Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neumím převody jednotek. Jaký je postup?

Od: vlk95® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den pořád nedokážu pochopit postup při převodech jednotek. Například 220KV na nV Mělo by to dle mých určitě blbých výpočtů vyjít takto: 220KV= 2,2*10 na -6 (nevím jak zde napsat 10 na -6)

Tabulka pro převod: p 10 na -12

n 10 na -9

µ 10 na -6

m 10 na -3

K 10 na 3

M 10 na 6

G 10 na 9

T 10 na 12

Dokáže mi někdo jednoduše vysvětlit postup. Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

elbarto*
hodnocení

2x

Zkusím to, Převody jednotek je de facto posouvání desetinné čárky. Takže třeba když musíš převést kilo-, což je deset na 3 (taky nevím jak se píšou exponenty :-D ) třeba na mikro, což je deset na -6. Tak si jednoduše sečteš exponenty (3+6) a zjistíš o kolik míst musíš posunout čárku. Teď ale záleží na směru, pokud zmenšuješ, posuneš doleva (třeba 1 + 10 na -1 = 0,1) a když zvětšuješ, posuneš doprava (třeba 1 * 10 na 7 = 10 000 000) Chápeš?

hodnocení

No asi ne. 1. mikro je -3 a ne -6.

Příklad: 1K= 1*10 na-6 mV?

Mám třeba 150KV na micro(-3) Postup: K je 10 na 3 a m je -3 takže 3+3=6 (pamatuju si, že když je např 150 a výsledek bude 1,5 tak musím odečíst o kolik míst se posunula des. čárka. odečtu to v exponentech) takže 150KV = 1,5*10 na 4 (6-2(ty dva jsou ty des. místa)

elbarto*

na - 3 je mili (označení m) mikro je na -6 (označení μ) 150 kV na μV je tedy posunutí o 3+6= 9 míst doleva. Když to dám na 1,5 tak je to 9-2= na 7. to je pravda. Tzn. že 150 kV = 1,5 * 10 na 7 μV.

doplněno 22.09.11 19:09:

označení mikra je μ

hodnocení

2x

Ahoj, zde je naznačen postup a pak tam jsou jednotky a jejich hodnota. Když jdeš z kilovoltů na volty je to 10 na třetí a potom z voltů na nanovolty je to deset na devátou. Tudíž se exponenty sčítají, takže to bude deset na dvanáctou. Samozřejmě 220 krát deset na dvanáctou.

Neumím převody jednotek. Jaký je postup?

A zde jsou jednotky a hodnoty:

Neumím převody jednotek. Jaký je postup? #2
hodnocení

Nemáš tam chybu? nano není 9 ale je -9 takže ten příklad by měl být takto: viz obrazek

PS: musíme to převést na základní tvar nebo tak nějak proto výsledek musí být 2,2 * 10 na -9 nV (Odečíta se vždy to o kolik se posunula des. čárka)

Neumím převody jednotek. Jaký je postup? #3

Právě, že ne. Nano je sice deset na -9, ale je to menší jednotka (nanovolt), než volt. Ano, potom by se to posunulo na základní tvar a bylo by to 2, 20 krát deset na 14. My se to tak učíme, ale pokud mi nevěříš, počkej, co řeknou ostatní.

PS: Přece když převádíš např. 1 km na dm tak to je 1 x 10 na 3 m a pak na dm to je 1 x 10 na 3 x 10 na 1. To je dohromady 1 x 10 na 4. Tudíš 10 000 dm. Laicky řečeno, když máš hodně a převádíš na malé jednotky, musíš mít těch malých jednotek ještě více, aby se vešly do té velké. Ty by ses dostal vlastně na číslo 0, 000000022 nV, což je blbost.

hodnocení

Dobře tak pár mých příkladů dle vašeho postupu:(čísla náhodně vymyšlená a na jednotkách nezaleží) 435KV (piko) = 4,35 * 10 na 13 pV

1435 TV (kilo) = 1,435 * 10 na 12

Už mám výsledky správně?

doplněno 22.09.11 19:36:

Onen smajlík byl vytvořen náhodou a to dvoujtečkou a závorkou

doplněno 22.09.11 19:43:

Ještě doplňující dotaz jak to bude z menšího na větší?

Bude to stejný postup akorát, že to exp bude -?

např: 384 nV (kilo) = 3,84 * 10 na -10 KV?

Ano, máte to správně i to z menšího na větší. Bude úplně stejně.

hodnocení

Velmi Vám všem děkuji. Už jsem nedoufal, že to pochopím.

petapeta*
hodnocení

0x
Dovolil bych si upozornit, že u předpony kilo se píše malé k, např. kV a ne KV. A exponenty se píší takhle:
n 10-9
µ 10-6
m 10-3
k 103
M 106
G 109
T 1012

hodnocení

0x

Ano, samozřejmě se to tak píše, na to jsem zapomněla... Jinak pro tazatele, jsem ráda, že jste to pochopil. Abyste to zmákl i ve škole při testu, budete se muset naučit tabulku zpaměti a dávat pozor na exponenty a desetinnou čárku. Přeji hodně štěstí.

hodnocení

Takže výsledek písemky byl blbý. Postup je takovýto: Mezi každou jednotkou je jedna dekáda tj. 3 nuly. Pokud jdu tedy z kV na nV jsou tam tři mezery a tedy tři dekády. Takže např:: 358 kV = 3,58 * 10 na 11 ( tři dekády jedna je 3 takže celkem 9, když posunuji des čárku tak neodečítám, ale přičítám proto 9+2)

Viz obrazek č 1: mezery (dekády) jsou naznačeny čarou mezi čísly.

PS: jak napíšu zde na poradte např. 10 na -12? Prosím o postup. Děkuji.

Neumím převody jednotek. Jaký je postup? #4
hodnocení

Obrazek dvě: Písemka. Bohužel jsem to počítal dle špatného postupu. Nový a správný postup jsem se až dnes naučil respektive jakž takž pochopil

Neumím převody jednotek. Jaký je postup? #5

Bohužel já tyto dekády nechápu a ani je nepoužívám. Zde je ten váš vzorový příklad vyřešený.

Neumím převody jednotek. Jaký je postup? #6

A zde je první příklad z vaší písemky, vyřešený podle mého postupu. Vyjde to tak, jak vám to opravila profesorka.

doplněno 23.09.11 14:19:

Ještě nechápu, kde máte mezivýpočty, to jste to dělal jen tak z hlavy? Jestli ano, může to být tím. Jinak čím myslíte, že byla chyba? Pochopil jste můj systém, jel jste podle něho? Nebo jste ve škole zazmatkoval? Nebo jste neuměl předpony a hodnoty k nim?

Neumím převody jednotek. Jaký je postup? #7
petapeta*
358 kV = 358 000 V = 358 000 000 mV = 358 000 000 000 μV = 358 000 000 000 000 nV = 358⋅10+12 V = 3,58⋅1010 VSlovo dekáda ve smyslu 3 nul asi nebude správně. Dekáda je 10, např. 10 dní apod. (ze starořeckého dekas = deset)doplněno 23.09.11 14:24:Oprava:358 kV = 358 000 V = 358 000 000 mV = 358 000 000 000 μV = 358 000 000 000 000 nV = 358⋅10+12 V = 3,58⋅1014 V
dzordz*

U posledního rovnítka je posun čárky opačným směrem, má být na +14.

Není to náhodou tak, že když jdete s desetinnou čárkou doleva, tak je to +, a když doprava, tak -? Já bych řekla, že je. Takže by to mělo být 3, 58 * 10 (na 14).

dzordz*

Ono na tom není moc co řešit. Můžete si číslo napsat v základním tvaru a pak přepsat tak, jak potřebujete. U vašeho příkladu chcete na nV, což je 10^-9, takže to budete z předchozího čísla muset vytknout, abyste dostal (něco) * 10^-9, (něco) pak ponecháte a 10^-9 nahradíte označením nV.

358 kV = 358 * 10^3 V = 3,58 * 10^5 V

3,58 * 10^5 V si jenom přepíšete jinak, aby vám to vyhovovalo: máte tam pětku, chcete tam mít na konci minus devítku, takže čtrnáct minus devět, což je dohromady pořád pět.

3,58 * 10^(14-9) V = 3,58 * 10^14 * 10^-9 V = 3,58 * 10^14 nV.

Celou dobu, co to upravujete, se jedná stále o totéž číslo! Násobek u jednotky (k,m,&mju;,n) je pouze zástupný znak pro daný počet řádů.

hodnocení

0x

Když si vezměš např. převod z f na M, tak to bude takhle. Prvně jdeš z f na základní jednotku, která je vyznačena čárou. Ze základní jednoty jdeš na M. Tam bude muset být také -, protože jdeš z menšího na větší. Takže to bude 10 (na - 21).

Neumím převody jednotek. Jaký je postup? #8

hodnocení

Bohužel asi mi již více nepomůžete musím se naučit postup učitele a ten je jiný než jsem se naučil zde. Celou dobu při vysvětlování opakuje slovo dekáda i když je to deset tak při výpočtech to znamená tři nuly. Váš postup jsem pochopil když jsem podle něho vypočítal náhodné příklady řekl jste že jsou dobře. Ale ve škole když jsem po písemce onen postup vysvětlil učiteli řekl mi že je to pitomost a začal opět s dekádami atd...

Jeho postup jsem již celkem pochopil a podle jeho postupu mi to vychází. Ono slovo vychází je zavádějící. Já ve skutečnosti nevím jak to má vyjít ale mu se výsledek líbí. Pokud to učí chybně ono se to později pozná.

Ještě na konec. Nedávno učitekla fyziky jen lehce zmínila stejnou látku. Její způsob se mi nezdál, protože se neshodoval s postupem učitele. Teď již vím že její postup je stejný jako váš. Zeptám se jí na postup a také na to že to co počítala ona je stejné jako od učitele.

Ještě jednou chci všem poděkovat. Již zde asi není co řešit. Ostatní musím řešit s učiteli.

dzordz*

To, co vás učí, se mi vůbec nelíbí. Jak by se postupovalo, kdybyste měl násobit nano a tera, pak to dělit mega a výsledek zapsat v základním tvaru, který by vyšel třeba mili? Počítat si to všechno na prstech?

Nemůžu si pomoct, ale všechny ty dekády, převody z menšího na velké, přičítání nebo odčítání po třech, to jsou prostě zbytečné a navíc zavádějící pomůcky. Stačí vám viz poradte.cz/...

Ta zkratka před jednotkou (písmeno G,M,k,m..) znamená jedinou věc, a to násobek jednotky, vyjádřený jako odpovídající mocninu deseti. Umíte násobit mocniny o stejném základu? a^x * a^y = a^(x+y) Pokud víte, která zkratka znamená které číslo, nepotřebujete nic dalšího.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]