Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem bývalá studentka osmiletého gymnázia a letos, po čtyřech letech jsem se rozhodla jít na zdravotnické lyceum. Proto by mě zajímalo, co je náročnější. Jestli gymnázium, na kterém jsem už byla nebo lyceum, na které jdu.
Polovina lidí mi totiž říká, jáké to pro mě bude leháro a že to zvládnu levou zadní, když jdu z gymplu, zatímco druhá polovina mi říká, že lyceum je stokrát těžší než gymnázium. Co si myslíte vy? Chci vědět na co se připravit.
Osobně nemám zkušenost ani s lyceem, ani s gymnáziem. Teoreticky by obě školy měly být schopny připravit studenty ke studiu na vysoké škole, takže by měly být přibližně stejně těžké, když mají stejný cíl... výhodou zdravotnického lycea asi bude cílená příprava na určitý typ VŠ. Já bych si tipla, že gymnázium bude o něco náročnější - zpravidla přijímají ty nejlepší studenty na základě přijímacích zkoušek (a předpokládám tedy, že výběru uzpůsobují učivo), ovšem co jsem nedávno koukala na netu, tak ZL přijimají do určitého průměru bez zkoušek (takže netrvají na nejlepších z nejlepších). Možná zkuste porovnat úspěšnost při přijetí na VŠ u vašeho gymnázia a u vašeho vybraného lycea - kde ta úspěšnost bude lepší, tam možná víc tlačí na studenty, aby se neflákali a makali, tedy uspět tam bude těžší, než na té druhé škole.
U nás brali bez přímaček do průměru 1,5 což jsem neměla takže jsem psala přímačky a ty jsem zvládla docela dobře příklady mi přišli jednoduché oproti tomu co jsme počítali ve škole ale nevím, jestli podle příjmačrk soudit výuku.. A to s tím přijetím na VŠ je dobrý nápad
Nějak si to zjistím. Vím jen jak na tom byla naše škola s maturitama (5. nejlepší v ČR) takže z toho bych teoreticky taky mohla usoudit že je náročnější..
Syn studuje přírodovědné lyceum - většina všeobecných předmětů se učí dle gymnaziálních knížek, nároky v některých předmětech jsou snad ještěi větší než na gymnazisty (matematiky, fyzika, chemie, biologie). Pak má ještě odborné předměty zaměřené na ochranu životního prostředí. Chytrý gymnazista by ale měl lyceum zvládnout. Lyceum rozhodně automaticky neznamená leháro. No možná, že někde ano. Ale to synovo leháro určitě není.
Lyceum je honosny nazev pro stredni neodborne, i kdyz odborne zamerene, vzdelani. Nic, co by gymplan nezvladl.
Kdyz mas gympl, mela bys jit na vejsku. Dalsi stredni skola gymnazijskeho typu Te nikam dal neposune.
Já si myslím, že axus má 100% pravdu! Proč nejdeš z gymplu na nástavbu nebo na vysokou hned! Je to jako udělat si řidičák a pak z plezíru jít do jiné autoškoly, zopakovat si to.
Např. moje dcera má gympl, tříletou nástavbu na zdravotnické škole, obor fyzioterapeut a zahraničnú vysokú školu, dálkově na Slovensku. Tenkrát, pro velký zájem ji na vysokou nepřijali, tak proto ta tříletá odbočka na nástavbě.
Ale pro tebe by to byla zbytečná ztráta času, ze které nemáš v ruce žádnou kvalifikaci. Jen asi na zdravotníka. A vysoká škola se o tebe nejspíš nebude prát.
Ale tazatelka nemůže jít na nástavbu nebo vejšku hned, vždyť teprve vyšla základku :D Já bych třeba taky svoje dítě v současném školství taky nejradši viděla na gymplu (přijde mi, že střední školy jsou v dnešní době k ničemu a pomalu na vše je potřeba vysoká škola) a asi bych nejásala nadšením, kdyby gympl opustila a přestoupila na zdravotnické lyceum... ale zas na druhou stranu pokud slečna ví, že chce pracovat ve zdravotnictví nebo sociální sféře, tak ZL jí může jak připravit na vysokou školu, tak i v průběhu studia dopřát rozhled, co jednotlivé profese obnáší a dát jí tak možnost se lépe rozhodnout, na jaký obor po škole jít. Ale přiznávám, že ZL je pro mne nový pojem, nevím, jaká je na nich kvalita výuky ani jakou mají úspěšnost při přijetí na VŠ, ani jaká je jiná možnost nástaveb.
Ahá, já jsem pochopila, že je bývalou studentkou gymnázia, s dobrým prospěchem. Vůbec mi nedošlo, že by to před koncem mohla vzdát. Udělat tak obrovskou blbost! Nebetyčnou!
myslím že nemůžete říct, že jsem udělala blbost když mě neznáte Teď jsem byla jakoby v devítce na základce takže ano, vzdala sem gympl. Ale kdo říká že jsem to na gymplu zvládala se samýma jedničkama? měla sem průměrně samé trojky a i čtyřky. Za ty 4 roky sem zjistila že prostě nejsem studyjní typ, když se po mě chce abych věděla VŠECHNO. Mě zajímá jen biologie
takže si nemyslím že jsem udělala obrovskou životní chybu. Kdo říká že bych se k té maturitě vůbec dostala když už sem teďka musela hodně makat abych nějak slušně prošla ročníkem.
ano já to mám přesně tak jak píšete. Prostě vím že budu pracovat ve zdravotnictví nebo sociální sféře a to lyceum mi dá zkrátka nejlepší rozhled v těchto oblastech.
Většina absolventů té školy má na to skvělé ohlasy, že je ta škola bezvadně připravila na vysokou i na život takže já rozhodně nelituji. Tohle mi dá alespoň v nějaké oblasti rozhled a dá mi ho i všeobecný jako gymnázium. Jen se víc zaměří na to zdravotnictví, což já chci. Nevím co bych z gymplu dělala třeba na medicíně, když z lycea budu mít právě ten všobecný přehled ze zdravotnictví, plno teoreie a i nějakou praxi
Tak u nás se Zdravotnické lyceum jmenuje obyčejná zdravotní škola a v loňském roce brali i se čtyřkama jen aby naplnili dvě třídy.
Zdravím, na naší škole ve městě se lyceum prezentuje jako gymnazium s trochou odborností. Vysvětlím to tak, že např. tech lyceum je jakoby stále gymnazium, akorát se tam chodí do dílen, ale ne tak moc, jako v ostatních oborech. Je to takovej hybrid, tak nevím zdali nebylo lepší zůstat na gymnaziu obecném a pak VŠ.
tak to je ta naše zdravka jistě kvalitnější. Na příjmací zkoušky vzali pouhých 9 lidí, jinak je nikdo nesplnil, pár lidí vzali na prospěch, ale třídu naplněnou nemáme a uchazečů bylo dost. Byly i 3 kola příjmacího řízení, ale ve třídě nás bude 16 takže k nám každýho blbce neberou
Když myslíte, je to jen o penězích za žáka a o tom jaký vlastně ta škola má do budoucna záměr. Pokud opravdu nenaplnila ročníky tak nejspíš počítá z likvidací - spojením se z jinou školou a podobně. Já si vybírat tak rozhodně gympl nebo cokoli jiného a to i za tu cenu, že nebudu premiantem.
tak to musím podotknout že třída, ze které jsem odešla (na tom gymplu) je teď taky nenaplněná odešlo asi 10 lidí. Buď přestup na jiné gymnázium (to mi tedy taky příjde zbytečné), pár lidí jako já na různá lycea (zdravotnické, pedagogické a technické) a ve třídě zbylo 20 lidí a škola nabrala tak jednoho z jiného gymnázia..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.