Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začínám se na stará kolena učit němčinu a potřeboval bych vědět, jestli existuje pomůcka, podle které bych dokázal přiřadit k podstatnému jménu buď " der, die nebo das". V češtině je např. "dům" rodu mužského, ale v němčině je to das Haus, tedy středního rodu. A takových slov je spousta. Pořád to pletu. Když mám přiřadit der, tak přiřadím das nebo die. Hledám v tom nějakou logiku, podle které bych se řídil, zatím jsem však žádnou nenašel.
"123mirek", to je dobře, že se učíte jazyk, děláte pro sebe hodně dobrou věc. Já začala ve čtyřiceti, ale jazyk se musí stále cvičit, jinak člověk zapomene. A teď k těm zájménům, víte ty se budete muset naučit nazpaměť. Dále se Vám zpočátku budou plést podstatná jm. pomnožná, jako např. dveře, hodiny, my říkáme ty dveře, ty hodiny, ale v NJ říkáme ta hodina - die Uhr, ale hodina, jako čas říkáme die Stunde. A dveře v NJ říkáme ta dveře - die Tür. Tak do toho. Možná byste mohl zkusit navštěvovat nějaký kurs NJ, učil byste se tak i od druhých poslechem. - stařenka
Logiku to nemá, je to opravdu nahodile různé. V lepších učebnicích němčiny jsou ale uvedeny koncovky slov, které patří k určitému kmenu. Například slovo s koncovkou -ung je automaticky a vždy rodu ženského=die. A.t.d. Záleží také na tom, jaké máte "buňky" na jazyky. Pokud se chcete jen dorozumět, a číst v originále, nemusíte to s gramatikou přehánět. Klidně mluvte i s chybami-drze využívejte toho, že Němec svou mateřštinu ovládá tak dobře, že si Vaše chyby automaticky koriguje a rozumí Vám.A také ho občas rozesmějete, a to je dneska velmi vítané. Kdo se přílíš zaměří na gramatiku, ten se ten jazyk vůbec nenaučí-viz tu spoustu neúspěšných a věčných začátečníků...(Pracovali u nás dva Maďaři,jeden už tu byl dlouho. Ten druhý mluvil hroznou češtinou. První se chtěl před Čechy vytáhnout a řekl mu : Ty davaš tomu češtinovi zabrat).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.