Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám takový dotaz. Jestliže převádím z binární (dvojkové) na šestnáctkovou (hexadecimální) soustavu byte 11100011 binárních vyjde mi 14 a 3 převádím - E3 hexadecimálních. A když mám byte 10000111 binárních vyjde mi 8 a 7 a teď to?sečtu? a vyjde mi 15 tudíž F ... nebo nechám prostě 8 7 hexadecimálních?, Poraďte prosím. Potom výsledek zase musím převést z hexadecimální na desítkovou soustavu.
16 je 2^4, takže to převádíte po čtveřicích. 0000 je 0, 0001 je 1, 1010 je A a 1111 je F. Prostě to zapíšete za sebe.
Takovéhle sčítání je naprostý nesmysl, jsou to odlišné řády. Obyčejná desítková čísla, třeba 123, to taky není 1+2+3, ale 100+20+3 = 1*10^2 + 2*10^1 + 3*10^0. Ve vašich příkladech E3 = E*16^1 + 3*16^0, 87 = 8*16^1 + 7*16^0, což je přeci něco úplně jiného než E+3 nebo 8+7.
doplněno 13.09.11 00:49:Ty čtveřice samozřejmě oddělujete zprava a před začátek čísla si můžete dopsat chybějící nuly.
Desítkovou soustavu používáme proto,že máme deset prstů na rukou.Mohli bychom používat i trojkovou,čtyřkovou i další.Jen je potřeba pochopit,že po načtení nultého řádu následuje řád první, druhý atd.U dvojkového systému počítáme 2 na 0,na 1,na 2 na 3 atd.U 16 kového systému zase je změna řádu po 16 číslech.Protože nemáme 16 čísel,nahradíme je písmeny a řád změníme když dosáhneme čísla1F.A počítáme stejně jako u desítkového systému,sečítáme a odčítáme jednotlivé prvky stejného řádu.
JABRAKA
Čísel existuje nekonečně mnoho. Ale číslic my máme 10 a pomocí nich umíme zapsat jakékoliv číslo v desítkové soustavě. Kolik je římských číslic?
doplněno 14.09.11 16:10: Zdali se nemýlím, tak 7.Tak na otázku o počtu nebudu odpovídat, to je otázka pro tazatele. Ale jedna zajímavost: když napíšu všechny římské číslice krom M v sesrupném pořadí (nebo jinak, když je sečtu), dostanu číslo šelmy. (A když k tomu přidám tu tisícovku, dostanu rok katastrofického požáru, při kterém vyhořela polovina Londýna.
(Jen pro úplnost připomínám _ i když je to možná zbytečné _ že římská čísla se od arabských liší i systémem použití. Námi používaný systém je polohový, jak ho popisuje Jabraka, římská čísla nikoli. To souvisí částečně i s tím, že Římané neznali nulu.)
doplněno 14.09.11 16:13:petepeta: nemýlíš se; já to bral jako řečnickou otázku.
když dosáhneme čísla1F_rozuměj když přesáhneme čísla F, nebo chcete-li, dosáhneme 1+F. Taky by se dalo říci, cum grano salis, když dosáhneme (neexistujísího) čísla G, které nahradíme jedničkou o řád posunutou. Počítáme:
1, 2, 3, 4, ... 8, 9, A, B, C, D, E, F, G = 10, 11, ...
Tohle navazuje na Jabraku, ale není to jasně vidět, tak to dám do doplnění výše.
Přesně jak řečeno výše. A převod do desítkové soustavy je jednoduchý a naznačil ho dzordz, stačí už jen dotáhnout (například E3 = E*16^1 + 3*16^0 = 14*16 + 3 = 227. (Složitější - tedy početně - je převod z desítkové do šestnáctkové; skoro jednodušší je vzít to přes dvojkovou. To umíte, nebo to taky potřebujete?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.