Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Prosím pěkně, dostala jsem se na Evangelickou akademii a 1. září máme mít slavností bohoslužbu.
Ale já chodím do katolického kostela a nemám ánung jak se evangelisti modlí.
Mohli byste mi napsat základní body, čím se liší evangelická bohoslužba od katolické?
Děkuji moc, pěkný večer,
Vlk.
Podívejte se třeba na jarov.evangnet.cz; pod odkazem pořad bohoslužeb najdete toto:
Pořad bohoslužeb v Jarovském sboru
(mírně obměněný proti vzorovému pořadu v ČCE)
Jsme sbor Českobratrské církve evangelické, patříme do rodiny protestantských církví. Vyznáváme a věříme v Ježíše Krista jakožto svého Pána a Spasitele. Navazujeme v různé míře na tradici staré jednoty bratrské, husitskou, kalvínskou a luterskou. Buď vítán, kdo v dobrém přicházíš.
Tam, kde čtete "modlitba", to většinou říká farář nebo prasbyter (to je něco jako laický kazatel), výjimka je "společná Motlidba Páně", což je Otčenáš a zde se nahlos modlí všichni, Jinak při slavnostní bohoslužbě se bude patrně vysluhovat Večeře Páně, tedy vlastně přijímání pod obojí. To uvidíte, ale nikdo není nucen k ní přistoupit, jako katolík, který se účastní poprvé, můžete zůstat stranou. Jinak v různých sborech mohou být drobné odchylky, ale sledujte ostatní a nepochybíte.
doplněno 30.08.11 08:38:pardon, presbyter; to označení "něco jako laický kazatel"jsem použil v těchto souvislostech, pro zjednodušení.
Jinak by Vás možná mohl zajímat i odnaz evangnet.cz/....
Ahoj, byla jsem jenom na neformální mši, jestli ti to něco napoví? - bylo to na víkendové akci, kterou pořádala evangelická církev a ráno byla ta mše: hodně se tam zpívalo, mezitím kněz vyprávěl příběh z biblickým ponaučením, o kterém se pak diskutovalo - vlastně se modlilo písněmi, které měly moderní melodie a texty o lásce k bohu apod. se promítaly na plátno, aby mohli zpívat všichni
ajaj - teď si uvědomuju, že jsem to popletla - tamto byla baptistická církev - moc se omlouvám
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.