Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jste nebo ste?

Od: lenkasvejnohovalovova odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,potřebuji radu*placni*.

Píše se by jste nebo by ste,

kdyby jste nebo kdyby ste,

aby jste nebo aby ste,

popřípadě ještě jinak?

Předem děkuji za odpověď,moc to spěchá a já v tom trochu plavu*dril*;).

Lenka

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Byste, abyste, kdybyste - psáno vždy dohromady.

des*
hodnocení

3x

Slovo ste neeee, tam se přece píše jste. Co je ste? Není takové slovo. Ale všechno další abyste atd se píše dohromady.

hodnocení

1x

Piš kde jste, ne ste. Abyste byli, kde jste byli atd.

1jara*
hodnocení

0x

Píše se jste, vy jste, my jsme, oni jsou.

doplněno 23.09.11 18:33:

být přít. jsem, jsi, je nebo (řidč.) jest, mn.jsme, jste, jsou; záp. nejsem, nejsi, není, mn. nejsme, nejste, nejsou; bud. budu, budeš, ...; rozk. buď, budiž; příč. byl; podst. jm. bytí, nebytí

doplněno 23.09.11 18:35:

jsem, jsi, je i jest, jsme, jste, jsou; ty jsi nesl, ty jsi má naděje i tys nesl, tys má naděje; ty ses učil, ty sis pamatoval

lenkasvejnohovalovova
hodnocení

To já chápu,ale v tomhle případě to k tomu nepatří.

V tomto případě se to samozřejmě píše ještě jinak, oba způsoby z otázky jsou zrůdné. Například by ste se nepíše z toho prostého důvodu, že ste nic není. By jste je taky špatně, slovo jste sice existuje, je to, jak píše jára, tvar slovesa býti, což je ovšem, jak správně poznamenáváš, z jiné opery. Správně je byste, případně v ostatních osobách bych, bys, by, bychom, byste, by. Třeba bysem je taky špatně, ale stále je to přijatelnější než byjsem nebo by jsem; dokonce to vypadá, že časem to bude zespisovněno (ale já už si na to asi nezvyknu, doufám, že to bude jebn dubleta čili varianta).

Ještě užitečný odkaz na autoritu: cs.wikipedia.org/...

Kdybysem to byl věděl, tak bysem sem nechodil :)

lenkasvejnohovalovova
hodnocení

Aha,takže to mám napsat: Už,už byste si mohli připadat jako ve snu. Jo?:)

23.09.11 18:52

Jo.

lenkasvejnohovalovova
hodnocení

Tak to je skvělé,děkuji za trpělivost,nž mi to dojde*bzum*.

Jsem ráda,že v tom mám jasno,ještě jednou díky.:).

lenkasvejnohovalovova
hodnocení

Já to mám ve větě: Už,už by jste si( nebo byste si) mohli připadat jako ve snu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]