Nejste přihlášen/a.
Protože jsem začátečník samouk a nemá mě tedy kdo opravovat , tak se ptám. V knize je vždy uveden správný slovosled ale nevím, zda
a pouze ten jediný je správný a mám ho tedy dokonale šprtat nebo zda je správná i jiná alternativa . Např. bist du Franc Novak? nebo je i možné a správné du bist Franc Novak? Nebo -nein, das ist nicht sicher Frau...nebo nein,das ist sicher nicht Frau...
děkuji za vysvětlení
tak jeste jednou a podrobne:
věta oznamovaci:přímý pořádek: Podmět-sloveso-ostatní větné členy př. Petr je tam.Peter ist dort.
nepřímý pořádek: Zdůrazňující slovo-sloveso-podmět př. Tam je Petr.Dort ist Peter.
věta tázací: přímý pořádek: tázací slovo-sloveso-podmět př. Kde je Petr? Wo ist Peter?
nepřímý pořádek: sloveso-podmět-ostatní větné členy Je Petr tam? Ist Peter dort?
zápor - u slovesa - nicht, nicht mehr
- u podst.jmena s neurč. či žádným členem - kein
Ich bin, du bist - oznamovací věta
Bin ich...?, bist du...? - tázací věta
Podmět musí být vždy vyjádřen! Buď slovesem být - sein, nebo např.jménem -Petr .Zápor (nicht) stojí za slovesem někdy až na konci věty.Du bist noch nicht gross - Nejsi ještě velký.
snad jsem Vám tím ještě trošku více pomohla. Bylo by dobre si psát gramatické přehledy.Vše se pak od toho odvíjí.Mně to vždy pomohlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.