Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestup z SŠ

Od: pavel94 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, začal jsem studovat ekonomku,první rok to šlo ale ve druháku jsem zjistil že tu školu asi nechu dělat ale že to tam nějak vydržím. Bohužel jsem na konci druháku propadl,a nyní bych chtěl přestoupit na učňák. Studium jsem na současné škole neukončil,k reparátu jsem nebyl ani připuštěn (měl jsem 3 nedostatečné. Chtěl bych vědět jak je to ze soc. pojištěním-zda to přez prázdniny za mě ta škola platila (abych to potom někde nedlužil).Dále bych chtěl vědět jak mám dále postupovat (jak se "přehlásit" ze střední školy na učňák) Děkuji Pavel

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

0x

Přes prázdniny jste ještě "student", od září už ne.

Máte nejvyšší čas zajít do školy, kam chcete přestoupit a zeptat se, jestli vás vezmou. Poslední týden před prázninami už by tam měli být - zajděte za ředitelem, přineste všechny doklady z minulé školy a požádejte o přestup. Uvidíte, jestli vám uznají první rok (vezměte vysvědčení) a nebo budete muset začínat znovu...

amusine*
hodnocení

0x

Dobrý den, obávám se, že bylo-li Vám studium ze strany školy ukončeno (tj. nejednalo se o regulérní prázdniny), statut studenta jste pro pojištění ztratil a musíte si ho platit sám. Pokud nemáte zaměstnání, sociální poj. platit nemusíte, ale zdravotní ano! Nejnižší možná měsíční sazba pro OBZP (tj. nevydělávate si zaměstnáním) je v současné době 1080,-. Od doby ukončení studia už Vám pravděpodobně nabíhá penále, ale je to řešitelné. Zajděte na pojišťovnu a vyplňte formulář "Žádost o zmírnění tvrdosti". Tyhle případy "chápou"a převážně vyhoví, zbavíte se tím zbytečného penále. Co se týče přestupu na školu, mrkněte se sem: stredniskoly.cz/... Vyberte si svůj obor a ještě tento týden (do konce srpna) se jim ozvěte, ať víte jejich podmínky, a pokud možno, budete moct ještě tento rok nastoupit ke studiu (zbavíte se tím i oné povinnosti platit si zdravotní pojištění). Nejsem si jista, že uplatníte "přestup", pravděpodobně budete muset nastoupit od začátku studia, nicméně učňáky se studují o rok méně než oborově zaměřené střední školy (ta ekonomka, kde jste teď studoval). Ale zkuste se domluvit, nějaké předměty Vám třeba uznají. Držím palce! :)

martinaa*

Pokud nebyl pripusten k reperatu, znamena to, ze by byl nucen opakovat cely rocnik, tim padem nevidim duvod, proc by mu melo byt studium ukonceno... bezne studenti propadaji a porad jsou studenti. Propadnuti neznamena ukonceni studia.

petapeta*

Ale záleží na škole, zda mu opakování povolí. Nárok na opakování není, je to jen dobrá vůle školy.

michala2

Je možnost při neúspěšném složení reparátu požádat popř vedení školy o přezkoušení?Děkuji za odpověd

petapeta*

Ano, můžete do třech dnů požádat o komisionální přezkoušení krajský úřad. Ale opravná zkouška bývá komisionální, takže tu mohou nastat potíže. Musíte mít pádné důvody.

martinaa*

Popravde jsem jeste nezazila (ani neslysela), ze by nekomu toto opakovani nepovolili, vyjimkou jsou snad problemy s kazni spojene se spatnym prospechem. Pokud ma nekdo jen spatny prospech, vetsinou se opakovani povoluje... no, hoch se musi snazit a zapusobit:)

petapeta*

Záleží na škole, ředitel je rád za každého žáka, ale je-li žák problematický, tak se také občas stane, že se opakování nepovolí. Já jsem se jenom vyjádřil k tomu, že píšete "by byl nucen opakovat cely ročník". Žák může požádat a vyhovět se může (nejčastěji), ale také nemusí.

martinaa*

*placni* Rozumime si;)

pavel94
hodnocení

Pořád v tom nemám jasno,jak se tedy přehlásit? Mám zajít do staré školy a ukončit tam studium a pak jít podat přihlášku do nové? Mám si sehnat tu přihlášku jako nám dávali na konci ZŠ? Nevím jak postupovat dále,skoro za 4 dny začíná školní rok takže musim něco dělat

petapeta*

V prvé řadě bych navštívil školu, kde bych chtěl studovat nějaký ten učební obor a tam získat potřebné informace. Na staré škole asi již s vámi nepočítají, když jste s největší pravděpodobností nepodal žádost o opakování. V současné době je řada škol nenaplněna a vyhlašují další kola přijímacího řízení, např. http://1url.cz/OtAb

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]