Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám zde menší problém s určováním druhů vedlejších vět. Budu moc ráda, když mi někdo z Vás pomůže.
1) První, co při vchodu do jeskyně spatříte, je ledová stěna vysoká třicet metrů.
-To je celá věta. Myslím si, že ,,První je 1VH-A ,,je ledová stěna vysoká třicet metrů je 1VH-B . A právě nevím, jaký druh vedlejší věty je ,,co při vchodu do jeskyně spatříte Mohla by to být předmětná?To asi ne...
2)Odborníci se dříve domnívali, že skalní věže v Austrálii jsou pozůstatky rozsáhlého zkamenělého lesa, nyní však převládá názor, že tyto sloupy vděčí za svůj vznik písečným bouřím a vodním smrštím.
-nyní zase nevím, o jaký druh vedlejší věty se jedná u ,,že sklaní věže v Austrálii jsou pozůstatky rozsáhlého zkamenělého lesa.
Díky moc.
1) Nejsem si jistá, ale mohla by to být věta podmětná. Když kouknete na hlavní větu, chybí tam plnovýznamové sloveso. ![]()
2) Co se domnívali? Že sklaní věže... Tady bych se přiklonila k té předmětné.
doplněno 17.09.11 12:26:"Být" se nepovažuje za plnovýznamové sloveso, pokud není ve smyslu "existovat". A teď mi došlo, že se toto pravidlo vztahuje k větě přísudkové... pardon, moje chyba! ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.