Nejste přihlášen/a.
Ráda bych věděla, jestli je práce učitele nějak věkově omezená. Na ZŠ, kam chodí moje dítě, učí učitelka, která je velice arogantní a k dětem se chová vulgárně, sem tam zadala úkol a pak všem dala za pět, že napsali špatný (těžko by se spletla celá třída, ale spíš paní učitelka), je jí 74 let a i přes několikaleté stížnosti rodičů stále učí. Nové technologie jí taky dávají dost zabrat a učí stále po staru, neřídí se ani podle nových učebnic a nepoužívá pracovní sešity, které jsou dnes běžné. Zajímalo by mě, jestli je u učitelské profese určená nějaká věková hranice, kdy už dodůchodu \musí\.
Zda je nějaká hranice, kdy může učitel/učitelka učit, nevím. Ale je to napováženou! Paní učitelka podle všeho už nemá nebo nikdy neměla vztah k dětem. Pokud stížnosti přímo na škole nepomáhají, odbraťtese na zřizovatele dané školy, což může být obec, kraj, MŠ! Tam už by na výtky měli reagovat.
To bych něřekl; navíc učit může i důchodce, samozřejmě pokud ho někdo chce. V tom případě může učit každý, kdo udrží pero a moč.
doplněno 05.09.11 11:53:Jiná věc samozřejmě je, že by ji za těchto okolností chtít neměli a tudy nejspíš vede cesta. V tom souhlasím s nickem hankauk. (Ovšem pokud nemají nikoho jiného, platí bod jedna (pero a moč).)
A já mám z toho, co popisujete divný pocit. Učitelka nezadá úkol ústně, dítě si ho musí přece někam napsat. Takže já pochybuji, že by celá třída odpověděla na jinou otázku jako "jeden muž", a všichni rodiče sklapli pusy, a akceptovali nespravedlivé oznámkování. Pokud tomu tak bylo, proč jste nešla za ředitelem a nepředlodložila obé, k posouzení jemu? Myslím tím tím jak učitelčinu otázku, tak odpověď vaší ratolesti. Pokud by to bylo jak říkáte, náprava by byla zcela jistě ihned učiněna ve prospěch Vašeho dítěte. Nechci se nikoho zastávat, ale také se mi nějak příčí to, abych šmahem odsoudila někoho, kdo nemá možnost, aby se k případu vyjádřil. Možná, že kdybychom slyšeli, co by nám k tomu řekla dotyčná stará učitelka, zase z jejího úhlu pohledu, možná že by mnozí změnili svůj názor. Asi mi neodpovíte na otázku, kolik je Vašemu děcku let, a do které třídy chodí. A pak, nějak se mi nezdá ten věk paní učitelky. Jste si jista, že jí je 74 let, nebo ji na tolik odhadujete, protože Vám se zdá stará. Dále píšete, že už si na ni rodiče stěžují několik let, a ona je stále ve své funkci. Mno, nevím, nevím...
Ano, už má uctihodný věk a mohla být na důchodě. Ale i takový učitel ještě může učit. Druhá stránka je, zda to zvládá, zda má dobré výsledka atd. Horší věc je ta, že asi začíná zapomínat, co jeden den zadala za ůkol a to je zlé. Potom trestá děti neprávem. Další věc může být, zda má pan ředitel náhradu, kdyby ji propustil. Nebo je také možnost, že je zde nějaké kamarádíčkování a někdo na něj tlačí, aby ji tam ponechal, nebo i on sám nechce z nějaké příčiny. Nebo i někdy rodiče, nechtějí takovou učitelku, aby učila jejich dítě, ale přitom může hodně naučit. Neznám poměry ve vaší škole a ani neznám dotyčnou paní učitelku. Máte-li nějaké námitky, je lepší se obrátit skutečně na zřizovatele školy, školní inspekci. Ale zákon, že musí k tomu a k tomu věku přestat učit, není. A podle naší vlády, jednou budou učit i takový učitelé, běžně.
A přesně tenhle typ kantorů může za to, že profese učitele je dnes tak zesměšňována a netěší se úctě. Taky jsem narazila na nějaké ty soužky učitelky (jsem ročník 89!), které u rodičů vyvolají dojem, že učitelka = slepice. Ale když se nad tímto povoláním zamyslíme a uvědomíme si, kolik nervů chudáka učitele ti žáci stojí, to je skoro na metál. Měla jsem i řadu dobrých, milých, a třeba i přísných, ale spravedlivých kantorů, kterých si vážím. Kéž by konečně mohli ze škol odejít ty soudružky, které učí proto, že nic jiného neumí. ("Kdo umí, dělá, kdo neumí, učí.") Vážně bych si přála, aby studenti na pedagogických fakultách studovali, protože v budoucnu chtějí učit, aby pedagogická škola neznamenala poslední záchranu, když se uchazeč nedostane na práva nebo na ekonomku... A moc bych si přála, aby profese učitele byla zaslouženě vážená a aby měl učitel (alespoň u rodičů) autoritu a byl respektován.
První krok je odstranit přežilé babizny, které se odmítají podrobit moderním metodám vyučování. Marná snaha, dnes se i v přírodopisu, chemii nebo dějepisu musí pracovat s počítačem nebo DVD přehrávačem. A náhodou se tak výuka krásně oživí a děti si látku mohou lépe pamatovat.
Andreo, obraťte se na ostatní rodiče a zkuste sepsat petici, kterou pak předložíte řediteli školy nebo jejímu zřizovateli. Ojedinělé stížnosti nemusí nic vyřešit, ale dav rodičů už by mohl nahnat hrůzu
Pokud je reditel s ucitelkou jedna ruka, coz zrejme ano, stiznosti nic nepomuzou. Jedine, ze by rodice dali hlavy dohromady a sepsali petici, kterou nasledne predaji rediteli i mestskemu uradu (nebo kde se petice ohlasuji).
Takto rodice podepisovali petici proti ucitelce na nasi stredni, chodila do hodin opila a urazela nas. Petice - a nazdar.
Jo tak to ráda slyším, že jste se jí zbavili společně, protože opilý kantor sprosťák, to je vážně nehoráznost. Neměli by jít učitelé příkladem?
Jako ucitel toto muzu potvrdit:D:D
No, to byla takova ta stara komunistka, ucila nemcinu a prisla prave odnekud z Ukrajiny. Dnes ji obcas potkam, jeste zije, ale je to troska. Rika se ale, ze ji manzel (debil, trosku znam), mlatil jako zito... coz ovsem neni nejaka omluva, proc chodit ve skole ozrala jak tygr.
I kdyby zde zminena ucitelka byla mladsi, nez tazaztelka uvadi, jeji chovani je otresne. I kdyby ji bylo 40, tak teda chudaci deti.
Věk učitele není nijak omezen, pokud se na to cítí a ve škole ho chtějí, může učit klidně i v osmdesáti. Je to dáno tím, že mladí učitelé a zvláště pak muži, se do školství vůbec nehrnou. Jednak nízké platy a jednak i to, že dnes si učitelského povolání nikdo moc neváží a na kantora si každý otevře hubu. Na vsi dřív platilo to, co řekl starosta, pan farář a pan učitel. A dneska?
Druhá věc je, že důchodci nemají důchody nic moc a rádi si přivydělají, pokud je někde vezmou. A školy zase mají nedostatek financí a rády ušetří, protože důchodci nemusí platit tolik, jako učiteli v produktivním věku. Takže je to pro obě strany zajímavé.
Mám osobní zkušenost, po nástupu do školy mě jako prvňáčka a pak další 2 roky učila stará paní řídící. Šedovlasá, zamračená, silné brýle, v ruce pořád ukazovátko a bum! Byla velice vrtošivá, nervózní, měla své mazánky z rodin, odkud jí plynul prospěch /třeba rodiče jedné dívky jí nosili zabíjačku apod./ Ostatním pořád nadávala. Byli jsme navíc jen vesnická škola, ve 2 velkých třídách děti od 1. do 5. třídy, takže se muselo pracovat po skupinách a někdy z toho byla babka na infarkt. Ale ve škole se držela jako veš košile.
I když jsem potom později měla štěstí na několik dobrých až vynikajících učitelů, na které dodnes s láskou vzpomínám, ty první 3 roky s paní řidící mi moc radosti nepřinesly. A nebyla jsem sama, neměl ji rád nikdo z dětí. Přes to všechno na školu vzpomínám ráda. Jaga.
Bohužel, po zprávách, že odchod do důchodu se bude prodlužovat a to až do 70 let věku, si žáčci budou asi muset na podobné jezinky zvyknout. Nic jiného jim nezbyde.
Věk je správný, je jí opravdu 74 let, což je úctyhodné, ovšem máme právě dojem, že zapomíná . Na děti je sprostá a děti se jí bojí. Není zrovna dobrý přístup, vzbuzovat v dětech strach. Ostatní učitelé s ní také nevycházejí, ale je pravda, že problém je prý taky v tom, že za ní nikoho nového nemají. S ostatními rodiči jsme se dali dohromady, tak se nám to snad podaří změnit k lepšímu.
Právě chodím do 9 třídy a ve 3 třídě sme měli učitelku, která učila Prvouku, dávala nám pohlavky a fackovala, jak mnozí se tu zmínili o petici, tak to samé udělali naší rodiče, možná jsme to měli jednoduší, protože kamarád měl mamku, která pracovala jako soudce. Ředitel, jí dal padáka a dnes učí na jiné škole a zatim se tam drží. Nevím jestli si mě pamatuje, ale když jí potkán tak se nezdravíme, je to neslušné, ale co já si u ní vytrpěl :-/ a to jsem jak "anděl" :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.