako hranol.

Nemám další otázky.

jabraka*
hodnocení

0x

Mě to také připadá uhozené,ale to vychází z pohledu na situaci na obrázku.Interferovat totiž nemusí vstupující paprsek s odraženým,ale s jiným paprskem v jiném místě,jde o sloupec paprsků.ve fázi,po odrazu dochází k interferenci v obrazovém poli.Jak se to spočítá,tak to netuším.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]