Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze považovat za ukončenou základní docházku

Od: twistr* odpovědí: 5 změna:

Prosím o radu. Strávila jsem 5 let na základní škole, pak přestup na gymnázium, kde jsem byla 4 roky.V posledním ročníku jsem ale měla NEDOSTATEČNOU a přestoupila na soukromou střední školu. Nyní po mě paní ředitelka v zaměstnání žáda poslední vysvědčení ze základní školy,jako ukončené základní vzdělání. To jí mám přinést poslední vysvědčení z gymnazia,kde mám nedostatečné?Mám strach,že mě ani nepříjme. Střední školu jsem neukončila. Děkuji všem za radu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

3x
Zdali tomu dobře rozumím, tak po 5. třídě základní školy jste nastoupila do osmiletého gymnázia, které jste po 4 letech opustila. Takže ne v posledním ročníku, ale již v kvartě jste neprospěla. Tudíž nemáte ani ukončené základní vzdělání. Po absolvování kvarty jste pouze splnila povinnou školní docházku, která je po roce 1990 devítiletá. To, že vás pak přijali na střední školu, byť soukromou, bylo protiprávní. Máte-li na zadní straně vysvědčení z kvarty "neprospěla", tak nemáte ani základní vzdělání.

Jj, je to tak. Konkrétně je to paragraf 54 odst. 1 školského zákona:

Dokladem odosažení základního vzděláníje vysvědčení o úspěšném ukončení devátého, popřípadě desátého ročníku základního vzdělávání, vysvědčení o úspěšném ukončení druhého ročníku šestiletého gymnázia nebo čtvrtého ročníku osmiletého gymnázia nebo osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře, nebo vysvědčení vydané po úspěšném ukončení kursu pro získání základního vzdělání. Tato vysvědčení jsou opatřena doložkou o získání stupně základního vzdělání.

Takže pokud je čtvrtý ročník osmiletého gymnázia ukončen neúspěšně, tak sice je splněna povinná školní docházku (odchozeno devět ročníků), ale základní vzdělání není dokončeno a asi by nebylo od věci si ho nějak dodělat - třeba ve školském zákonu zmiňovaný kurz?

reeve*

Potvrzuji a ještě doplním: Zhruba od poloviny 90. let se dosažení základního vzdělání výslovně píše i na příslušné vysvědčení (standardně na výroční vysvědčení z 9. třídy ZŠ nebo z kvarty 8letého gymnázia).

Od roku 2005 se navíc k větě "Žák získal základní vzdělání" povinně uvádí i série a číslo, pod nímž je doložka o získání základního vzdělání evidována ve školní matrice. Pokud tazatelka tyto údaje na žádném vysvědčení nemá uvedené, nemá základní vzdělání.

pebuje*
hodnocení

0x

Dobrý den, tu nedostatečnou jste měla v pololetí nebo na konci školního roku /v posledním ročníku/? Předpokládám, že základní vzdělání ukončené máte /byť s tou "pětkou"/, bez ukončené základky by Vás asi těžko přijali na střední školu. Budete muset s "pravdou" ven a ukázat poslední vysvědčení /i s tou kulí/. Neuvažovala jste, že byste si vzdělání ještě nějak doplnila? I učební obor se dá dělat dálkově. Určitě by se Vám to v budoucnu hodilo...

honzek*
hodnocení

0x

Pokud by to byl nektery z nizsich rocniku, podminkou pro vyssi rocnik (na ZS devaty) je uspesne splneny predchazejici rocnik.

Pokud tedy by jste mela neuspesne splneny osmy rocnik, cimz by jste se nedostala do devateho rocniku, byl by problem v tom, ze nemate ukoncene zakladni vzdelani.

Podle meho teda mate posledni rocnik splneny neuspesne, avsak splneny ,a tudis myslim si, ze by nemel byt problem.

Toto je pouze ma dedukce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výroční vysvědčení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]