Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení o studiu vs studium jen týden

Od: vidlaaak odpovědí: 13 změna:

Zas budu otravovat - pokud nastoupím na VŠ, vydržím tam např. pouze týden a po týdnu studium dobrovolně ukončím, dostanu na těchto několik dní potvrzení o studiu a budu tedy za dobu letních prázdnin + za září (VŠ) považován za neopatřené dítě a teprve po ukončení studia se budu muset jít nahlásit na úřad práce jako nezaměstnaný, obyčejný člověk? Šlo by to takhle? Díky moc, vyřešilo by mi to mou situaci ;) (a ušetřil bych ;))

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drich*
hodnocení

0x

Šlo

PS: za těch pár dnů ušetříte opravdu balík *smich*

vidlaaak
hodnocení

Něco jsem podcenil, počítal jsem se školou a pokud tam nepůjdu, tak bych musel za dva měsíce platit zálohy jako živnostník, což už nějaký balík je, chtěl bych se z toho tedy takto vykroutit, určitě to půjde?

drich*

Proč by jste platil za 2 měsíce zálohy?

Pokud jste do června studoval, máte nárok na prázdniny a veškeré náležitosti se řeší až teď od září...

vidlaaak
hodnocení

Vysvětlím - člověk který nehodlá dále studovat, má nárok na tzv. poslední prázdniny (kdy je stále nezaopatřeným dítětem), během kterých se může flákat a vše financuje stát. Ovšem když někdo nastoupí do zaměstnání, resp. začne samostatně podnikat, tak je to jinak. Já jsem začal od 1. srpna podnikat (a podnikám stále), dítětem přestávám proto být od 31.7. Pokud nenastoupím do školy, bude má činnost jako hlavní a budu muset za srpen i září zaplatit zálohy, což je dost. Pokud ovšem do školy nastoupím, přípravu na budoucí povolání jsem nepřerušil a jsem vedlejší a neplatím skoro nic ;) Doufám že to tak je a nikdo mě nevyvede z omylu? Dostanu to potvrzení určitě?

cepagis*
hodnocení

0x

Teoreticky - ani ten týden tam chodit nemusíš, stačí se zapsat do řádného denního (prezenčního) studia. Pak vyfasovat potvrzení o studiu (předpokládám, že jseš mladší 26let) a pak do školy nikdy nepřijít. Pravděpodobně za rok, tzn, po skončení druhého semestru Ti studium ukončí sami z důvodů nesplnění studijních povinností. Škola Tě nevyhodí dřív, proč by to dělala, má za to od státu peníze. Takže budeš papírově rok studentem. Ale přijdeš o rok studia "zdarma" - ale to Tě asi netrápí.

martinaa*

Teoreticky ano. V pripade, ze se zjisti, ze na skolu nechodil a potvrzeni z ni ma, se jedna o problem jak vrata. Existuje dochazka, skolni dokumentace a mapa aktivity na skolnich serverech.

cepagis*

Neříkám, že je to "čisté", ale nesouhlasím... Ve kterém zákoně, vyhlášce nebo jiném předpise je napsáno, že když se zapíšu na VŠ, vyžádám si potvrzení o studiu a pak musím chodit na všechny přednášky, cvika? Nebo jen část přednášek, cvičení? Kde je ta procentuální hranice, co ještě je studium a co už ne? Osobně znám dost lidí, kteří nechodí na přednášky (jsou nepovinné), na cvika je vždy někdo zapíše a oni se fyzicky objeví až u zápočtu nebo zkoušky... Jasně, nelze to tak dělat ve všech předmětech, ale normálně to tak funguje... Jedině na udání, že se dotyčný soustavně nepřipravuje na povolání a na VŠ se nechal zapsat účelově. Ale takových lidí jsou tisíce a ze svého okolí neznám nikoho, kdo by s tím měl problém...

martinaa*

Je to ve skolskem zakone, ktery Vam nakazuje zucastnit se vsech povinnych cviceni a hodin. Na prednasky a nepovinne nemusite, ovsem v povinnych se i na VS vede dochazka. Pokud tuto nemate splnenu, vetsinou nemate sanci dostat se k zapoctu/zkousce. Nekteri ucitele vyzaduji 100% dochazku, jini se spokoji s dvemi absencemi. Ano, zapsat se to da, ale v momente, kdy mate v laborce skupiny po 12 lidech a kazdy z nich je volany, to nelze. Pokud se studenti mohou zapsat sami, samozrejme se fixluje o 106.

Navic ucitele maji velmi dobrou pamet a pamatuji si, kdo na cviku byl a kdo ne...

Nerikam, ze toto nelze, ovsem nikde neni receno, ze zrovna Vam se nemuze vyskytnout neprijemna komplikace spojena s podvodem.

cepagis*

Ano, ale tom se nebavíme, to se týká vlastního studia - já říkám, že potvrzení o studiu platí na celý akademický rok. Takže praxe funguje tak, že se nechám zapsat, vyfasuju několik potvrzení o studiu "do foroty" a pak je dle potřeby udávám. Aby se to nezneužívalo, tak se občas požaduje třeba maximálně měsíc staré potvrzení. Ono ale záleží kam to kdo použije, třeba dopravci to na slevy neřeší, takže když si člověk zajde pro žákovské jízdné pár dní po zápise, celý rok jezdí za toto jízdné. Nebo to alespoň tak fungovalo. Ale uznávám, podvod to je.

martinaa*

Jj, fungovat to muze... ale osobne bych si to nelajzla...

vidlaaak
hodnocení

Takhle - mě jde pouze o jeden jediný týden studia. Koukal jsem, že se tam nastupuje poslední zářijový týden a pouze za ten týden potřebuji potvrzení o studiu, tzn. že tam třeba na jednu dvě povinné hodiny pojedu, v pátek řeknu, že je studium na mě příliš složité, požádám o potvrzení o studiu za tu dobu a k prvnímu říjnu nastoupím do zaměstnání, čili si myslím, že z tohodle se žádný podvod udělat snad ani nedá... nebo myslíte, že ano? Zkrátka jsem studium nezvládl a jelikož se mi naskytla pracovní příležitost, ukončil jsem ho!

cepagis*

No podvod to je - vědomě budete klamat v tomto případě stát. Nicméně já bych to tak jak Vy řešil, za tohle Vám snad nikdo nic udělat nemůže...

martinaa*

V pripade, ze se to nedozvi, ze... v jinem se muze vymahat poplatek za neexistujici studium, v prpade nahlaseni na UP Vas smeji (nebo spise musi) okamzite trestne vyradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]