Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná praxe i přes víkend?

Od: ollliv* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, jsem studentkou 4.ročníku SŠ.Obor:Hotelnictví Turismus.Každé pondělí vykonávám povinnou praxi v cestovní agentuře.praxe není placená-protože podle smlouvy(od školy)nevykonávám žádnou produktivní práci.Nyní od září máme zajištěnou praxi od školy na týden v hotelu-praxe je od pondělí do pondělí-tedy včetně víkendů, praxi samozřejmě taky nemáme placenou.Podle osnov prý máme sedm dní praxe.Zdá se mi divné, že máme praxi vykonávat i o víkendu, který je náš volný čas.do školy také chodím přece jen pět dní.Chtěla bych tedy vědět, zda nás škola může nutit praxi vykonávat o víkendu.Děkuji za odpověď

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kdyz je to tak, tak byt Tebou bych si hledal sam nejakou alespon trochu placenou praxi. Skola by s tim nemela mit problem.

hodnocení

2x

Kdyby jen o víkendu - odbornou praxi může škola nařídit třeba i na prázdniny ]:->

§ 65 odst. 1 Školského zákona: Odborná nebo umělecká praxe a sportovní příprava může být uskotečňována i v období školních prázdnin nebo po dobu stanovenou rámcovým vzdělávacím programem.

Rámcový vzdělávací program pro vaši školu neznám, tuším ji vydává ministerstvo školství a předpokládám, že by měl být k nahlédnutí ve škole. Ovšem pokud opravdu chodíte do práce 7 dní v týdnů, tak topravděpodobně bude v rozporu se Zákoníkem, ptž ten v § 92 říká odst. 1:

Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl nepřetržitý odpočinek v týdnu během každého období sedmi po sobě jdoucích kalendářních dnů v trvání alespoň 35 hodin. Nepřetržitý odpočinek v týdnu nesmí činit u mladistvého zaměstnance méně než 48 hodin.

Ptž dle Školského zákona je nutnost na praxi Zákoník práce dodržovat, viz § 65. odst. 3:

Na žáky se při praktickém vyučování vztahují ustanovení zákoníku práce, která urpavují pracovní dobu, bezpečnost a ochranu zdraví při práci, péči o zaměstnance a pracovní podmínky žena a mladistvých, a další předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci.

ollliv*
hodnocení

Ano to chapu, o prazdninach samozrejme praxi mame take, 14 dní, kdyz ve skole probíhají maturity.. No, podle zákoníku bysme taky měli pracovat nejvíce 8 hod. denně,což pokud máme praxi na hotelu taky není dodržováno, když jsme se s tím obrátili na školu, tak ředitelova odpověď byla, že aspoň získáme zkušenosti a že si nemám stěžovat.Stravu, kterou, jsme měli mít zajištěnou jsme nedostávali-první den pouze oběd(polévku)druhý den jen snídani a třetí den, jsme jídlo nedostali žádné(naštěstí jsme odjížděli) Naše pracovní doba byla od 6:30 do 23:00-24:00 podle potřeb hotelu.Zážitky z této praxe byli opravdu hrozné.Jsem na soukromé škole a zajímalo by mě, jak tedy praxe probíhá na školách státních, nebo na učilištích..

petan23*
hodnocení

0x

skola muze zavest i vyucovani o vikendu.tak proc ne praxi?asi mas smulu no:P

hodnocení

0x

Nas kluk ma neco podobnyho, v sobotu pude na praxi a v pondeli ma volno.

macka80*
Měla jsem to také tak,o vikendu makat a pak jsem si mohla za to vybrat dva dny v týdnu,je nesmysl aby vás někdo nutil makat celý týden
ollliv*
hodnocení

No my bohužel volno nemáme, protože máme praxi od pondělí do pondělí a v úterý musíme jít normálně do školy

al*

No a co? Přece se z toho nezblázníš? Já ještě pamatuju doby, kdy nebyly soboty volné, jako jsou teď a taky se to dalo přežít. Zvykej si, život není peříčko.

ollliv*
hodnocení

zajímalo by mě, jestli bys měl(a) stejný názor, pokud by se to tykalo tebe.Myslím si, že ne...Život rozhodně není peříčko, ale většina lidí si ho právě proto snaží zpříjemnit a né ZNEPŘÍJEMNIT.

al*

Já pracuju, když je potřeba a když je práce. Když práce není, nepracuju. A je jedno, jestli je pátek, svátek, Silvestr, nebo Štědrý den a jestli je to den, týden, nebo měsíc v kuse. Co budeš dělat, až přijdou SKUTEČNÉ problémy?

Ale jo. "Zpříjemňuj" si život. když jsi rozhozený/rozhozená už teď, když o nic nejde, co budeš dělat, až půjde "o život"?

Béééé, mamííííí, já budu muséééét v sobotůůů do prááácééééé. Béééé... A v neděli takííííí.. Uáááá.. *smich*

ALe, práci a praxi bych nesrovnával. Pokud mám něco placeno a nejlépe dobře placeno, budu makat jak šroub od rána do večera a ještě za to budu rád... při 16-hodinové praxi bych pořádně nadával, protože při takové směně by snad mělo být povinné volno každý třetí den (?) - snad Dusatka něco vyhrábne :)

dusatka*

Odborná praxe konaná při studiu na střední škole nemá charakter pracovněprávního vztahu, je to pořád jen studium. Praxi upravuje zákon č. 561/2004 Sb., (školský zákon). I když nejde o pracovněprávní vztah, vztahují se na žáky při praktickém vyučování ustanovení zákoníku práce, která upravují pracovní dobu, bezpečnost a ochranu zdraví při práci, péči o zaměstnance a pracovní podmínky žen a mladistvých, a další předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci ( § 65 odst. 3 školského zákona).

Při odměňování se postupuje podle § 122 odst. 1 školského zákona. Žákům středních škol a studentům vyšších odborných škol poskytuje odměnu za produktivní činnost právnická osoba, která vykonává činnost školy, a to z prostředků získaných touto produktivní činností; výši této odměny stanoví ředitel školy podle rozsahu a kvality produktivní činnosti. Pokud žáci konají praktické vyučování nebo studenti odbornou praxi u jiné osoby, poskytuje jim odměnu za produktivní činnost tato osoba. Pro účely tohoto zákona se za produktivní činnost považuje činnost, která přináší příjem. Jestliže činnost žáka nepřináší příjem, nejde o produktivní činnost a žáku tak ani nepřísluší odměna.

Píšete o smlouvě, ta by ale měla být jen mezi školou a tou firmou - existuje nějaká smlouva mezi Vámi a firmou? Jaká?

Řešila bych dvě věci - jednak, zda opravdu Vaše činnost nepřináší příjem, a tedy nemáte nárok na odměnu, a za druhé, dodržování zákoníku práce (Jak píše o kousek výše lesi 2311 - tedy o víkendu ano, ale nárok na odpočinek). Obrátila bych se asi na zřizovatele školy a na inspektorát práce.

ollliv*
hodnocení

no ja maminku bohuzel nemam, takze brecet u ni nebudu, kdybyc ji mela, tak to tu neprosim o radu na internetu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]