Nejste přihlášen/a.
Tahle otázka mne napadla dnes při sledování Taxík; otázka byla, co provedl Hitler v osmatřicátém, čemu se říká Anschluß. Na to se samozřejmě neptám, příslušníci mé generace (a tedy i já) si to vybaví okamžitě. Ale soutěžící nevěděli, a tak se ptám: učí se to ještě dneska a pokud ano, na jakém stupni? Jsou tu jistě autenyičtí zpravodajci k tomuto tématu.
Učí se to, ale pojem Anschluß se třeba na základce může zmínit jen okrajově (že se to tak nazývá), nebo s přepisem česky "anšlus Rakouska". V dějepisu dnes chybí trochu prožitek doby, je toho na výuku nastaveno moc a dětem kolikrát lehce splynou důležité a nedůležité věci. A jsme časově zas dál ... ještě koncem 90.let jsem zažila základky, kde se učilo do "osmašedesátého" a pak radši už ne, dnes je pro děti druhá světová opravdu historií. Letí to ) ...
Mám pocit, že jsme se ta fakta učili při prvním průchodu dějepisem na základce i při druhém na gymplu. Na sichr to ale nevím, historie jde úplně mimo mě a moje znalosti jsou víceméně žádné. Anšlus jsem ale nikdy neslyšel, ve škole asi taky ne, i když jsem z oblasti, kde se germanismů používá/používalo spousta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.