Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevychází jednoduchý příklad se zlomky - proč

Od: zabazelena odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.Ve škole opakujeme učivo 8.ročníku a já narazila na první pohled velmi snadný, až stupidní příklad. On mi ovšem podle výsledků v zadní straně učebnice nevychází. Netuším proč, udělala jsem chybu já, nebo autoři učebnice? Prosím poraďte mi, dost spěchá.

Předem děkuji za ochotu...

Nevychází jednoduchý příklad se zlomky - proč

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Postup je správně, výsledek odpovídá zadání tak, jak je napsáno v záhlaví vašeho postupu. Pokud tedy není zadání špatně opsáno, je chyba vo výsledku učebnice. Nebylo by to poprvé ani naposled, školní učebnice matematiky není písmo svaté. K chybě mohlo dojít například záměnou výsledků s jiným příkladem, nebo jina; těch 8/27 je hodnota prvního ze zlomků, tak třeba ta chyba nějak souvisí s tím. Zkontrolujte ještě jednou, zda jste ho dobře opsala, pokud ano, máte pravdu vy.

honzek*
hodnocení

2x

Chybu mas v zadani. je tam v zavorce 2/3 - to cele na druhou! Ne na treti! Pak to vyjde

To je to, co jsem říkal-zkontrolovat, zda je příklad dobře opsán. Já tu učebnici k disposici nemám.

honzek*

No to ja take ne, jen jsem to zkusil nabouchat do kalkulacky s tim NADRUHOU a heledme, ono to vyslo :-D

PS: abych nemachroval, mam kalkulacku co umi graficky zlomky *smich* Takze ne moc namahavy.. (Ale take bych to zvladl vypocitat :) )

zabazelena
hodnocení

Chybu v zadání nemám - v učebnici je skutečně napsáno 2/3 na třetí.

Nemohu si pomoci, pak je výpočet dobře. Nicméně to může býd zdroj té chyby v učebnici, totiž to, že autor tam původně chtěl mít na druhou a nějak si to sečetl s tou jedničkou z druhého zlomku. Ale to už jsou spekulace.

doplněno 28.09.11 19:30:

Může být, ne býd; sorry.

Jinak atreus má samozřejmě pravdu v tom, že lze použít sčítání exponentů, a pravděpodobně je to i jednodušší (i když to může být subjektivní), ale nic to nemění na faktu, že uvedený postup a s ním i výsledek jsou správně.

atreus*
hodnocení

1x

Postup by měl být jednodušší: ne násobením, ale sečtením mocnitelů.

a3 . a1 = a4 (míněno "a" na třetí atd.)

Tedy v prvním kroku celý zlomek na čtvrtou a pak to provést = 16/81

doplněno 29.09.11 22:58:

Sčítání exponentů je jednodušší, zvlášť když se bude jednat o větší čísla nebo třeba mnohočleny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]