Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Složitější variace

Od: carduus odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

Řeším tento problém :
Mám 4 znaky : + - * /
Potřebuji z nich vytvořit variace, ale má to háček.
Dejme tomu, že máme kalkulačku, která umí na 1 řádek napsat více početních operací. (např. 1 - 5 * 6).
Uživatel musí zadat minimálně 1 početní operaci (tím myšleno jeden za znaků nahoře) a maximálně (to jsem určil já) 10.
Tj. pokud zadá jenom jeden znak, variace jsou 4.
Pokud 2, je jich více.
Pokud 3, ještě více.
... a takto dále, až do 10ti, kde bude hodně variací.
Mne by zajímalo : Kolik je celkem dohromady variací? Dal by mi někdo nějaký tip, jak ty variace vytvořit (tj. abych je nemusel z hlavy vymýšlet a kontrolovat, jestli už jsem ji nevymyslel). Byl bych raději, kdyby jste mi dali přímo odpovědi na otázky, než postup, jak k tomu dojít. Ve škole jsem se to ještě neučil (7. třída) a ani netuším, kdy budu.

Děkuji za jakoukoliv odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

4, 16, 64...

Pokud Ti stačí pouze výsledky, použij kalkulačku:

matematika-online-a.kvali/...

K počet znaků na řádku, ve Tvém zadání tedy 1 až 10

N je počet možných znaků, v tomto případě 4

Myslím, že snad zrovna tohle potřebuješ...

carduus
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověď.
Jenom koukám, že dále pokud zadám jako K 5 a více, tak už to kalkukačka nezvládá. To nevadí. Já jsem se ptal, jelikož programuji kalkulačku a pro každou variaci znaků + - / * musím naprogramovat, jak se má výsledek vypočítat a když jsem viděl u 4 znaků 256, hned jsem zamítl 10 znaků (to bych to psal ještě do konce prázdnin). Dal/a byste mi ještě nějaký tip, jak udělat seznam těch variací? Přeci jenom 256 variací z hlavy jen tak nesložím.

hop®

V čem to programuješ?

Celkový počet variací mi nějak vychází jako mocnina počtu znaků

4 na 1 = 1, 4 na 2 = 16, 4 na 3 = 64...

anebo taky 4 x 4 = 16 x 4 = 64 x 4 = 256 x 4 = 1024...

Pro naprogramování by šlo použít cyklus od 0 do počtu variací pro daný počet znaků v řádku, např.: FOR x = 1 TO 1024 (STEP 1)

v tomto cyklu převést x do čtyřkové soustavy, jednotlivé čtyřkové číslice (tedy 0, 1, 2 a 3) jako zástupce znaků pak převést do znakové formy (+, -, * a /)

doplněno 31.07.11 17:22:

...teď musím od compu, pak na to ještě juknu...

carduus
hodnocení

Programuji v HTML CSS a JavaScriptu. Bude to widgetová aplikace pro mobil. Ještě uvidím, jak to udělám. Bude to moje první mobilní aplikace, takže nemusí být špičková. *smich*

Počty variací při použití n znaků (rozuměj n míst, každé je obsazeno jedním z uvedených 4 symbolů) jsou skutečně mocniny čtyř, jen pozor na ten začátek: 4 na 1 = 4; 1 = 4 na 0 (tohle ovšem nemá pro nás význam, nepoužiji li ani jeden znak, tak to asi započítávat nebudu)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]