Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Ve škole opakujeme učivo 8.ročníku a já narazila na první pohled velmi snadný, až stupidní příklad. On mi ovšem podle výsledků v zadní straně učebnice nevychází. Netuším proč, udělala jsem chybu já, nebo autoři učebnice? Prosím poraďte mi, dost spěchá.
Předem děkuji za ochotu...
Postup je správně, výsledek odpovídá zadání tak, jak je napsáno v záhlaví vašeho postupu. Pokud tedy není zadání špatně opsáno, je chyba vo výsledku učebnice. Nebylo by to poprvé ani naposled, školní učebnice matematiky není písmo svaté. K chybě mohlo dojít například záměnou výsledků s jiným příkladem, nebo jina; těch 8/27 je hodnota prvního ze zlomků, tak třeba ta chyba nějak souvisí s tím. Zkontrolujte ještě jednou, zda jste ho dobře opsala, pokud ano, máte pravdu vy.
No to ja take ne, jen jsem to zkusil nabouchat do kalkulacky s tim NADRUHOU a heledme, ono to vyslo
PS: abych nemachroval, mam kalkulacku co umi graficky zlomky Takze ne moc namahavy.. (Ale take bych to zvladl vypocitat
)
Nemohu si pomoci, pak je výpočet dobře. Nicméně to může býd zdroj té chyby v učebnici, totiž to, že autor tam původně chtěl mít na druhou a nějak si to sečetl s tou jedničkou z druhého zlomku. Ale to už jsou spekulace.
doplněno 28.09.11 19:30:Může být, ne býd; sorry.
Jinak atreus má samozřejmě pravdu v tom, že lze použít sčítání exponentů, a pravděpodobně je to i jednodušší (i když to může být subjektivní), ale nic to nemění na faktu, že uvedený postup a s ním i výsledek jsou správně.
Postup by měl být jednodušší: ne násobením, ale sečtením mocnitelů.
a3 . a1 = a4 (míněno "a" na třetí atd.)
Tedy v prvním kroku celý zlomek na čtvrtou a pak to provést = 16/81
doplněno 29.09.11 22:58:Sčítání exponentů je jednodušší, zvlášť když se bude jednat o větší čísla nebo třeba mnohočleny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.