Nejste přihlášen/a.
Ahoj prosím o radu,
mám rovnoramenný trojúhelník, jehož ramena měří 8,8 metrů a spolu svírají úhel 29 stupňů. Základnu jsem vypočítal podle Pythagorovi věty, jak vypočtu zbylé dva úhly? Jedná se o rovnoramenný trojúhelník, tak stačí spočítat jen jeden úhel, protože ten druhý by měl být identický, ale už jsem zapomněl jak na něj příjdu.
Předem děkuji za odpověď
Takže odpověď - použijte goniometrické funkce, zde (nejlépe) tangentu. (I když by šlo pouřít i sekans a následně Pythagora, když už tu o něm byla zmínka. Nevýhoda je, že sekans se obvykle nenajde v tabulkách.)
Není mi jasné, jak jsi do toho dostal tu Pythagorovu větu, ale spočítat zbylé úhly bu mělo být snad triviální, když si uvědomíš, jaký je součet úhlů v trojúhelníku. Ale tu Pythagorovu věty opravdu jaksi nevyužiješ. Podíve se na to ještě jednou!
doplněno 05.09.11 16:34:Ad Strejc: ten pravopis bude v pořádku. On to asi spočítal Pythagorovi pomocí goniometrických funkcí; jen nevím, proč to po něm Pythagoras chtěl.
doplněno 05.09.11 16:36:Ad hm: jestli potřebujeme délky, to záleží na zadání. Pokud v zadání bylo "spočtěte úhly", tak ne; pokud zadání strany požaduje, tak pak samozřejmě ano.
Ne, zadání znělo takto: Štít střechy tvaru rovnoramenného trojúhelníku je široký 8,8 metrů a sklon střechy je 29 stupňu
Aha. Tak to bych spíš chápal tak, že "základna" je dlouhá 8,8 m, a úhly u základny jsou 29 stupňů. A co se mělo spočítat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.