Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevyjádřené holky - tvrdé nebo měkké i/y?

Od: frfna odpovědí: 40 změna:

Zdravím,

už jsem na to hodněkrát narazila a vždy to nějak napsala, ale zajímá mě váš názor. Př.: píšu kamarádce mail o srazu kamarádek. Obě víme, že se jedná jen o holky, ale z té věty to není znát. Napíšu y nebo i? Třeba "to bychom viděli/y, jak to dopadne..." Já bych napsala i, ale aby si kamarádka nemyslela, že jsem udělala hrubku:)

Díky

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

3x

Podle mne, když se jedná o holky, tak "y". I když třeba zrovna v té konkrétní větě ten podmět není vypsán.

Takže: "... a tak jsme my tři holky vyrazily na výlet. Navštívily jsme blízkou zříceninu. Potkaly jsme tam spolužáky a společně jsme strávili pěkné odpoledne. Kluci pak jeli domů autobusem a my jsme se vracely samy pěšky."

ano, tohle je správně. Autor textu ví, že jsou to holky, píše Y - ten kdo to čte, to naopak podle toho pozná.

jabraka*
hodnocení

1x

No,je to docela jednoduché.Pokud je z textu věty jednoznačné,že se mluví o holkách,tak píšeme ypsylon.Pokud to jednoznačně nevyplývá,tak se napíše i .

JABRAKA

des*

Když už jsme u těch i/y ,tak ypsilon se píše takhle.

hodnocení

1x

Pokud zmíněná dotyčná ví,že se jedná pouze o holky,tak je to vždy s ypsilonem!

durancea*
hodnocení

1x

Vše vyplývá z kontextu - pokud celý text píšeš i holkách a nepřiplete se ti tam kluk (třeba dalekosáhlé líčení diskotéky, kde se kluci objevit mohli a nějaké sloveso by jejich chování, vnímání, zážitky "opsat " mohlo), tak píšeš celé s ypsilony. Takže kámoška by to za chybu považovat mohla.

doplněno 17.07.11 21:39:

Vidím, že Hm už to vyřešil(a) pěkně názorně *palec*

jabraka*
hodnocení

1x

My chlapi bychom se na holky vždy měli obracet s tvrdým,ale kde ty loňské sněhy jsou!.JABRAKA

lui*
hodnocení

1x

Já si myslím, že právě ten Y vyjádří rod toho nevyjádřeného podmětu. A podle toho čitatel věty pozná, o kom se mluví.

stoffi*
hodnocení

0x

"to bychom viděli" - my, takže měkké, pokud si teda správně pamatuju tu ženskou před tabulí *smich* pokud je ve větě že to jsou ty holky, pak "holky by to vidělY".

frfna
hodnocení

To já vím, ale právě když v té větě není napsané, že jsou to holky, ale ten komu to píšu ví, že je to jen s holmama... Vás to nikdy nenapadlo?

stoffi*

Je teda pravda, že pokud bych si s někym psal "Jaký to bylo? Jo, užili si to" a oba jsme věděli že to byla dívčí swingers párty, tak bych napsal asi taky tvrdý :).

doplněno 17.07.11 13:55:

vy jste dala příklad "to bychom viděli". A tam bych psal měkké i i kdybych věděl, že jsme holky. Protože je to pořád MY. Kdo co by to viděl? My. Né žádný holky. Nevim no :D

17.07.11 21:48

*palec*

hodnocení

0x

Když se ví, že se jedná o holky, tak má správně psát ypsilon - mně se teda ten ypsilon taky moc nelíbí, tak když je to kamarádce, klidně píšu "i" ... *smich*

hop®
hodnocení

0x

Také bych se přikláněl k ypsilon. Podmět nemusí být přímo ve větě, o pokud obě víte, že "byste třeba rády viděly, jak to dopadne", neváhal bych. Aby se Vás kamarádka po použití měkkého "i" obratem neptala, jestli tam bude i nějaký kluk...;)

fran
hodnocení

0x

To je bezvadný jazykolam. Já bych z citu pro jazyk řekla, že to tvrdé Y podtrhne docela pěkně, že jde o dámské počiny. Pokud to podtrhnout nechcete a mluvíte raději o skupině lidí - je měkké I. Obojí je dle mého gramaticky správně. Takže jestli na setkání postrádáte kluky, pište měkké :), a protože tuším mládí, pište měkké URČITĚ, oni se někdy připojí (?)..

frfna
hodnocení

Děkuji vám za odpovědi. Jinak mladá sice jsem, ale žádná patnáctiletá holka, což si zřejmě myslíte, z odpovědí to tak vyplývá... Jen ještě taková zajímavost, před týdnem jsem na internetu zjišťovala, zda je správně expirace či exspirace (no, schválně), každopádně jsem narazila na poradnu Ústavu jazyka českého AV ČR, kde je hodně zajímavostí...

ujc.cas.cz/...

Podle této příručky se určuje shoda s nevyjádřeným podmětem podle kontextu, ve vašem případě tedy "y".

Pokud ve větě stojí v pozici podmětu bezrodé zájmeno, volíme -i nebo -y v přísudku podle toho, zda se zájmeno vztahuje k osobám rodu mužského nebo ženského:

Vy jste za ten zkažený večírek nemohly. Jde o ženy.
My jsme chtěli jen vaše dobro. Jde o muže nebo o muže a ženy zároveň.

Řiďte se tedy pravidly a nikoli tím, co si o vás bude kamarádka myslet.:)

hop®

No jestli jste zjišťovala správné psaní slova expirace v Ústavu pro jazyk český, tak potěš PánBůh *bzum*

Zaprvé myslím, že toto slovo svým původem s českým jazykem nemá nic společného. *stop*

A zadruhé, když zkusíte Váš novotvar "exspirace" zadat třeba do strejdy Gůgla, tak se Vás výmluvně zeptá "Měli jste na mysli: expirace ", protože Vaše slovo prostě opravdu nezná... *smich*

frfna
hodnocení

No, vzhledem k tomu, že se slovo exspirace/expirace běžně používá i v čj, nevím proč bych ho nemohla hledat v ÚJČ. Nehledě na to, že jsem vysvětlení našla. Možná jste si před napsáním vašeho příspěvku o slovu exspirace/expirace, mohl přečíst ten odkaz (pokud Vám to vadí na ÚJČ, tak na jiných stránkách). Pak byste zjistil, že Vy i strejda Gůgl jste pitomci...exspirace není žádný můj novotvar, prostě se to tak má psát...

Tedy přesněji může psát. A přeci jen bych se zastal googlu, on zas takový pitomec není, to trochu přehnal hop. On se skutečně výmluvně zeptá, ale slovo exspirace zná taky, prostě nabízí výběr.

hodnocení

0x

Omlouvám se, že se nevyjádřím k otázce, ale je to ze stejného soudku. Jak byste napsali " spadl ze / se střechy "? Už jsem na to párkrát narazil a vždy tam bylo zet. To se střechy mi taky nějak vadí, ale ze základky si vzpomínám, že s povrchu dolů se píše s es.

Ze základky si vzpomínáte správně, taky jsme se to tak učili (Spadl ze střechy by tenkrát znamenalo v tom smyslu, že třeba vypadl z vikýře), ale život jde dál, směrem ke zjednodušení pravidel, a dnes je situace taková, že z,ze se váže s druhým pádem, takže z koho, čeho je vždy správně, i když v některých případech může být správně i s/se:

Předložky s a z
Předložky s a z se v písmu rozlišují podle toho, s kterým pádem se ve větě pojí, a to bez zřetele k výslovnosti.
1. Se 7. pádem
Se 7. pádem se pojí předložka s (se). Např. s bratrem, s přítelem, s matkou, s prací, se psem, se strojem, s nimi, se mnou, s každým, se všemi.
2. S 2. pádem
S 2. pádem se pojí předložka z (ze). Té je možno užít ve spojení s 2. pádem vždy. Např. (jíst) z talíře, (vyjít) z domu, (vstát) ze židle, z postele, (sebrat) z podlahy, (přicházet) z náměstí, z hor, z dovolené, (poletovat) z květu na květ, (sklízet) z pole, (hudba) z desky, setřít pot z čela, stáhnout prsten z prstu, sundat klobouk z hlavy, spadnout ze stromu, stékat ze střechy, skočit z můstku, (spadnout) z měsíce, (sejít) z cesty, z mysli, z očí, (vzít) vítr z plachet; ze strany, z hlediska, ze stanoviska, ze zřetele atd.
Pozn. Jen v případě, kdy píšící považuje za potřebné naznačit předložkou východisko pohybu z povrchu pryč, popř. po povrchu dolů, může zvolit předložku s, např. (vzít) se stolu, se skříně.
3. Se 4. pádem
Se 4. pádem se pojí předložka s; vyskytuje se pouze v knižních výrazech být s to, kdo s koho.
doplněno 25.07.11 19:05:

To, co říká frfna, je taky pravda, zde jde skutečně o slovesa a hlavně o předpony a nikoli předložky, protože se to může týkat i jiných slov než jsou slovesa. A občas je to složitější:

správa, spravit, spravovat (opravit; řídit) - zpráva, zpravit, zpravovat (informovat)
doplněno 25.07.11 19:13:

A abych uvedl zdroj, jsou to pravidla českého pravopisu pravidla.cz/..., ale stejný výklad je i na jazykové příručce prirucka.ujc.cas.cz/..., která je v případě rozporu platná.

frfna
hodnocení

Ale tyhle věci jako: z povrchu dolu, změna stavu a tak, je něco jiného. To se týká právě sloves jako Sklouznout, Spadnout, příp. Zčernat... Jinak se určitě píše ze střechy...

Ještě se vrátím k tématu I/Y, i když se zdá, že bylo (společně s přispěvateli) zcela vyčerpáno. Mám pro Vás takovou jednoduchou pomůcku:

my všechnY (holky) - takže šly, smály se, ... viděly, jak to dopadne... (když je Vám nepříjemné nedat najevo, že víte, že se text týká jenom holek, napište "...bychom všechny viděly, jak to dopadne.." a bude jasné, že umíte česky

my všichnI (kluci nebo i holky s klukama)

Hezky jsi to vysvětlila Inženýrko, ale pochybuji, že to určité lidi "trkne", Ty se totiž obracíš k těm, kteří mají ke své matřeštině vztah, a nekomolí ji, a neurážejí zákadní pravidla. Chyba se vloudí, to je lidské, v zápalu reagovat, se mi stává, že napíšu koninu. Ale strašně se pak stydím.

A víš proč, protože není jasné, jestli je to s povrchu, či zevnitř té střechy.

doplněno 29.07.11 21:43:

To je pro Frnu. ;)

frfna
hodnocení

Nechápu...

Když je jasné, že je to spovrchu, neboli svchrchu, píše se es. Když je je to zevnitř, píše se zet. To je taková ta první pomůcka, pokud si nejsme jisti, abychom nedělali ty nejzákladnější chyby. Pravidla pravopisu, nejsou jednoduchá, ale dají se naučit, pokud se nám chce.

Jazyková příručka říká: V případě, že chce pisatel vyjádřit význam ‚z povrchu pryč‘ či ‚po povrchu dolů‘, může místo předložky z zvolit předložku s, např. vzít se stolu; sundatse skříně. I v těchto případech je však základní předložka z, psaní s chápeme jako silně knižní až zastaralé.

Přesněji, ve větách typu súz něčeho, když je jasné, že je to s povrchu, a chceme to zdůraznit, můžeme napsat s; jinak nikdy není chyba, když s druhým pádem napíšeme z (ve vazbě "s druhým pádem" je ovšem s, protože je do se sedmým pádem). Pravidla se (bohužel) časem mění, což mne někdy štve.

doplněno 05.08.11 18:55:

Pardon, typu s/z

Přesněji, "ze střechy" není nikdy chyba. Jsou případy, kdy lze (ale nemusí se) napsat "se střechy".

Ano, pokud něco například sklouzlo, se střechy. Jenomže to už nám napoví text samotný. Když tedy víme, o čem píšeme. Když naopak něco budeme z té střechy vyndávat, třeba tašky, tak je to zet.

Když tedy víme, o čem píšeme, a chceme to zdůraznit (Viz též Bruno.) Jinak, z/ze je zde vždy správně.

doplněno 05.08.11 19:04:

Jinými slovy, základní pravidlo už (možná bohužel) není "s povrchu/zevnitř", ale "s druhým pádem z, se sedmým s".

pu®

Je to přesně tak a já píši jen, že nedávno proběhla médii hláška, že "bysme" snad bude v příští verzi pravidel kodifikováno *plac**zed* Je pravda, že přítel mi často říká, že kdybych se stavěla ke každé změně pravidel, jako se stavím teď, tak dodnes mluvíme jako v 19. století - a to je to bohemista, moc dobrý bohemista. Asi je to pravda, ale já se nějak neumím smířit s tím, že przntielský patvar se kodifikuje jenom proto, že ho používá dostatečné množství lidí.. Achjo *nevi*

Ano... když slyším akční a progresivní moderátory v TV nadšeně povykovat "... a co ty by si řek, kdyby si to viděl..." je mi smutno. Jsem češtinomil z principu a tyhle novotvary mě urážejí.

Co to znamená "šímsisi"?

No přeci, esisisiším.

;) A kouxes ven? Ne? Taxekoukni. (Zazi v metru, velmi půvabná knížka, ale tam jsou tyhle novotvary v pořádku.)

frfna
hodnocení

Pro Suzymon:

Aha, tak to jsem to pochopila správně. Jenže psaní předložek s/z nemá nic společného s "z povrchu dolů či změna stavu...". To se týká s/z na začátku sloves, jak jsem již psala, Sprátelit se (dohromady), zčernat (změna stavu), spadnout (odněkud dolů). Předložku s/z napíšu podle pádu, se kterým se předložka pojí. Např. Z povrchu (z koho, čeho), s knihou (s kým, čím)... Pletete si dvě věci dohromady...

pu®

Kdepak, Frfno, suzymon i kartaginec, inzenyrka a dalsi, kteri to zde zminuji, maji pravdu a vysvetluji vam to dobre - predlozky se skutecne drive delily i ve druhem pade podle vyznamu na s/z - se střechy (s povrchu dolů), z krabice (zevnitř ven). Takto to skutečně fungovalo, ještě já jsem se kdysi v primě učila tyto tvary byť jako zastaralé, ale přesto platné. Dnes už, jak zmínil kartaginec, se rozděluje s/z výhradně dle pádu, tak jak znáte vy. Ale to nevylučuje správnost odpovědí ostatních, suzy si to fakt neplete.. ;)

frfna

Mně nic vyslětlovat nemusí, já jsem otázku s/z nepoložila. Možná dřív se to tak psalo, ale když dnes někdo napíše "spadla jsem se střechy", budou to všichni brát jako chybu. Nicméně jestli to tak dřív bylo správně, tak se omlouvám za poučování...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]