Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebuji radu.
Píše se by jste nebo by ste,
kdyby jste nebo kdyby ste,
aby jste nebo aby ste,
popřípadě ještě jinak?
Předem děkuji za odpověď,moc to spěchá a já v tom trochu plavu.
Lenka
Píše se jste, vy jste, my jsme, oni jsou.
doplněno 23.09.11 18:33:být přít. jsem, jsi, je nebo (řidč.) jest, mn.jsme, jste, jsou; záp. nejsem, nejsi, není, mn. nejsme, nejste, nejsou; bud. budu, budeš, ...; rozk. buď, budiž; příč. byl; podst. jm. bytí, nebytí
doplněno 23.09.11 18:35:jsem, jsi, je i jest, jsme, jste, jsou; ty jsi nesl, ty jsi má naděje i tys nesl, tys má naděje; ty ses učil, ty sis pamatoval
V tomto případě se to samozřejmě píše ještě jinak, oba způsoby z otázky jsou zrůdné. Například by ste se nepíše z toho prostého důvodu, že ste nic není. By jste je taky špatně, slovo jste sice existuje, je to, jak píše jára, tvar slovesa býti, což je ovšem, jak správně poznamenáváš, z jiné opery. Správně je byste, případně v ostatních osobách bych, bys, by, bychom, byste, by. Třeba bysem je taky špatně, ale stále je to přijatelnější než byjsem nebo by jsem; dokonce to vypadá, že časem to bude zespisovněno (ale já už si na to asi nezvyknu, doufám, že to bude jebn dubleta čili varianta).
Ještě užitečný odkaz na autoritu: cs.wikipedia.org/...
Kdybysem to byl věděl, tak bysem sem nechodil
Tak to je skvělé,děkuji za trpělivost,nž mi to dojde.
Jsem ráda,že v tom mám jasno,ještě jednou díky..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.