Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Evangelická bohoslužba

Od: vlk* odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer*slunce*.

Prosím pěkně, dostala jsem se na Evangelickou akademii a 1. září máme mít slavností bohoslužbu.

Ale já chodím do katolického kostela a nemám ánung jak se evangelisti modlí*nevi*.

Mohli byste mi napsat základní body, čím se liší evangelická bohoslužba od katolické?

Děkuji moc, pěkný večer,

Vlk.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Podívejte se třeba na jarov.evangnet.cz; pod odkazem pořad bohoslužeb najdete toto:

Pořad bohoslužeb v Jarovském sboru

(mírně obměněný proti vzorovému pořadu v ČCE)

Jsme sbor Českobratrské církve evangelické, patříme do rodiny protestantských církví. Vyznáváme a věříme v Ježíše Krista jakožto svého Pána a Spasitele. Navazujeme v různé míře na tradici staré jednoty bratrské, husitskou, kalvínskou a luterskou. Buď vítán, kdo v dobrém přicházíš.

• příchod farářky/ře a 1. sloka písně Tebe, Bože, chválíme (vestoje)

• úvodní pozdrav

• 1. píseň

• 1. čtení (mívá presbyter) a modlitba (oboje vestoje)

• 2. píseň

• ohlášky (mívá presbyter)

• 3. píseň

• 2. čtení (vestoje) a kázání

• 4. píseň

• přímluvná modlitba (zakončená společnou Modlitbou Páně)(mívá presbyter, vestoje)

• poslání a požehnání (oboje vestoje)

• 5. píseň (vestoje)

• po bohoslužbách obvyklé kafe s rozhovorem

při vysluhování svaté Večeře Páně je Otčenáš zařazen do bloku před vysluhováním

Tam, kde čtete "modlitba", to většinou říká farář nebo prasbyter (to je něco jako laický kazatel), výjimka je "společná Motlidba Páně", což je Otčenáš a zde se nahlos modlí všichni, Jinak při slavnostní bohoslužbě se bude patrně vysluhovat Večeře Páně, tedy vlastně přijímání pod obojí. To uvidíte, ale nikdo není nucen k ní přistoupit, jako katolík, který se účastní poprvé, můžete zůstat stranou. Jinak v různých sborech mohou být drobné odchylky, ale sledujte ostatní a nepochybíte.

doplněno 30.08.11 08:38:

pardon, presbyter; to označení "něco jako laický kazatel"jsem použil v těchto souvislostech, pro zjednodušení.

Jinak by Vás možná mohl zajímat i odnaz evangnet.cz/....

hodnocení

0x

Ahoj, byla jsem jenom na neformální mši, jestli ti to něco napoví? - bylo to na víkendové akci, kterou pořádala evangelická církev a ráno byla ta mše: hodně se tam zpívalo, mezitím kněz vyprávěl příběh z biblickým ponaučením, o kterém se pak diskutovalo - vlastně se modlilo písněmi, které měly moderní melodie a texty o lásce k bohu apod. se promítaly na plátno, aby mohli zpívat všichni :)

doplněno 03.09.11 07:42:

ajaj - teď si uvědomuju, že jsem to popletla - tamto byla baptistická církev - moc se omlouvám *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]