Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Státní vs školní maturita z angličtiny

Od: maturant odpovědí: 2 změna:

Jak probíhá státní maturita z angličtiny?

Jak probíhá školní maturita z angličtiny?

Která je těžší?

V čem se od sebe liší?

Která víc zajímá zaměstnavatele?

Jakou jazykovou úroveň (A1 až C2) student má student po složení školní a státní maturity?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

elmacka*
hodnocení

2x

Ahoj, já mám maturitu zrovna za sebou. Jak je napsáno výše, školní organizuje škola. Já měla školní a tak jsem musela vykonat jen ústní zkoušku. Musela jsem 15 minut mluvit o vylosovaném tématu. Témat jsem se musela naučit 30, byly vybrané školou. Např. travelling, food, health, education, Canada, Great Britain apod.

Státní je jiná, skládá se z více částí. Můžeš si vybrat ze dvou úrovní, právě na úroveň pak hledí vysoké školy a zaměstnavatelé. Teda zatím možná nehledí, protože je to teprve v rozjedzu, ale za pár let možná budou.

Popíšu základní úroveň, moc se neliší od té vyšší, akorát je jednodušší. Skládá se:

1) Ústní zkouška - příprava na potítku trvá 20 minut, pak 15 min mluvíš. Ale nevylosuješ si jen jedno téma, spíš plno papírů s různými úkoly, kde máš zadané o čem mluvit. Jsou tam třeba různé rozhovory a máš i zadané jak dlouho o tom máš mluvit. Třeba spolužačka se 3 minuty domlouvala s profesorkou, jaké zvíře si pořídí do svého bytu, jaké to má výhody a nevýhody atd.

2) Test - tam se objeví různá cvičení, doplnění slovíček, ale také čtení a následné vyplnění úkolů na základě textu, a taky poslech. Většinou se jen křížkuje, u vyšší úrovně se musí i dopisovat - otevřené úlohy.

3) Písemná práce - dostaneš zadané téma, o kterém musíš psát, většinou to bývá dopis nebo nějaká esej. Pak je tam ještě malá písemečka, taková doplňující, třeba recept nebo postup práce. Musí se plnit rozsahy slov, třeba 120-150 a pokud přesáhneš nebo nedotáhneš, tak ztrácíš body. Pravidla jsou určitě na www.novamaturita.cz

Takže souhrn: U školní je jen ústní část, u státní 3 části a všechny musíš vykonat tuším na 45%, tím si nejsem jistá.

Prý ta nová maturita z aj není žádná hrůza, a pokud ti angličtina jde a umíš trochu improvizovat, tak se do ní vrhni. Pokud jsi ale typ, který improvizaci nemá rád a radši se naučí daný text, který potom jen přeříká, tak jdi do školní. Hodně zdaru

ayanami
hodnocení

0x

1) Doporučuji si pročíst web www.novamaturita.cz, jsou tam všechny dostupné informace

2) Už slovo školní naznačuje, že si tuto zkoušku vymýšlí a organizuje každá škola po svém - doporučuji zajít za učitelem angličtiny a zeptat se

3) a 4) zeptejte se angličtináře

5) Těžko říct, většinou se ale znalost angličtiny prokazuje mezinárodní zkouškou (FCE, CAE, TOEFL a podobné).

6) Státní maturita: Základní úroveň by měla mít obtížnost B1, vyšší B2. Po zkušenostech z loňské generálky ovšem můžu říct, že ani vyšší úroveň se ani zdaleka neblíží obtížnosti zkoušky FCE, ač by měly vyžadovat stejné znalosti.

Shrnuto: Zkuste si na webu novamaturita.cz stáhnout zadání letošní maturity, uvidíte, jak na tom jste. A v září doporučuji zajít za učitelem angličtiny, který vám řekne víc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]