Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

VŠE magisterské studium - jak náročné?

Od: cocinkamichalka* odpovědí: 5 změna:

Ahoj rádcové,

jsem už přijata na magisterské studium na UJEPu v Ústí nad Labem (tam jsem studovala Bc.). Teď přišla pozvánka k přijímačkám na VŠE. Mám ale pochybnosti, zda to vůbec má cenu zkoušet.

Bilancuji výhody i nevýhody toho, když zůstanu v ÚL, nebo půjdu do Prahy.

ÚL: znám prostředí, učitele, spolužáky, mám zde 2 práce, horší prestiž školy.

PRG: prestižnější škola, zatím bez práce, uvidím se s přítelem - pracuje v Praze.

Navíc jsem slyšela, že se na VŠE musí udělat všechny zkoušky na poprvé a také úplně nechápu ten jejich systém "kreditních" poukázek.

Jak byste se rozhodli vy? Praha nebo Ústí?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

těžká otázka a těžká volba.

obě školy mají pro a proti. Musíte vycházet hlavně z toho, co od školy očekáváte. Je to prestižní diplom? Pak bych asi dal přednost VŠE. Pokud ale čekáte, že krom diplomu se tam fakt dost zlepšíte, tak bych skoro řekl, že UJEP má trošku výhodu v takovém tom méně průmyslovém prostředí a přístupu.

ale v každém případě, z mgr. úrovně byste si měla odnést následující kompetence:

v oblasti znalostí:

- široke a/nebo hluboke znalosti a porozuměni předmětu a rozsahu oboru odpovidajici soudobemu stavu poznani

- široke a/nebo hluboke znalosti a porozuměni teoriim, konceptům a metodam odpovidajici soudobemu stavu poznani v oboru

- porozuměni možnostem, podminkam a omezenim využiti poznatků souvisejicich oborů

v oblasti odborných dovedností:

- s využitim odbornych znalosti samostatně vymezit a tvůrčim způsobem řešit teoreticky nebo prakticky problem v oboru

- samostatně a tvůrčim způsobem řešit komplexniproblem s použitim vybranych teorii, konceptů a metod oboru

- použit některe z pokročilych vyzkumnych postupů v oboru způsobem umožňujicim ziskavat nove původni informace

v oblasti obecných způsobilostí:

- samostatně a odpovědně rozhodovat v novych nebo měnicich se souvislostech nebo v zasadně se vyvijejicim prostředi s přihlednutim ke širšim společenskym důsledkům rozhodovani

- dle vyvijejicich se souvislosti a dostupnych zdrojů vymezit zadani pro odborne činnosti, koordinovat je, a nest konečnou odpovědnost za jejich vysledky

- samostatneho řešeni etickeho problemu

Tyhle všechny věci vás už na magisterském stupni škola stejně nebude učit a budete se je učit sama, škola vám k tomu poskytne spíš prostory a vedení, abyste je mohla rozvíjet, takže je v podstatě jedno, kde budete studovat. Ač řada lidí odsuzuje soukromé školy, jsem přesvědčený, že student, který se rozhodne, že se tam fakt něco chce naučit, tak tu možnost má, ikdyž je pravda, že spousta lidí tam prostě jenom propluje a pak je i kredit některých škol takový jaký je.

Do CV určitě vypadá líp, když budete mít dvě různé školy, ale myslím, že u nás zatím pořád ještě koukáme moc na tituly a ne na to, co kdo ve skutečnosti umí.

Pokud bych byl na vašem místě, asi by zvítězila přirozená lenost a zůstal bych tam, kde to znám. Pokud bych to bral jako výzvu, tak bych volil ekonomku. Co se týče zkoušek na první pokus, není to až tak hrozné. Spíš to funguje tak, že na určitou délku studia je nějaké množství kreditů a každý zápis daného předmětu ty kredity odčerpává, takže pokud jste u jednoho dost neúspěšná, tak si vyplácáte kredity předtím, než se dostanete až na konec studia a můžete začít znova.

cocinkamichalka*
hodnocení

Theofile, děkuji za názor. Nejspíše bych se také vydala cestou "nejmenšího odporu". Budu chodit do školy, do práce, budu mít peníze i praxi. Navíc jsem se na UJEPu na Bc. studiu nepotkala s žádným problémem, vše jsem zvládla na první pokus a ani mi to nedalo "moc práce". Předpokládám, že na mag. to bude podobné...

no vidíte, takže jestli vám jde jenom o titul, tak bych to neřešil a byl spokojený kde jste.

Kolem sebe se setkávám s lidmi, co mají titulů víc než písmen ve jméně a o některých si myslím své, a pak je řada lidí, co si vystačí bez písmenek a jsou víc než hvězdy, takže o barvě diplomu a logu co je na něm to fakt moc není, tady u nás si pořád na tituly dost potrpíme, ale když vytáhnete paty kamkoliv za hranice, tak skoro nikde se ani moc nepoužívají, takže budu držet palce na UJEP, nemyslím si, že je to špatná škola, znám spoustu daleko horších a i z těch znám pár docela šikovných lidí, takže howg.

m
hodnocení

0x

Dneska jsou už všechny VŠ na úrovni dřívějších středních škol. Úspěšně vystudovat VŠ dokáže skoro každý. Kvůli titulu o nedělejte, Mgr. už nikoho neohromí. Pokud nechcete doktorský titul, tak to ještě nějakou váhu má.

cocinkamichalka*
hodnocení

M, to jsem jiného názoru. Dokud mám možnosti (časové, finanční, práci na půl úvazek), chci si toho Ing. dodělat. Rozhoduji se pouze mezi UJEP a VŠE, jde prakticky o stejné obory. A ty dva roky denního studia ještě "vydržím", ten Ing. mi za to stojí, zato Bc. není "nic".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]