Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Základní tělocvičné názvosloví?

Od: matesanek odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám vypracovat na A4 základní tělocvičené názvosloví, to je jedna část dokvalifikačních zkoušek na tělocvik, ale vubec nevim o co jde. Mohl by někdo vysvětlit?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

horis*
hodnocení

2x

Navštivte knihovnu a najděte si knihu s názvem základní tělocvičné názvosloví. Nic jiného poradit snad ani nejde. Google též funguje. Na A4 pravděpodobně nelze vše vypracovat, neboť názvosloví obsahuje základní polohy a pohyby těla - tedy stoje, kleky, sedy, dále pohyby paží, nohou, trupu, cvičení s pomůckami a spousty dalších věcí.

hodnocení

2x

na internetu je toho hodně, jen hledat...

zkuste třeba na ftvs.cuni.cz/... ale mějte trpělivost, část z toho, co Vás zajímá, je až od strany 18...

doplněno 01.08.11 13:17:

zajímavé členění a popis je i na http://jdem.cz/qghp7 asi od strany 13 dále... záleží jen na Vás, jak tyto informace použijete...

doplněno 01.08.11 13:30:

od strany 20 máte popis pohybů a postojů, na straně 23 třeba i polohy paží a nohou při kterém cviku...

vezměte rozum do dlaní a přemýšlejte, co který výraz znamená a jak vypadá, obrázky pomůžou...

když ne, je zbytečné na dokvalifikační zkoušky vůbec chodit...

taková názvosloví se učí děti na tělocviku od prvního stupně... zeptejte se těch sousedovic nebo i jiných, za pár zmrzlin Vám ukáží pár cviků, postojů a poloh... teda myslím tělocvičných... a budou mít z toho kabaret...

doplněno 01.08.11 13:54:

jo, tak to je základní neznalost, a to budete muset dostudovat... zkuste třeba i tady lide.uhk.cz/pdf/ucitel/pshroml2/Základy%20názvosloví.doc

když budete vědět použít informace z té stránky, uděláte i zkoušky

doplněno 01.08.11 14:07:

poslouchej, naco potom chodíš dál do školy? však na všechno se můžeš zeptat na internetu...

další obrázky pro představu

t2.gstatic.com/...

t1.gstatic.com/...

t1.gstatic.com/...

google.com/...

google.com/...

neuč se, život tě naučí... a zaskoč do základní školy, ať ti vrátí školné...

Základní tělocvičné názvosloví?
matesanek
hodnocení

Ale já bych potřeboval hlavně popis jak se co dělá a né vyjmenování :( jako je hezký že tam mam 20 druhů kleků a stojů, ale ani u jednoho nevim jak se dělá.

matesanek
hodnocení

Moc ti děkuju ) Hele takle tělocvik mě nezajímá vůbec, zajímám se spíš o jazyky a veřejnou správu. Takže jsem jedině rád když o tělocviku neděláme tyto věci Studuju veřejnou správu, tam ani tělocvik není nijak náročnej.

buss
hodnocení

2x

Kdo chce tak určitě najde.. stačí jen vybírat to potřebné

search.seznam.cz/...

matesanek
hodnocení

Tak to bych teda neřekl. Prošel jsem tam skoro vše.

hodnocení

1x

Roznožka, skrčka, dučka

Shyb, klik, stoj spatný...

atd. Z hlavy jistě vyjmenujete spoustu takových termínů, jde spíš o to, nic důležitého nevynechat. A od toho je google a/nebo knihovny.

matesanek
hodnocení

Dobrý den, jediné co mi teda asi zbývá je ta knihovna, protože co jsem koukal na seznamu a na googlu není tam ani malá zmínka o nějakých ukázkách zákl. tělocvičných postojů - např. stoj spatný , spojný, upažení, zapažení, široký stoj rozkročný atd.

kosak*
hodnocení

0x

Tos teda dostal hodně blbý téma. Já bych nedal z hlavy ani A6. *nevi*

matesanek
hodnocení

no přesně tak, jediný co umím je snad ten stoj rozkročný

matesanek
hodnocení

Moc ti děkuju :)) Hele takle tělocvik mě nezajímá vůbec, zajímám se spíš o jazyky a veřejnou správu. Takže jsem jedině rád když o tělocviku neděláme tyto věci :) Studuju veřejnou správu, tam ani tělocvik není nijak náročnej.

hodnocení

0x

Myslel jsem si, že pojmům, jako je upažit, rozpažit, předpažit, zapažit, vzpažit, stoj spatný a stoj spojný, skrčmo, schylmo atd., rozumí každý, kdo měl ve škole tělesnou výchovu. Vidím však, že realita je jiná.

Mohu tedy doporučit návštěvu nějaké velké knihovny (Univerzitní apod.) a vypůjčit si knihu

Šterc, Jaroslav, 1901-1980
Tělocvičné názvosloví / - 3. vyd.
Praha : STN, 1964 - 255, [1] s. ;

Považuji však za nemožné zkrátit obsah knihy na 40 řádků.

matesanek
hodnocení

jsem v prváku, a za 10 let mě nikdo neučil o tělesné výchově tyto věci. Přijde mi to absolutně zbytečné, vojna povinná není, tak na co to učit? A mám umět jen základní pojmy jako je skrčka,stoj spatný , spojný, upažení, zapažení, široký stoj rozkročný atd.

Tyto věci patří k všeobecnému vzdělání. Většina lidí rozezná smrk od jedle, žito od pšenice, ví jaké je hlavní město Egypta, jaká je rychlost zvuku - a taky to k životu nepotřebují. Tělocvičné názvosloví se používá nejen na vojně, využívá je např. medicína, hlavně rehabilitace, dále pak gymnastika, skoky do vody, akrobatické lyžování a mnoho dalších sportů. Ale já stále nevím, co od nás očekáváš - snad popis základních prvků? Tak třeba vzpažit - ruce dáš, jako bys visel na hrazdě, přepažit - ruce vodorovně před sebou, vzdálenost dlaní na šířku ramen, připažit - ruce podél stehen, zapažit - napjaté ruce za tělem, upažit - napjaté ruce vodorovně do stran (jako letadlo), stoj spatný - paty se dotýkají, špičky od sebe, stoj spojný - špičky chodidel i paty se dotýkají, to stejné s nohama - přednožit, přinožit, zanožit, unožit. Polohy trupu - stoj vzpřímený, předklon - trup překloněn do vodorovné polohy, záklon - trup dozadu, úklon - pohyb trupu stranou. Roznožka - přeskok přes nářadí (kůň, koza), přičemž ruce při odrazu jsou u sebe a nohy roznožené, skrčka - totéž, ale ruce více od sebe a nohy skrčené jako při dřepu. Přemet (vpřed, stranou(tzv.hvězda), vzad) - přetočení těla s oporou rukou o zem, salto (vpřed, vzad) - přetočení těla za letu, bez opory rukou. Salto lze provádět vzpřímeně, prohnutě, schylmo a skrčmo, s vrutem (obrat kolem svislé osy). Atd. atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]