Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hledám informace o možnostech pro moji kamarádku.
Nebyla připuštěna k maturitě z AJ a i na opravný pokus nebyla připuštěna,
jde o to jestli je možnost když má odchozeny řádně 4 roky studia zažádat aspoň o vykonaní zavěrečné zkoušky s Výučním listem.
Jestli máta zkušenosti připadně jestli je i něco o tom ve školském zákoně budu rád za každou informaci.
Předem děkuji za Váš čas.
Nějak jí to museli zdůvodnit, že ano. Pokusů má několik, včetně odvolání, toto vše řeší školský zákon - 561/2004 Sb.
Poslední ročník opakovala už jednou kvuli neřipuštění z jiného předmětu, z AJ ji nepustila na hlavní termín maturity a ani na druhý co bude teď v září... opakovat už ročník nemůže.
Nikde jsem právě ve Školském zákoně nenašel možnost že by student řádného denního studia zakončeného maruritní zkouškou mohl ožádat o vykonaní zavěrečné zkoušky s výuč. listem. Technicky by to mělo jít protože se jedná o dvě stejné studia. Studovala Kosmetičku s MA(4 roky) a na škole je i Kosmetička s VL(2 roky). Schémna studíjního plánu a praxe je stejné jen ve 4leté variantě je toho víc.
Není-li to upraveno a předpokládám že jde o tutéž školu, a skutečně obsah studia je stejný, tak si to vyříkat s ředitelem.
Podle mě na to žádný nárok není. Jedná se prostě o jiný obor a NELZE nárokovat po absolvování např. tří let maturitního oboru výuční list s odůvodněním, že mám ty dva roky přece za sebou. Prostě jednou se přihlásila na čtyřletý studijní obor zakončený maturitní zkouškou. Už jen kvůli tomu studijnímu plánu a osnovám, které nikdy nebudou stejné. To by takto udělali všichni - šli by na maturitní obory a kdyby se nezadařilo, požádali by alespoň o výuční list, aby "aspoň něco" měli. Měla to udělat obráceně, jít na dvouletý učební obor, udělat si VL a poté na nástavbu... Ale neříkám, že to dnes nepůjde, dneska školství tak degradovalo, že některé školy umožní každému cokoliv... Jako lepší volbu bych viděl se přihlásit do čtvrtého ročníku na nějaké jiné škole, rok si odchodit a pak tu maturitu...
Rozumím-li tomu dobře, tak nebyla připuštěna k maturitě, protože neukončila ročník, jelikož neprospěla z angličtiny. Má tudíž nárok nyní koncem srpna vykonat opravnou zkoušku a bude-li úspěšná, měla by vykonat maturitu v mimořádném termínu, tj. někdy koncem září.
Jedná se o čtyřletý učební obor, a proto musí úspěšně vykonat maturitu, která současně nahrazuje výuční list. Samostatný výuční list v tomto případě vydat nelze.
To znamená, že kamarádka má ukončené pouze základní vzdělání, má možnost žádat o opakování ročníku a je jen na vedení zda jí to umožní, další možnost je žádat přímo MŠMT a mít nějaký pádný důvod např. totální vyčerpání, dlouhodobou nemoc, stres třeba z rozvodu rodičů a podobně. Nechápu, že toto řeší student až pět minut po dvanácté, pokud vím, že nesplňuji požadavky připuštění k maturitě tak jdu za pedagogem domluvím si doučování a td. A hlavně mi neříkejte, že to nejde, učila jsem na střední škole.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.