Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vedlejší věty

Od: hulak odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám zde menší problém s určováním druhů vedlejších vět. Budu moc ráda, když mi někdo z Vás pomůže.

1) První, co při vchodu do jeskyně spatříte, je ledová stěna vysoká třicet metrů.

-To je celá věta. Myslím si, že ,,První je 1VH-A ,,je ledová stěna vysoká třicet metrů je 1VH-B . A právě nevím, jaký druh vedlejší věty je ,,co při vchodu do jeskyně spatříte Mohla by to být předmětná?To asi ne...

2)Odborníci se dříve domnívali, že skalní věže v Austrálii jsou pozůstatky rozsáhlého zkamenělého lesa, nyní však převládá názor, že tyto sloupy vděčí za svůj vznik písečným bouřím a vodním smrštím.

-nyní zase nevím, o jaký druh vedlejší věty se jedná u ,,že sklaní věže v Austrálii jsou pozůstatky rozsáhlého zkamenělého lesa.

Díky moc.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

já ti s tim sice moc neporadim ale aspon te uklidni ze s tim mam taky problem

tlapka*
hodnocení

0x

1) Nejsem si jistá, ale mohla by to být věta podmětná. Když kouknete na hlavní větu, chybí tam plnovýznamové sloveso. :)

2) Co se domnívali? Že sklaní věže... Tady bych se přiklonila k té předmětné.

doplněno 17.09.11 12:26:

"Být" se nepovažuje za plnovýznamové sloveso, pokud není ve smyslu "existovat". A teď mi došlo, že se toto pravidlo vztahuje k větě přísudkové... pardon, moje chyba! *hi*

dzordz*

Tomu odůvodnění 1) nerozumím :) Řekl bych přívlastková, stejně jako by věta zněla Objekt, který při..

hulak
hodnocení

Asi si na to odpovím sama :)

1) věta bude přívlastková (První je ledová stěna vysoká 30 metrů - JAKÁ stěna?Co při vchodu do jeskyně spatříte

2) věta bude předmětná (Odborníci se dříve domnívali CO?Že skalní věže...)

Takhle to podle mě je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]