Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeskočení 9.třídy

Od: nekdo* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Je mi 14 a 7.třídu jsem dokončil s vyznamenáním a ted bych měl jít do 8.A rád bych se zeptal,jestli je možné potom přeskočit 9 a jít rovnou na střední,popř. na gympl.?Jestli má s tím někdo zkušenosti a co bych pro to musel udělat,prosím?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

2x

Abys měl ukončené základní vzdělání, měl bys spíše přeskočit 8. třídu a jít rovnou do deváté, ale na to je teď možná trochu pozdě (i když by se to ještě dalo zkusit, ale i v případě mimořádného nadání to dá opravdu hodně úsilí).

Jinak existují střední školy - a dokonce i některá gymnázia - které přijímají žáky s neukončeným základním vzděláním. Jsou to jednak některé zahraniční školy gymnaziálního typu akreditované v ČR (např. ruské, které přijímají adepty z 8. třídy), ale také i některá gymnázia soukromá. Dokonce vím o případu, kdy soukromé gymnázium přijalo žákyni (pravda, patnáctiletou), která nemá ani ukončený 8. ročník ZŠ. O jeho kvalitě si však nedělám přílišné iluze.

Standardní státní gymnázia do čtyřletého studia přijímají pouze adepty z 9. tříd ZŠ, na přihlášce (podává se do 15. 3. daného roku) je nutné doložit prospěch z obou pololetí 8. ročníku a z 1. pololetí 9. ročníku (což žák 8. ročníku jaksi nemůže splnit) a i v případě úspěchu v přijímacím řízení je podmínkou nástupu ukončené 2. pololetí 9. ročníku, tedy završené základní vzdělání. Některá gymnázia přímo vyžadují, aby nový student 1. ročníku v září doložil splnění této podmínky vysvědčením z 9. třídy ZŠ. Jiná gymnázia to sice tak striktně nekontrolují, ale v případě, že by se náhodou zjistilo, že student 9. ročník ZŠ nedokončil, je to důvodem pro okamžité vyloučení ze studia.
Méně náročné typy středních škol (především mnohá učiliště) někdy umožňují studium i žákům s neukončeným základním vzděláním. Vždy je však podmínkou splnění devítileté povinné školní docházky.

myse*
hodnocení

1x

není to možné. Takových dětí je spousta co mají vyznamenání případně samé jedničky. Devítku si prostě musíš odchodit a dokončit základní vzdělání. Poté se přihlásit na SŠ nebo gymnázium. Mimochodem, proč jsi nešel na osmileté případně šestileté gymnázium (jako do 6. nebo 8.třídy)?

doplněno 11.08.11 10:43:

P.S. ještě mě napadlo, víš že se dá přestoupit na víceleté gymnázium se spožděním? Jako na 6 leté studium s ročním spožděním. Ale musíš dodělat rozdílové zkoušky. Kontaktujte okolní gymnázia, jestli nemají volné místo...

kosak*

To že to nejde víš jistě? Je na to nějaký zákon či něco? Já že jsem znal člověka co měl v 15ti dodělanou vysokou školu.

qwertzu
hodnocení

0x

musíš si odroutit i ty poslední ročníky. Ale pokud jsi opravdu chytrej a strašně se nudíš, tak se mužeš zapojit do různých programů pro nadané studenty, které pořádají vysoké školy. Třeba veda.gymjs.net, sice píší že je to pro středoškoláky, ale minimálně jeden člověk ze základky tam je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]