Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Učíme se usměrňovat zlomky. Já to vůbec nechápu. Nevím, co s čím mám vynásobit a jak dojít ke správnému výsledku. Nechápe to docela dost lidí za třídy, a přitom nám to už učitel vysvětloval asi třikrát. Mohl by mi to někdo vysvětlit prosím?
Třeba tady na tomto příkladu:
2
—— =
√3-1
usměrňování= zbavit se odmocniny ve jmenovateli
(ta odmocnina platí jen pro tu trojku, nevím, jak se to tu jinak píše)
Díky moc.
Musíte ten zlomek vynásobit tím, co je ve jmenovateli, ale tak, abyste násobili jedničkou. Zní to blbě, ale není to tak těžké.
Prostě to vynásobíte zlomkem, ve kterém bude √3+1 v čitateli i ve jmenovateli. Protože √3+1:√3+1 je jedna, ale zároveň, když roznásobíte, zbavíte se dole toho hausnumera.
A proč ta bude PLUS, když v zadání je mínus? Protože tady použijete vzorec (a-b)(a+b)=a(na 2)-b(na 2), tím se odstraní ta odmocnina. Pěkně je to popsáno tady: maths.cz/...
doplněno 29.09.11 18:07:Zkus to a pak to zkontrolujem nebo dovysvětlíme
Tohle ještě jakž takž chápu, ale nevím ty operace pak, jak to celé vypočítat... například potom má být mezi výsledek toto:
2(√3+1)
————
3-1
a celkový výsledek = √3 + 1
A jak na to přijdu?
Nicméně děkuji.
TA čísla ve jmenovateli můžeš sečíst, resp. odečíst. A tím pádem se ti to vykrátí s tou dvojkou ve jmenovateli.
Ten druhý příklad je to samé Roznásobit, co jde sečíst nebo odečíst tak sečíst a odečíst. A jestli jse počítala dobře, tak na konci se dá zase vytknout, takže výsledek není ve zlomku.
No jo, teď to vidím.
A můžu ještě otravovat?
Když mám tento příklad:
4√2 + √6 2√2-√6
———— . ———— =
2√2 +√6 2√2 -√ 6
(doufám, že to násobím dobře... :D) co bude dál, prosím?
tak dal je to jasny proste to vynasobis. umis nasobit zlomky? vynasobis citatele a vynasobis jmenovatele a je to.
to je prece jasný vynásobíš to zlomkem
√3+1
——
√3+1
A proč? protože ten zlomek je roven jedné - stejný čitatel i jmenovatel, takže jeho hodnota je 1 a jedničkou můžete násobit beztrestně
A proč má mít √3+1? protože platí, že (a+b)(a-b) = a2 + b2 ,tj (√3+1)(√3-1) = 3 - 1 a jetu výsledek
2 √3+1 2√3+2
—— * - = - = √3+1
√3-1 √3+1 3 - 1
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.