Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
v chemii se učíme o elektronové konfiguraci a mně není nějak jasná. Jak ji zjistím, když mi někdo řekne, udělej elek. konfiguraci např. Li. Dá se to zjistit z hlavy? Nebo potřebuji tabulky. Znám hlavní kvantové číslo, to je 1 až nevím kolik. Dále vedlejší kvantové číslo s, p, d, f a magnetické, to jsou ty šipky. Pro názornost přikládám fotku. Díky moc.
No, uděláš si ty rámečky (viz níže) a pak je vyplňuješ spinovýma šipkama. Šipek umístíš tolik, kolik má elektricky vyvážený atom protonů, v prvním případě tedy celkem sedm, ve druhém pět. Při vyplňování postupuješ tak, že v každé skupině okýnek nejdřív dáš všechny šipky jedním směrem a pak doplňuješ směr opačný. Takže s číslem 7: jednu nahoru, víc nejde, jednu dolů. Druhou skupinu okýnek (skupinu - je tam zas jen jedno) stejně. Třetí skupina, zbývají tři šipky, všechny tři se vejdou směrem nahoru. Kdybys měl číslo 6, budou dvě nahoru, kdybys měl 8, dáš tři nahoru a pak teprv tu úplně poslední dáš do prvního okýnka dolů. Je to jako v autobuse, lidi si nejdřív sedaj sami, až pak se tvořej dvojice.
A jak přijít na ty rámečky .. seřadí se to podle energetických hladin od nejmenší. K hlavnímu číslu se přiřazují čísla vedlejší, všechna, která se "vejdou", k 1 jedno písmeno, ke 2 dvě, ke 3 tři, ke 4 všechny. Takže 1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 3d, 4s, 4p, 4d, 5s, 4f, 5p, 5d atd. Určitě sis všimnul, že mám 5s a 4f prohozené, je to kvůli těm energetickým hladinám, kdy 4f by už bylo víc než 5s, tak se dá 5s dřív a pak se doplní opomenutý 4f. Jestli to je ale přesně takhle si nejsem jistej, je to už spousta let, co jsme se to učili, měl bys radši konzultovat učebnici Každopádně existoval vzorec, kterým sis na základě čísla a písmena tu energii spočítal a pak porovnal, co přijde dřív. Rámečky pak mají počet okýnek podle písmena, s má jedno, p tři, d pět a f sedm.
To je snad tak nějak všechno ..
Díky moc. Ty šipky jsem pochopila. Ale nemůžu přijít na to, jak zjistím, např. elekt. konfiguraci flouru. Vím, že má 19 nukleonů a 9 protonů. S toho vyplývá, že tam bude 9 šipek. A mám začít takhle? Viz. fotka. Takže jsem umístila čtyři elektrony, zbývá mi 5 elektronů, které nevím, jak mám umístit. Nevím, zda mám ten postup správně.
To jsem se snažil vysvětlit v druhém odstavci. Nakonec se to pořadí mění už u d, ne až u f, takže jsem to měl špatně.
Výstavbový princip (princip minimální energie):
Orbitaly s energií nižší se zaplňují dříve než orbitaly s energií vyšší, energie orbitalů se zvyšuje s rostoucí hodnotou součtu hlavního a vedlejšího kvantového čísla (n+l), v případě shody rozhoduje hodnota hlavního kvantového čísla.
Energie roste v pořadí: 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d 5p 6s 4f 5d 6p 7s 5f 6d 7p
Nebude to takhle?
doplněno 17.09.11 12:56:Takže to chápu dobře, vyberu si ještě jeden prvek a zkusím to. Pak to sem hodím. Mohl bys mi to zkontrolovat? Děkuji moc. Bude to ale nejspíš až po obědě.
No právě zrovna ta měď a chrom, stříbro, zlato.. Zjednodušeně jde o to, že je lepší, když jsou orbitaly (ty chlívečky) zaplněné úplně nebo napůl (= všechny chlívečky jsou zaplněny šipkami jen jedním směrem), takže je pro Cr lepší, když má 3d5 4s1 než 3d4 4s2. Zkus se podívat sem, je to tam docela hezky vysvětleno - i to, jak jde po sobě 1s, 2s, 2p,... A jsou tam vyznačené i ty výjimky. fp.tul.cz/...
V podstatě, jen 3d je před 4s: 1s22s22p63s23p63d54s1. Je to zase kvůli energiím. Jo a ještě jedna drobnost - máš tam napsané 3d4 místo 3d5, ale to je jen překlep, šipeček máš pět
Teda jestli dobře vidím, je to rozmazané. Vždycky si to můžeš odkontrolovat tady: tabulka.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.