Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat, zdali mě vezmou na střední veterinární školu když jsem dostal v pololetí osmé třídy čtverku z matiky, trojku z češtiny a z angličtiny, z chemie dvojku a z přírodopisu jedničku? Veterinární školy se zaměřují na chemii a biologii, popřípadě přírodopis. To samé jsem dostal na konci osmé třídy. Jinak hlavním předmětem je somozřejmně matika, čeština a angličtina. Ted po prázdniných jdu do devítky a v pololetí bude podávat přihlášky. Chci se tam dostat, ale počítám s tím, že mě nevezmou :-/ , když ne, tak zkusím uměleckou.
Nechci Tě zrazovat. Veterinární školy (plnohodnotné) jsou v ČR tuším dvě, Kroměříž a Hradec Králové. Něco mají tuším i v Českých Budějovicích. Zbytek jsou zahradnické či zemědělské školy s veterinárními obory. Ale o co jde. Na profesi veterináře jako samostatného doktora potřebuješ vysokou školu. Ta je jediná v Brně. Takže jestli neplánuješ jít na VŠ (s těmito známkami), je SOŠ veterinární zbytečná. Znám spoustu lidí kteří se tam trápili, ono to není jen o těch zviřátkách, ale je to docela těžká skola. A i s maturitou je docela k ničemu, pakliže nemáš tu VŠ. Takže nejdříve to promyslet...
můj názor je že NE. Ani to nemá cenu zkoušet.
Na většině škol na veterinu je velký převis přihlášených nad přijatými, berou tak jednoho ze třech... a s takovýmhle průměrem... to asi nedopadne... doporučují průměr do 1,8 a to asi nemáš... na přijímačky se počítá průměr z obou pololetí v 8. a z prvního v 9.třídě + známky z profilových předmětů (chemie, biologie). Na některých školách se dělají i přijímačky.
doplněno 31.08.11 08:08:p.s. - ještě mě napadlo - můžeš zvolit soukromou školu, školné je okolo 20 tisíc ročně a tam tě pravděpodobně vezmou... Nebo ještě jedna volba - jít a UDĚLAT gymnázium a pak na vysokou. Na veterináře - lékaře ji stejně musíš mít. Na gymnáziích - 4. letých není takový převis mezi přihlášenými a přijatými.
Ahoj, nejsem jasnovidec, nevim, zda te vezmou, ci nikoli. Ovsem vzdavat to predem je nejvetsi blbost
Ta matika je des, na te bys mel/a zapracovat, cestina taky nic moc. Biologie je fajne, chemie taky. Anglictina prumer. Celkem nic moc na veterinu - ta cestina a matika ti dle meho hodne ztizi prijimacky. Kdybys aspon v jednom exceloval/a, na druhem muzes v pohode tratit, ovsem ty tratis na obou hlavnich predmetech.
Pokud zamakas - zejmena na matice, myslim, ze mas realnou sanci.
Hm, co myslíte - vyhraju ve Sportce? To je úplně stejné dilema. Ale vy přesto máte více šancí se na kýženou školu dostat. Jak? Tím, že zvládnete přijímací zkouška na výbornou, umístíte se na takovém místě, které takříkajíc nad čarou (v seznamu uchazečů). Takže ani, máte velikou šanci se tam dostat, ale bude vás to stát hodně úsilí při přípravě na přijímací zkoušky.
Endere, nevím, jak je to teď, ale když já se hlásila na střední, tak důležitá byla známka na konci 7.třídy a v pololetí 8.třídy (bylo pouze 8 tříd ZŠ). Pokud se to nezměnilo, tak záleží na tom, cos měl za známku na konci osmičky. Být tebou, tak ve škole začnu chodit na doučování z matiky a ev. češtiny. Nebo popros nějakého spolužáka/spolužačku, kteří by ti s předměty pomohli. Já měla štěstí v tom, že na naší základce jsme měli speciální hodinu matiky a hodinu češtiny pro všechny, kteří se hlásili na střední a byla šance, že budou muset dělat přijímačky. Opakovali jsme učivo, počítali příklady, psali diktáty, rozbory vět apod. Kdo v čem tápal, to mohl s učitelem v klidu rozebrat a vyzkoušet. Pak také existovaly různé soutěže a olympiády (v předmětech - přírodopis, jazyky, matika, ad.). Pokud se člověk některé zúčastnil a umístil se v okresním kole do 3.místa, tak přijímačky dělat nemusel.
Na škole taky existoval jeden učitel, který kromě vyučování měl na starosti právě umísťování dětí do škol po dokončení ZŠ. Každý řekl, co by chtěl dělat a kam se dostat a učitel to s ním probral. Vysvětlil, jaké jsou nároky na přijímačky, jaké jsou studijní výsledky žáka teď, jaké jsou šance dostat se na školu... Také doporučil, ev. nějakou tu soutěž, jak si vylepšit známky, apod.
Teď hlavně musí být vidět tvůj zájem a zlepšení. Rada... na začátku každého ročníku se většinou opakuje něco z toho předchozího. Zkus se na to podívat a nechej se vyvolat. Ev. jestli učitelé v hodinách vyvolávají, tak se doma nauč látku a nech se vyvolat. Budeš mít výhodu, protože budeš mít lepší známky a učitelé uvidí, že se snažíš. A to je plus! Hlavně neusni na vavřínech a jdi za svým cílem! Víš, možná, žes už slyšel od rodičů či prarodičů, "kdyby my jsme se učili líp, tak jsme byli dneska někde jinde."?! A je to pravda. Co můžeš změnit už dneska, změň. Později už na to třeba nebudeš mít sílu či chuť. A pak už je pozdě litovat!
Ahoj.Hele myslím si,že nic není ztraceno.Ono taky záleží kolik bude uchazečů a kolik budou přijímat a hlavně jak uděláš přijímačky.Jestli tam opravdu chceš jít,tak od září se vrhni na učení,třeba i nějaké doučování z matiky a čejáku.Máš na to ještě 5měsíců, abys to dokázal.Nezapomen taky na tu chemii a bižuli.Ale jetli to opravdu chceš, tak se dřina vyplatí.Nebo můžeš taky jít na zemědělku tam mají také něco podobného.A třeba příští rok se pokusit znovu na tu veterinu.Nebo dodělat zemědělku a pak jít ještě na VOŠ veterinární.
Děkuju všem za odpovědi, které mě dost motivovaly, ovšem poslední odpověd od Myse, mě zas tloukla do hlavy, že to nemá cenu a víc se zaměřit na uměleckou. Já vím, každý má svoje názory a své zkušenosti. Myse, psal/a, že berou s průměrem 1,8 na jednu střední veterinární školu berou s průměrem 2,3 , když jsem si počítal průměr ze všech vysvědčení, které se počítají na střední, tak bych to mohl zvládnou a to bych musel mít víc jedniček jak dvojek :-/ Zas je dobré, ale to jsem moc v budoucnu daleko, že kdybych se měl někde zaučit a možná trochu přivydělat, tak příbuzní mají známého veterináře a ten by mě mohl si tam někam "zaměstnat". Na povolání veterináře mám moc výhod, ale odděluje mě tlustá a vysoká zeď a to je se dostat na střední. Vím, když čím dříve se začnu učit, tím lépe, do školního roku zbývjí 2 dny, začnu se učit prvního a učit ve škole se začnem 5.9 do 1.9 si vše projdu hlavou, co zlepšit a na co se tak moc "nešprtat" a víc zamakat na hlavnějších předmětech. Zas polovina rodiny mě povzbuzuje a druhá mě tlouká do hlavy, že to neudělám a ať se smířím s tím, že v budoucnu budu nečím jiným, než vysněným veterinářem. A poslední vysvědčení v osmé třídě, mohlo být bez čtverky, 4 body a mohl jsem mít za 3 ovšem záleží také na povaze učitele. A dvojka z Aj mě utekla jen o 2 body, nechci se vymlouvat jen na učitelé a učitelka z AJ je zaměřená na známky a přesně určených bodu v písemkách. Vím, že toto řešit je pozdě, ale zkusím to silně napravit a přesvědčit ostatní, že bych na to měl a když se tam nedostanu, tak ten čas který sem vložil do učení, se mě oplatí někde jinde.
Nejhorší je to když, tě někdo zrazuje hlavně v příbuzenstvu a říká,že to neuděláš.Ale právě proto bych se zahryznul a makal bych v učení.Sice třeba nebudeš mít takový extra průměr,ale když se pořádně připravíš i na přijímačky a uděláš je,tak jim vytřeš zrak.A nevím, proč by jsi je nemohl udělat.Podívej na základce u nás jedna holka chtěla jít na zdravku,vysvědčení 2x4 matika,čeština,nějaká trojka a dvojky v 8 třídě.V deváté třídě o pololetí byla bez čtyřek,ale stejně průměr na houby.Doma rodiče ji zrazovali a chtěli, aby šla na kuchař, číšník.No a přijímačky udělala a ted je na zdravce a učí se výborně a uvažuje, že půjde dál.Tak proč to hned zahazovat?Můžeš být zklamaný,když se nedostaneš,ale nebudeš si potom pořád vyčítat,že jsi to aspon nezkusil.
Když jsem vycházela ze ZŠ, tak jsem taky uvažovala o veterinární škole, konkretně Tauferova Kroměříž. Nejhorší známka na vysvědčení byla myslím dvojka, abych nekecala možná jedna trojka z matiky. Tenkrát byly asi jiné přijímačky než dnes, myslím, že byla i chemie, ve které jsem si moc jistá nebyla, takže jsem se raději ani nehlásila a dala jsem přednost jiné škole, u které jsem dle mě měla vyšší šance. Nával tam bal totiž hodně velký. Navíc z té střední školy, můžete ve veterinární praxi dělat maximálně asistenta veterináři. Ale pokud je to opravdu váš sen být veterinářem a že je to cesta daleká, tak musíte vyvinout maximální úsilí a hodně se učit a to nejen teď, ale i případně po dokončení SŠ. Ono je pak docela těžké se dostat na veterinární lékařství. Znám lidi, kteří se tam dostali až třeba po třech letech. A je to hodně náročná škola, řekla bych, že těžší než medicína (několik druhů zvířat, odlišné anatomie zvířat, rozdílné chování, zvíře neřekne, co ho bolí atd.). Jaké jsou požadavky k přijetí na již zmíněnou školu je možné si přečíst na: vetkm.cz/...
Tak podle těch požadavků, si můžete promyslet, jak se na to cítíte.
zima- Na tu Tauferovu jsem hodně uvažoval, předposlední odpověd mě trochu zmátla. Já myslel, že v Brně, je střední? Nebo i vysoká, či snad jenom vysoká? :-/
Na rozhodování mám ještě pár měsícu, ale dost zamakám a zkusím to, protože veterinářem je můj sen a známý tam byl a říkal, že rozebírali vnitřnosti atp, to my problém nedělá, tady tyhle "nechutnosti". Ale problém je, že jsem si to dost stížil, těma známkama, které sem dostal. :-/
Neříkám že to nezvládneš, ale aby to nebyla těžce vydřená maturita. Vím o čem mluvím, sestra tam chodila. Není to jen o tom "mít rád zvířátka", ale i o latině, chemii... a ti, kteří to nakonec dodělali a maturitu mají (a nedostali se na VŠ veterinární) se stejně většinou živí mimo obor jako různí daňoví poradci, maséři atd... takže můj názor je, že střední veterinární nemá bez VŠ moc smysl...
Myslíš, že si někdy v životě zlámu nohu? Tak to je podobná otázka. Jak Ti můžeme na to odpovědět? Ale podle Tvého prospěchu to nevypadá růžově. Ta chemie a příroďák - to Ti sice chválím, ale přijímačky se všude dělají z češtiny a matiky a to je u Tebe bída s nouzí. Nevzdávej to, zvláště když by Tě to bavilo, ale, pokud pro to chceš něco udělat, tak v devítce pořádně zabrat, aby pololetní vysvědčení bylo co nejlepší, pololetní je moc důležité. /Tak ČJ 2, M 3/. To už by se nechalo uvažovat.
Jinak mě dost zarazila Tvá závěrečná poznámka - zkusím uměleckou. Já vím, že zde je třeba především talent, ale umělci nejsou stádo pitomců a musí umět dobře pohovořit i psát česky a také ledacos spočítat. Tak i kdybys měl talent sebevětší, při těch současných výsledcích nevidím dobře ani tu uměleckou. Prostě zaber, máš ještě jeden školní rok a za tu dobu se dá hodně zlepšit.Bohužel i hodně zkazit.
To je jen na Tobě. Hodně štěstí. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.