Nejste přihlášen/a.
jistě otázka, která trápí mnoho studentů, ale jak ji vyřešit? prosím poraďte. jdu do 4.ročníku na gymnáziu. mám zaměření spíše tehnické. baví mě matika a logika a trochu zájmu nacházím i v zsv(základy společenských věd - ekonomika, psychologie např.) a také ve fyzice, ale na druhou stranu mi zase nejdou moc jazyky. a dokud jsme nezačali programovat, tak i s počítačem se mám ráda - úpravy textů, obrázků mě bavilo a šlo. bohužel, ale nejsem zrovna vzor pilného studenta a čemu můžu, tomu se vyhnu.
O budoucnosti už jsem přemýšlela, ale přesto mě děsí. Mám pár hodně obecných představ, ale nic bližšího, ale ráda bych věděla, co byste mi doporučili, s tím, co jsem o sobě řekla.
Osobně přemýšlím o něčem, co se týká techniky.. programování jsem zrovna nepropadla, ale něco ve smyslu aplikované grafiky, desingy, pracování s programy a tak. Abych pravdu řekla, ani nevím, co všechno v tomhle směru existuje, ale nechám si poradit (na ty první dvě se moc necejtím, jelikož se člověk musí umět prosadit a mám dojem, že na takové školy jsou i talentovky) Dále mám na seznamu ekonomiku, ale v tý je spoustu odvětví a jít v matčiných stopách mě děsí a k tomu jaké si mám vybrat odvětví? Pak jsem přemýšlela o mém zájmu ve fyzice. optika, astrologie např.. ale netuším, co se ze zájmu o toto může dál dělat. Když chci jít na vš (s gymplem to je povinnost) chci si vybrat tak, abych měla takové zaměření, s kterým se nebudu bát, že nenajdu práci. Také si chci vybrat něco, abych tam neplavala, kvůli oblížnosti a něco, co by mě alespoň trochu bavilo. tak teď babo raď..
prosím poraďte, nebo mi něco doporučte či řekněte na to váš názor, co byste si vybrali např vy. děkuji
Matematika a logika - vám se přímo nabízejí matematické modelování, matematické inženýrství, teoretická matematika a podobné chuťovky.
Obory, související s informatikou .. mno, jak co a jak kde. Někde máte (alespoň na bakaláři) až na výjimky pouze nekonečnou teorii, jinde budete mít široký záběr a budete programovat od začátku do konce, s prudce stoupající náročností jak na návrh a konstrukci, tak na algoritmy a implementaci.
Pro výkon povolání, které by se dalo označit jako grafik, je skutečně lepší mít nějakou výtvarnou školu, kde se budete učit kreslení, kompozici, barevné cítění a kdoví co ještě; na práci s tabletem a photoshopem přece nepotřebujete umět asembler ani klopné obvody.
Nebo třeba optometrie se mně osobně zdá být velmi zajímavým oborem. A kdybych si dnes mohl znova vybrat, byly by to na prvním místě jazyky a na druhém webdesign, ten ne z nějaké lásky nebo náklonnosti, ale čistě prakticky jako velmi perspektivní obor, práce odkudkoli, na volné noze, s vlastní (ne)pracovní dobou. Bohužel, webdesign jako takový se u nás snad nikde neučí (nebo neučil v tomto roce, o dva roky později to může být jinak) a jeho výuka na informatice je veskrze pochybná nebo žádná, to už spíše ta umělecká škola a něco málo o webu se naučit bokem.
Zkusil bych poohlédnout se po oboru, který by kombinoval některé z vašich preferovaných předmětů, vždy je lepší mít lepší něco více praktického než čístou matematiku nebo čistou ekonomii, apod. Ryze technické obory na elektrotechnických, stavebních, strojních a dalších fakultách většinou obsahují nejvíce fyziky, potom samozřejmě matematické předměty a většina z nich také základní kurz programování, dle nutnost v daném zaměření. Pokud ti moc nejdou jazyky, tak bych příliš nedoporučoval jít na ekonomickou školu (typu VŠE), kde se vyučují tuším 2-3 jazyky a jsou také součástí přijímacích zkoušek.
Ještě bys mohla specifikovat co si představuješ pod pojmem "práce s programy", tuším že to bude něco kolem té zmiňované grafiky. Je spousta možností od fakulty architektury opět až po design (čeho?).
Z hlediska fyzikálních předmětů (právě takových, jaké jsi na konci svého příspěvku zmínila) musím lobovat za svoji školu ČVUT FJFI - patří mezi náročnější školy, ale uplatnění v případě, že budeš v oboru dobrá, je vysoké.
Určitě navštiv dny otevřených dveří na různých školách, za to nic nedáš a můžeš tam získat cenné informace o studiu, prostorách a vybavení školy a hlavně možnost mluvit se současnými studenty, kterých se můžeš na cokoliv zeptat.
Ještě předtím doporučuji přečíst tzv. studijní plány nebo doporučené rozpisy studia. Jsou zde napsané předměty (povinné, nepovinné, ostatní), kterými by si vždy měl student projít, a ty mohou lecos napovědět než samotný název oboru (pozor, někdy je i název oboru zavádějící a vyučuje se na něm v podstatě něco úplně jiného než si můžeš myslet!).
Přikládám odkazy na studijní plány oborů jednotlivých škol. Jsou to sice dlouhé dokumenty, ale například specifikace jednotlivých oborů je dobré si přečíst a také k nim odpovídající předměty. Uvádím některé pro příklad:
FJFI ČVUT: geraldine.fjfi.cvut.cz/...
FEL ČVUT: fel.cvut.cz/... (zde je nutno se proklikat až k vybranému oboru)
F1 VŠE: f1.vse.cz/...
MFF UK MAT: mff.cuni.cz/...
doplněno 10.08.11 09:19:nevím proč jsem v první větě použil vykání a pak přešel plynule na tykání, zřejmě syntax error
Podobný problém jsem řešila letos. Talent na matematiku, zájem o určité obory fyziky, averze vůči programování (kvůli učiteli),... Takže můžu říct, tak jsem uvažovala:
1) Zamysli se nad tím, jestli jsi ochotná jít na koleje - jestli ne, budeš pravděpodobně dost omezená počtem škol a oborů v okolí
2) Projdi si stránky škol (případně), nad kterými uvažuješ - podívej se, jak vypadají jednotlivé obory, jaké tam jsou předměty,... Pokud někoho z té školy znáš, promluv si s ním o tom, jak to tam vypadá.
3) Navštiv vybrané školy - to u mě rozhodlo
Napadají mě ještě dvě věci - jak moc zvládáš matematiku? Měla jsem kamarádku, která byla na gymnáziu, matematika ji bavila a i tak jsem ji ve třeťáku doučovala řešení kvadratických rovnic... zkus si na internetu státní maturitu, pokud bys s ní měla problémy, tak to na technickou školu moc nevidím A za druhé, jak si představuješ "pracování s programy" - přiznám se, že mi to připomíná práci sekretářky O
P.S. Jsem zvyklá se učit, takže jsem nakonec volila FJFI ČVUT. Další možností byl matfyz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.