Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzátor v obvodu

Od: quebec* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, nevíte prosím někdo postup u tohoto příkladu:

Ke zdroji stejnosměrného napětí je připojen kondenzátor. Jestliže ke kondenzátoru připojíme paralelně rezistor o odporu 15 ohm, náboj kondenzátoru se zmenší o 20 % původní hodnoty. Jaký je vnitřní odpor zdroje napětí? (výsledek: 3,8 ohm)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Kondenzátor se v stejnosměrném obvodu chová jako nekonečný odpor.Paralelní odpor tedy určuje parametry zdroje.

JABRAKA

quebec*
hodnocení

no nějak se k tomu výsledku pořád nemůžu dostat, zatím jsem si napsala: Q = C . U, C.U = 0,8 C . U´, C můžu vykrátit a zůstane mi U = 0,8 U´, ale jak se tam mění ty napětí? A proud se v obvodu také mění, že?

radarbrdy*
hodnocení

0x

Ahoj vyšlo mě 3,75ohm.

Postup je zde:

1/ Situace 1: Namaluji si obrázek zdroj napětí, jeho vnitřní odpor (označím např. Rx), potom kondenzátor C

2/ Situace 2: Namaluji si obrázek zdroj napětí, jeho vnitřní odpor (označím např. Rx), potom kondenzátor C, a navíc odpor (R=15).

3/ Trik: Protože jde o ustálený stav. C nám obvod neovlivní. Tj. Koncenzátor C je tam jen na zmatení čtenáře, jestli v obvodu je nebo není nemá vliv na výsledek.

4/ Situace 1: napětí zdroje označím např. U. Po zatížení klesne o 20 procent, takže při situace 2: výstupní napětí na R bude 0,8U!

5/ Sestavím rovnici pro odporový dělič. U (R/(Rx+R)) = 0,8 U

6/ Úpravou rovnice dostanu Rx = R((1/0.8)-1)

Tento příklad se mi zdá docela složitý, pokud jde o příjmačky na Vš, a dotyčný student např. nikdy v životě neviděl odporový dělič.

Hodně štěstí.

quebec*
hodnocení

děkuji, teď je již zase všechno jasné. Fyziku se učím na rozdílové zkoušky pro třetí ročník gymnázia, ale máme poněkud náročného profesora...

petapeta*

Já bych to řešil jednodušeji. Elektromotorické napětí se rozdělí v poměru 0,2 : 0,8 = Ri : R. Takže Ri = (0,2/0,8) ⋅ 15 = 3,75 Ω .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]