Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právo se vyčůrat na výletu

Od: majkajamajka* odpovědí: 43 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat,jestli je povinnost udělat přestávku v autobuse při přepravě dětí a po jak dlouhé době, aby děti mohly vykonat potřebu.Pokud existuje nějaké vyhláška, můžete mi na ni poslat odkaz? Můj šestiletý syn přijel ze školy v přírodě ubrečený, že potřeboval nutně čůrat a(nebyl sám, jeden chlapec byl dokonce počůraný) a ředitelka neprojevila snahu domluvit se s řidičem. Když jsem se ji na to ptala, tak mi odpověděla, že zrovna nešlo zastavit tvrdila, že to bylo v Žamberku, což je asi 40 km od cíle.Vyjížděli z Jeseníků, cesta trvala cca 90 min. Tu trasu znám a možností zastavit na benzínce nb. na odstavných plochách je dost, jen mě rozčiluje přístup, děti nejsou ovce, aby všechny naráz a na povel vykonaly potřebu! Za vaše názory předem děkuji.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Je to omezování,kdyby ona potřebovala, tak by si to zařídila

Když jsem pracovala ve školce a jezdilo se s dětmi na výlety, do divadla apod., stavělo se velice často. Když se někomu prostě chtělo, nikdo si nedovolil to přehlédnout. Co potom s počuraným děckem celý den v ZOO? Řidič se třeba omluvil, že to teď nejde /plná čára apod./, ale jakmile to bude možné, hned zastaví. A taky jo. Využili jsme toho, zeptali se dětí, kdo ještě by potřeboval a adeptů se pokaždé sešlo víc. Jinak byly i pravidelné zastávky, kde se kromě čurání i pilo či svačilo. A nikdy nebyl žádný problém. Také se děti po dlouhém sezení protáhly a procvičily - utíkáme tamhle k tomu stromu, zpátky poskoky apod.

Přesně opačný příklad si pamatuji, když jsme před spoustou let jako děti jeli autobusem na tábor do Krkonoš. Nestavělo se vůbec, dokonce jeden vedoucí řekl dětem, co jim bylo nevolno, ať chodí zvracet dopředu NA SCHODY! Když toto udělaly 2 děti, začala zvracet řada dalších, které to viděly. A po příjezdu do tábora jsme přes ty znečištěné schody všichni museli vystupovat, autobusy RTO měly pouze jedny dveře. Divím se, že se někdo nesmekl a nezlámal si ńohu. Dodnes nevím, který vůl to vymyslel. A divím se řidiči, že neprotestoval, to musel být tedy potom úklid. Fuj.

Tak si myslím, že paní ředitelka hrubě zanedbala svou povinnost, obzvlášť děti potřebují zastávky častěji: Škoda, že neměla právě pořádný průjem, to by se bylo jistě stavělo na každém kilometru. Jaga.

hodnocení

4x

o takové vyhlášce nevím, ale jednání ředitelky je ohavné...

doplněno 22.09.11 19:05:

ta anketa co se tam objevila, není dobrá, ale mě nevadí!

doplněno 22.09.11 19:05:

ta anketa co se tam objevila, není dobrá, ale mě nevadí!

majkajamajka*
hodnocení

Nojo,jsem tu poprvé :)

hodnocení

2x

Nevím, asi bych si stěžovala řediteli školy, že mi učitelky předaly počůrané dítě a nedomluvili s řidičem čůrpauzu (pokud se nejednalo o pravidelnou linku, mělo by to být řešitelné), ačkoli dítě potřebu jít na toaletu hlásilo. Nechat dítě počůrat v autobuse mi přijde pro to dítě velmi ponižující. MMCH všimla jsem si, že naše škola najímá autobusy se záchodem (jako jasně, i v případech dlouhých cest radši řidič zastavuje na benzínkách, nicméně pro případ akutní potřeby toaleta k dispozici je).

Ovšem prvotní chybu bych viděla v rodinné výchově. Šestileté dítě, pokud je zdravé, tak 90 minut v autobuse bez čůrání určitě zvládne. Já jsem asi matka megera, ale před cestou své děti na záchod vyháním a argument "ale mně se nechce" pro mne není argument a nakonec to vždycky jde. A protože bydlím v Praze, tak těch 90 minut klidně strávíme cestou z bodu A do bodu B v rámci města. A to mám na starosti jenom tři děti a přesto odmítám kvůli jednomu předčasně vystoupit z autobusu, kvůli druhému po deseti minutách z metra a kvůli třetímu hledat záchod za dalších dvacet minut - když je čůrpauza, je pro všechny, i pro mne.

sebod*

Můj příběh. Jela jsem v autě se svými dvěma dětmi. Jedem kolem benzínky, ptám se : Chcete čůrat! Odpověď : NE!. O kousek dál bylo ještě odpočívadlo, tak se ptám znova, protože jsem věděla, že pak najedeme na dálnici a zhruba hodinu jim nebudu moci zastavit . Děti čůrat nepotřebovaly. Za pět minut jsem najela na dálnici a děti co? No, jistěěě! Potřebovaly nutně čůrat! Takže měly před sebou pernou hodinku... A já taky.. A to jsem měla v autě JEN dvě děti

doplněno 23.09.11 13:12:

Jinak se domnívám, že šestileté dítě určitě nemusí chodit čůrat ve stádu jako ovce. Ale na druhou stranu, jestliže není nemocné, tak jestli na WC nepotřebuje, tak by potom mělo opravdu tu hodinu a půl vydržet. Vemte to tak, že v autobusu je cca 20 dětí a každé bude potřebovat čůrat v jinou dobu. Takže čůrací přestávky budou co cca 5 km. Chudák učitelka, protože řidič autobusu by ji potom ukamenoval.

petapeta*
To jako byl pro vás obrovský problém sjet z dálnice na nejbližším výjezdu?
Chtěl bych vidět, jak by se zachovala paní ředitelka jako vedoucí zájezdu při zpáteční cestě z exkurze v pivovaru. Nikdy jsem neměl problém, aby řidič zastavil při nejbližší příležitosti. Musel stavět každou půl hodinu, všichni jsme to brali humorem.

solenza*
hodnocení

1x

Možná by toto mohlo vykazovat znaky trestného činu týrání svěřené osoby.

hodnocení

1x

Příště ať syn řekne, že bude zvracet a zastaví hned...je to teda hrozné, jak se učitelka zachovala. Určitě bych si na ni stěžovala, kór když se někdo počůral, to přece není normální...

des*

Zastávám se řidiče i učitelky.Kdyby měl řidič zastavit pokaždé jak si nějaký zmetek usmyslí,tak by nikam nedojel.A že jsou děti zmetci,je nabíledni.Chovají se jak dobytek,jen jak se autobus rozjede.Hlavně lemtají bezdůvodně hektolitry vody,žerou a odhazují odpadky na zem.Jen pro zajímavost,vděli jste,jak vypadá autobus "na konečné?"Leda prd,jen si je vyzvednete a jste rádi že přijely živé.A že se některý pochcal,zkrátka,neměl lemtat do bezvědomí.Zvlášť mne pobavil přívlastek k těm ovcím.Ano,ovce se nevymočí na příkaz,ale hodné dítě ano,dokáže se ujednotit čas čurání.Pokud nějaký zmetek řekne že se mu akorát nechce,je to jen jeho věc a né že za to může učitelka.Nepodřídil se kolektivu.Nemám nic proti dětem,ale zmetci si nezaslouží citu,bohužel je jich většina.

výtka
Upozornění od sys hejkal 23. 09. 2011 04:22:51
des, takové výrazy o našich dětech, to je opravdu děsněkolika uživatelům, zřejmě rodičům, se to nelíbilo... žádali smazat...
des*

Já se nedivím že to chtěli potrefení rodiče smazat,ona pravda do očí se nesnáší,dík že jsi to nesmazal,,na jiném místě píše krkovička,jaké mají hodné děti,smekám před ní,pokud si to nevymyslela,ale moje zkušenosti,jsou ty co jsem napsal.Mám dvě děti,nikdy jsem je nemusel trestat,zkrátka nedělaly,co neměly,vrozená inteligence jim to nedovolila.Jsou už samozřejmě dospělí,ale rádi mne mají pořád.Ono je to vždycky tak,když se rýpne do hnoje,tak smrdí a někdy velmi.

krkovicka*
Desi.vzhledem k dopravců to dnes takhle funguje.Je pravda,že dvacet dětí nečurají jednotně.Ale učitelky ještě napomenou nevyčurané,že pak již tu možnost mít nebudo.Od tazatelky mi to příjde jako diktaktura,nebo kompenzování traumatu z dětství,či co.Vůbec jí to nezavidím.Příště až bude kluka pouštět na výlet,bude se doma trápit,zda kluk není stresován stím že nemůže.V tomhle připadě platí aby se spojila s rodiči a hledala řešení jak učitelce vštěpit do hlavy,že vykonávat potřebu je nutností i přirozeností.Když jedou dospělí busem k moři,taky mají přestávku na vykonání a občerstvení.U dětí by to taky takhle mělo být,ale s kratším intervalem.
majkajamajka*
hodnocení

Čůral před cestou a pití měl v batohu, takže ani nepil,prostě se to občas může stát každému, že nečekaně potřebuje. Učitelky se ředitelky bojí a děti taky . Jen si myslím, že když po hodině cesty potřebují čtyři děti čůrat, tak by to zas něměl být takový problém zastavit, ikdyž dnes je uspěchaná doba a vím o případech kdy se na lince v automobilce po..i dospělí lidé. NOjo, zastavit ...

Alespoň že Vy máte tak inteligentní děti když všichni ostatní mají spratky! Ať žije samolibost!

des*

petr-vidíš jsi také postižený,pravda je svinstvo.

Čím jsem postižen? Děkuji za upřesnění

Asi nemate deti, ze? A jak vite, ze vsichni vypili 2 itry, nesli na zachod a hazeli odpadky na zem? Hadam, ze mate nejaky 6. smysl, ktery ostatnim chybi...

georges*

A jak Vy víte že ne?

krkovicka*
Georgesi.Děti již nesvačí v buse.Moje holka,když jeli z Prahy do Kořenova měli dvě přestávky,kdy zastaví,dojdou se vyčůrat,nasvačí se,rozdají pití a jedou dál.Neexistuje aby dítě v autobuse žvejkalo chleba s něčím.Když tajně umlsne bonbon a po odchodu z autobusu,jeste kontrolováno učitelkou,zda tam někdo něco nenechal nažene hříšniky a posbírají papírky.Funguje to dnes takhle.
majkajamajka*
hodnocení

Hodné dítě si dokáže ujednotit čas čůrání? :-D Být vámi tak si zjistím něco vnitřích potřebách malých dětí. A na velkou chodíte taky kolektivně? :-D Vím co dokáže s dítětem udělat uječená učitelka,která nezvládá stres,, nechá klidně dítě nadělat do kalhot(a to nemyslím moč ,ale pevnou stolici,pak půnčocháče odevzdala mamince s tím, že si všechny děti vymýšlejí) že potřebují na záchod a to se opravdu stalo, takže když moje dítě řekne, že opravdu potřebuje, tak je to pravda,,. Jo a některé děti si opravdu vymýšlí, to nemění fakt na tom, že to jsou jenom děti, tak proč tolik nadávek :(

majkajamajka*
hodnocení

Jo a ovce bych nerada urážela, to nesmíte brát tak doslovně, stádem ovcí se většinou vyjadřuje masa lidí , která bez vlastní vůle a myšlenek poslouchá hlas nad nimi. Močit na příkaz, co to je? NO radši toho nechám, nemá to cenu. :-D doporučuju změnit zaměstnání, než se vaše verbální agrese začne projevovat fyzicky!

martinaa*

Musim souhlasit v tom, ze nelze zastavovat kazdy kilometr tomu diteti, ktere zrovna musi na zachod. To by opravdu nikam nedojeli. Maji jit na zachod pred tim, pri kratsi ceste staci jedna pauza, pri delsi dve, tri. Deti maji mensi mocovy mechyr.

Samozrejme nesmi celou cestu pit, protoze se nudi nebo jen tak. Nam deti vydrzeli v pohode hodinku a pul v buse cestou na tabor, z tabora i na vyletech.

Ovsem ucitelka je ..., co u deti nema co delat. Byt maminkou pocuraneho ditete, jdu si klidne stezovat k ucitelce.

Příspěvek "des" se mi taky nelíbí. Za sebe mohu říct, že když jsem byla učitelkou v MŠ, tak při různých výletech děti nikdy v autobuse nejedly a nepily. / a lemtat? to už vůbec!*smich*/. Jídlo jsme měli pro děti hromadné, várnice s čajem. Zastavilo se na parkovišti s lavičkami /při cestě do ZOO jsme to už měli vymakané a věděli jsme, kde to je nejlepší/. Děti vystoupily, vykonaly potřebu, umyly ruce pod kanystry, měli jsme pro ně všechno, podmínky byly sice spartanské, ale jeden den se to vydrží. Pak se jedlo, pilo /přiměřeně, aby se pak nemuselo pořád zastavovat/. Přesto jsme občas nezabránili tomu, aby někdo potřeboval čurat mimo zastávku. No a tak se zastavilo. A žýivot šel dál.

To je věc, že to prostě potřebuje každý, i "des", ten by pane ječel, kdyby mu nechtěli zastavit. Jaga.

doplněno 27.09.11 07:13:

Před lety jsme se vraceli zájezdovým autobusem z Moravy z vionobraní. Cesta asi 160 km, jeli samí dospělí lidé, tudíž podle některých z vás rozumní a schopní ovládat své potřeby. A víte kolikrát se těm dospělým stavělo? Imrvére furt! a v jednom kuse!*smich*A tak se nedivím 3 - 6 letým dětem, zvláště, když jsem s nimi přes 20 let pracovala. Člověk jim nesmí být poskokem, ale zároveň by jim měl vyhovět. Co potom s podělaným děckem celý den na výletě? A komu z vás se nikdy nechtělo urgentně na záchod v autobuse, ať hodí kamenem.

doplněno 27.09.11 07:17:

A že někteří dospělí závisláci loudí při zájezdu každou hodinu zastávku na "kouřovou", to nikomu nevadí? A jsou to dospělí a rozumní a měli by si poručit a neporučí. Snadněji se několik hodin nekouří než nečurá. Tak jak k tomu přijdou chudáci děti?

buss
hodnocení

1x

Předpokládám, že to nebyla pravidelná linka, není řečeno. Je zákon, který se týká řidičů, kolik může odjet a musí mít přestávku. U nepravidelné mu nic nebrání na požádání zastavit, to se přece na zájezdech dělá běžně.

des*

A to je právě ono,stavění na požádání musí mít také pravidla,jinak se nikam nedojede,zastavovat po 5ti minutách je nemyslitelné,ale často vyžadováno.

majkajamajka*
hodnocení

s tím souhlasím, však tu neřeším cestu do divadla ,která trvá 5 min, ale myslím si,že by nějaká vyhláška být měla :)

des*

majkamajko,jen to shrnu,protože jsem se nezastal vašeho ega.což je to neposlušné dítě,stal jsem se rázem vyvrhelem,jak naznačujete,měl bych se léčit.Opak je pravdou,vy se sebou něco dělejte.

majkajamajka*
hodnocení

No o egu bych radši pomlčela a s inteligencí doma problém nemáme, ten kdo se tu chvástá jste vy :-DD

des*

Na rozdíl od tebe se mám čím chlubit,(údajné chvástání) a jako maločlověk se bráníš tím že kolem sebe házíš sprostotu.To teda ego není.

výtka
Upozornění od sys maverick 24. 09. 2011 19:36:36
Přestaňte honit své ego po poraďte a raději se věnujte tématu! Pokud už k tématu nemáte co říci tak mlčte a neurážejte ostatní!
majkajamajka*
hodnocení

Jak může být neposlušné dítě ,když jen řekl, že potřebuje čůrat? Vyhověno mu nebylo, tak se pouze rozbrečel,jo pardon ono i brečení je asi neposlušné .

majkajamajka*
hodnocení

O vyvrheloj jsem nic nepsala :-D

buss

Kde to žijete? Pravidelná linka nezastaví, zastavení si musí pak řidič zdůvodnit, kdyby chtěl každý tak dojedeme ...
A co byste ještě chtěla upravit, á propo, vyhláška je k ničemu. Ale pokud chcete, pište svému poslanci.
A vůbec, ve škole, provozovateli dopravy jste si stěžovala?

majkajamajka*
hodnocení

Nemluvím tu o pravidelné lince, ale o objednaném autobuse, který vezl děti domů ze školy v přírodě. A hlavně je to o lidech. Znám hodně řidičů co by mi byli ochotni zastavit,kdyby mi bylo špatně a jednou mi jeden zastavil, když jsem jako malá potřebovala zvracet, jsou to nepsaná pravidla tj. schopnost vcítit se,ochota apod.,ale jak říkám každý to mít nemusí a s inteligencí to nemá nic společného, plno psychopatů vyniká vysokou inteligencí. -to byla jen narážka na pána,který při výměně názorů můsí hned urážet a dělat soudy o inteligenci a vychovanosti dětí. A ano, stěžovala jsem si ředitelce, protože se nezastávám jen svého syna, dětí co potřebovaly čůrat bylo víc. No zkuste se zamyslet,kdyby jste třeba vezl nemocnou matku s ostatními důchodci a 3 z nich by potřebovaly nutně čůrat. Asi jste jí neměl dávat tolik vody, nb. objednat utobus s wc, nb. jí dát prášky na útlum? A co třeba kdyby byl řidič nastydlý? To bych chtěla vidět jak by se vám řídil autobus? Není prostě jednodušší občas zastavit? NO a syn to vydržel, jen byl ubrečený,ale hoch co to nezvládl vydržet to měl asi horší, no nevm jak by vám bylo. Jasně ,vymyslet vyhlášku na přestávku třeba po 2 hodinách je blbost,když každý máme jiné potřeby a schopnosti a stavět by se mohlo po pěti minutách, spíš jsem měla chtít vyhlášku proti nelidskosti.

pt®
hodnocení

1x

"majko", hrozná učitelka už z lidské stránky, coby člověk. V prvé řadě měla říct dětem běžte se vyčůrat za chvíli odjíždíme, abyste vydržely. Neřekla nic, nenechala autobus zastavit a nechala dítě počůrat /pokakat/, myslím, že by řidič vyhověl, jen o tom nevěděl. Pravděpodobně byl chlapeček nastydlý, nebo má jiný zdravotní problém. To se nedělá *bum* a na učitelku bych si stěžovala a dala bych jí vyprat počůrané prádlo. - stařenka

krkovicka*
hodnocení

0x
Souhlasím scukrarem.I kdyby jedno dítě ze třiceti chtělo čůrat tak zastavit musí!

hankauk*
hodnocení

0x

Jééééé, do Žamberka jsem chodila na gympl. Abych byla upřímná, nemůžu si vybavit, jestli tam jsou veřjné záchodky?! Každopádně pokud pokračovali směr Vamberk, tam mohli zastavit na náměstí (veřejné WC), ev. po cestě v přírodě. Výmluva je dosti zvláštní. Když jsme jezdívali na ZŠ na plavání cca 30 km, tak taky nebyl problém, aby řidič zastavil po cestě. To víte, po plavání všichni hnali do autobusu, aby se najedli a napili a pak se chtělo. *smich* Jestli to učitelce stálo za to přivést domů jednoho školáčka s mokrýma kalhotama?! Kluk už z toho může mít trauma... ach jo!*nevi*

majkajamajka*
hodnocení

Směr Vamberk a benzina je hned na konci :(

hankauk*

Ale pokud si dobře pamatuji, tato čerpačka nemá k dispozici WC.:(

majkajamajka*
hodnocení

A ještě mi řekla, že mu odpověděla, že už to vydrží, jak je tohle možný, jak ona může vědět co který dítě vydrží, chjo, typický postkomunistický myšlení!

Komunisty nemusím, ale to, že je někdo blbec ještě neznamená, že má komunistický myšlení.

mil®
hodnocení

0x

Musí řidič zastavit. Vyhláška žádná neexistuje. To je omezování svobody dítěte. Dozor se musí domluvit s řidičem. Hned bych si na ředitelku stěžoval.

qwertzui
hodnocení

0x

Pokud nemá zdravotní potíže tak musí 1.5 hodiny vadržet. Příště se poučí a půjde se vyčůrat předd cestou. O dost horčí mi ale přišli pauzy na hulení každou hodinu, když se jezdilo se střední školou...

krkovicka*
hodnocení

0x
Prosit se někoho zda můžu jít na záchod!Jak ve vězení opravdu.Když jedu s dítětem tak se mu snažím vyhovět snad,ne?Něco jiného je v koloně aut,to ještě musí vydržet,ale aby děti cestovali hodinu a půl busem a ani jim jednou nezastavil a od učitelek slyšet že nemám právo,tak jím to tam počůrám taky,klidne i dvakrát.Ať maj co čistit.

kecal
hodnocení

0x

Bohužel ve společnosti a v politice často platí,čím větší blb,tím vyšší funkce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]