Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká škola

Od: zamyslenypepicek odpovědí: 3 změna:

Dostal jsem se na dvě vejšky:
*Národohospodářská fakulta VŠE
*Filozofická fakulta UK
-filozofie
-sociologicko-ekonomická studia
Filozofii jsem vždycky chtěl studovat, dokonce bych řekl, že k ní mám i dobré předpoklady. Sociologie a ekonomie mi po filozofii byla nejbližší a tak jsem si je vybral jako druhý obor. Rodina přirozeně naléhá, že se podobnými obory nelze živit, a tak jsem udělal ještě přijímačky na národku a teď se rozhoduji. Naopak kamarádi tvrdí, že si mě jinde než na té fildě neumí představit
Takže bych byl rád, kdyby mi někdo zasvěcený pomohl zodpovědět následující otázky:
1) Má smysl studovat na FF UK najednou dva obory - filozofii a soc-ek studia? Dá se to obojí (časově a co se týče náročnosti studia) zvládnout?
2) Dá se filozofií a soc-ek studii uživit? Co se s tím dá dělat?
3) Má smysl studovat filozofii na FF UK a místo soc-ek ekonomii na národce? Dá se to obojí zvládnout?
4) Na jaké úrovni je to studium ekonomie (resp. soc-ek) na FF UK v porovnání s např. tou národkou?
5) Jak je studium na FF UK v porovnání s národkou obtížné?
6) Je skutečně na FF UK takový bordel, jak se říká?
7) Co si myslíte vy? Mám jít radši na školu, kam chci (nakonec, ať půjdu kam půjdu, filozofií se budu zabývat vždycky), či na školu, která mi do budoucna poskytne uplatnění? Máte někdo podobnou zkušenost?
Předem všem díky za odpověď

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

klusik*
hodnocení

0x

Ahoj, na vše nevím odpověď, odpovím jen na to, co chci říci:

ad 7) Jdi tam, kam tě to táhne. To, že te budeš na filozofii neznamená, že uděláš filozovfii a je konec. Můžeš vystudovat Mgr. z filozofie a pak jít jinam, když tě bude zajímat ještě něco dalšího... Ale první jdi tam, kam chceš vážně jít. Není nic horšího, než jít tam, kam chtějí ostatní, abys šel. (znám to z vlastní zkušenosti...)

marvox*
hodnocení

0x

Já také odpovím jen na 7). Myslím, že není rozumné rozhodovat se podle ostatních, na druhou stranu je důležité, abyste se se svým vzděláním uplatnil. Podle mého názoru není filosofie o vzdělání (mám na mysli tom "papíře"), je to spíš životní cesta. Filosofem může být lékař, učitel, právník, údržbář i bezdomovec...

Mimochodem, nevím, co je na tom pravdy, ale taková sociální antropologie by mohla být v budoucnu docela lukrativní obor...

A osobně? Asi bych volil místo, kde za to dostanu "nejlepší papír", avšak kde to zvládnu a nebudu úplně mimo své zájmy. Myslím, že tohle školství je nástroj na tvorbu pracovní síly a jde o to, vysedět si to tam. Chci-li se vzdělat, jdu do knihovny. Ale to je můj názor ;)

eulalie*
hodnocení

0x

Budete-li studovat něco, co vás bytostně nebaví, ale dle vašeho okolí je to jediné, co vás uživí, stejně toho dost možná za chvíli necháte, pokud v sobě nenajdete motivaci pro studium (např. najdu lépe práci). Druhý obor byste si měl ke studiu přibrat, až za sebou budete mít minimálně 2 semestry. Ten první semestr je takové prosívárna, každý student VŠ je nedá a se studiem švihne. Po dvou semestrech budete vědět, na čem jste, jak si rozložit síly na studim apod. Ekonomů i filozofů je s prominutím jak hnoje. Budete-li studovat filozofii, čím se asi tak budete živit? Hloubáním o nesmrtelnosti chrousta či konečnosti lidského bytí? Zřejmě byste musel najít uplatnění buď někde jako asistent na výšce, nebo kdekoliv jinde, kde by vás s tím vzali. Víte, že se filozofií budete vždy zabývat. Proč taky ne, když vás baví. Ale podívejte se dobře okolo sebe, kolik vidíte uplatněných filozofů v praxi. Je hezké studovat obor, co vás extrémně baví, ale jako potenciální zaměstnanec byste byl neuplatnitelný v praxi. Já na to vše už hledím s odstupem mnoha let. Takže bych spíš studovala obor, s nímž na trhu práce uspěju. Zabýt 4-5 let studia vysoké školy a pak být bez místa... to vážně není není nic příjemného. Takže já bych postupovala asi takto - vybrala si obor, kde je reálná šance, že najdu snadněji práci. A jako druhý vysokoškolský obor si vybrala milovanou filozofii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]