Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Němčina - pořádek slov ve větě

Od: zelenac* odpovědí: 3 změna:

Protože jsem začátečník samouk a nemá mě tedy kdo opravovat , tak se ptám. V knize je vždy uveden správný slovosled ale nevím, zda

a pouze ten jediný je správný a mám ho tedy dokonale šprtat nebo zda je správná i jiná alternativa . Např. bist du Franc Novak? nebo je i možné a správné du bist Franc Novak? Nebo -nein, das ist nicht sicher Frau...nebo nein,das ist sicher nicht Frau...

děkuji za vysvětlení

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ve slovanskych jazycich neni poradek slov ve vete az tak dulezity. V Germaskych a Anglosaskych jazycich je to vsak presne naopak a poradi slov ve vete je dosti dulezite. Proto bych Vam doporucil, jako zacatecnikovy striktni dodrzovani predepsaneho slovosledu.
Kazda veta lze samozrejme rici nekolika zpusoby a plati to hlavne o poradi privlastku. Podle jejich poradi, pokud je jich vice, se radi i jejich dulezitost a blizkost k podmetu. Cim blize je privlastek pred podmetem, tim je dulezitejsi a ma k podmetu pevnejsi vztah. Jejich zamenou mnohdy zmenite cely smysl vety. To ale jako zacatecnik mnohdy nemate sanci poznat.
Zmenou polohy privlastku menite i duraz, ktery kladete na konkretni vlastnost podmetu.
Abych uvedl priklad:
Ve vasem druhem uvedenem prikladu (...Frau) v prvnim pripade rikate, ze si nejste jist, jestli to je zena (nicht se vztahuje k sicher) - smysl, ze jste na pochybach. Ve druhem pripade rikate, ze to urcite neni zena - smysl, ze je to urcite muz. Pokud by za Frau nasledovalo jeste prijmeni,napriklad Oprsalkova, tak v prvnim pripade rikate, ze to nejspise neni skutecna pani Oprsalkova - nejste si jist, v druhem pripade rikate, ze to proste neni pani Oprsalkova.
Urcovani spravneho poradi privlastku je ale jiz ukol spise pro pokrocilejsi.
Vy se ale urcite drzte toho, co pisi v chytrych knihach - Ve Vasem prvnim priklade se v prvnim pripade ptate, jestli je Franc, v druhem mu oznamujete, ze on je Franc.

simasonka*
hodnocení

2x

tak jeste jednou a podrobne:

věta oznamovaci:přímý pořádek: Podmět-sloveso-ostatní větné členy př. Petr je tam.Peter ist dort.

nepřímý pořádek: Zdůrazňující slovo-sloveso-podmět př. Tam je Petr.Dort ist Peter.

věta tázací: přímý pořádek: tázací slovo-sloveso-podmět př. Kde je Petr? Wo ist Peter?

nepřímý pořádek: sloveso-podmět-ostatní větné členy Je Petr tam? Ist Peter dort?

zápor - u slovesa - nicht, nicht mehr

- u podst.jmena s neurč. či žádným členem - kein

Ich bin, du bist - oznamovací věta

Bin ich...?, bist du...? - tázací věta

Podmět musí být vždy vyjádřen! Buď slovesem být - sein, nebo např.jménem -Petr .Zápor (nicht) stojí za slovesem někdy až na konci věty.Du bist noch nicht gross - Nejsi ještě velký.

snad jsem Vám tím ještě trošku více pomohla. Bylo by dobre si psát gramatické přehledy.Vše se pak od toho odvíjí.Mně to vždy pomohlo.

simasonka*
hodnocení

0x

pokud si dobre pamatuji, tak je to takto.Oznamovaci veta je Du bist, ich bin, ... otazka je opacna Bist du? , Bin ich? ...

Zapor se vztahuje k pomocnemu slovesu ,,jsem,, tudiz je vzdy za nim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]