Nejste přihlášen/a.
Ahoj, už od školky mi nešla vyslovovat písmena R a Ř, chodil jsem k logopedce ale moc to nepomáhalo. Za rok mám jít na střední školu a dost se toho bojim. A to není ještě to nejhorší, moje příjmení je totiž Rytíř takže úplně úžasný to mám...
Ahoj, mas krasne jmeno a bylo by skoda si ho komolit. Jediny, kdo ti pomuze, je logoped, ale musi byt dobry. Tam, kam jsi chodil, uz nechod, to by bylo k nicemu. Poohledni se po nejakem vyhlasenem dobrem logopedovi, on to dokaze spravit
Ja neumela tez R a Ř, nyni jsem bez problemu, a to mluvim hodne ve skole i v praci (taky ve skole:D), a nikdo nepozna, ze jsem tyto problemy nekdy mela
Ja z kraje znojemskeho bohuzel Ale poptej se ve skole ucitelu, rodice at se ptaji kamaradu, nebo ti nekdo odpovi i tady
Na pedagogické škole si měsíc před maturitou kantoři uvědomili, že jedna spolužačka neumí r a ř. A řekli, že u dětí nemůže pracovat nikdo s vadou řeči a tedy ji k maruritě nepustí. Za týden to uměla. A perfektně! Ve vašem věku nemusí být špičkový logoped. Stačí jen někdo, kdo vám pár věcí vysvětlí a zadá cvičení. Vy už se postaráte, aby to k něčemu bylo. Nikdo vás nemusí motivovat jako malé dítě.
Vemte to z druhé strany- kdo ve vládě neráčkuje? Už si z toho děláme legraci, že pouze s touto logopegickou vadou se dostanete do vlády. Pokud vám to vadí tak zvolte logopeda, R-říkejte si vždy a všude, hlavně před zrcadlem místo R -TD př. trnka-tdnka na tom to jde nejlépe. Spolužáci ale bohužel vždy najdou důvod k pošklebku a tak i když to nebude R bude to něco jiného. Pokud najdu stránky na učení tak je vložím.
doplněno 28.06.11 17:47:Zde je to velmi hezky popsané, uložila jsem to na pozděj pro vnučku co sice ještě moc nemluví a chuděrka se jmenuje Kateřina Turečková.
Ahoj, předkus mám asi 4mm nosím rovnátka (stálá), Ř umím tak na 87% ale to R je děs běs, děkuju za odkazy...
Jestli nosíte fixní (stálá) rovnátka, tak na nějakou logopedii zatím zapomeňte. Jednak s rovnátky nemáte šanci správně postavit jazyk na výslovnost, za druhé se vám postavení zubů v ústech změní (těmi rovnátky). Já jsem např. s fixními rovnátky nebyla schopná správně vyslovovat v angličtině th. A měla jsem zvýrazněné sykavka, přestože před rovnátky jsem žádnou vadu řeči neměla. No a po odstranění rovnátek se vrátilo zpět do původní podoby. Ale jestli tak dlouho čekat nechcete, tak samozřejmě zajděte k logopedovi.
měl jsem stejný problem...myslel jsem,že se to už nemuže spravit,ale nakonec to vše dobře dopadlo. Musíš opravdu každy den trenovat, ja například jezdil do Prahy tam jsem třeba stravil 1 týden za půl roku,tam jsou na to odborníci a ty mi hodně pomohli.Doporučila mi to pravě moje logopedka.
Přeji hodně štěstí (každy den trenuj)
Já jsem před rokem řešila stejný případ, r ani ř pořád neumím, ale můžu tě ujistit, že na gymplu se s žádnou šikanou nesetkávám, občas to chce jen pevný nervy ale jinak jsou ostatní v pohodě, i učitelé ( ač je to překvapující, největší problém s tím měli vždycky oni, ne spolužáci). Sama mám jméno děsný: Moudrá...jinak radím moc k logopedovi nechodit, jen pro pár rad a pak hned domů a cvičit, když totiž chodíš k logopedovi tak 2x do týdne máš za chvilku pocit, že tomu věnuješ času dost a on tě to naučí...ale neučit se to musí každej sám.
Já také neuměla vyslovovat R, až ve 13ti letech jsem se tomu naučila... Taky hrůza, protože v křestním i v příjmení R mám. Trvalo to rok než jsem se to naučila! Chodila jsem na logopedii každé dva týdny, ale nejdůležitější byla práce doma. Logopedka mi doporučila předčítání nahlas jakékoliv knížky, která se mi líbí. Sedla jsem si nad knížku, četla nahlas a ve slovech, kde bylo R, jsem četla T. Třeba TDÁVA míso tráva a tak Je fakt, že mi to trvalo rok, ale naskočilo to z minuty na minutu, jakmile jsem si uvědomila, jak správně dát jazyk na to horní patro a netahat tu hlásku z krku
Pak jsem jen přišla k logopedce, řekla DOBRÝ DEN a ten den byla moje poslední návštěva
Hele, já ti něco *eknu o tadytěch *ečovejch p*oblémech. My měli na základní škole takovýho kluka, a ten zase pořád koktal. Učitelky pro něj asi z toho důvodu měli dost velkou slabost. A von seděl v lavici s jedním hodně chytrým kamarádem, a když jsme měli třeba počty, tak naše matikářka zadala úkol pro celou třídu a kdo věděl, tak se měl co nejdřív přihlásit a když jste se přihlásili první a odpověděli ste správně tak jste dostali jedničku. No a ten jeho chytrej kamarád už měl asi 20 jedniček a tenhleten koktavej kluk furt nic, hlavně taky proto že se styděl mluvit. Nu a tu ho najednou napadla taková chytrá věc a vod tý doby začal svého nadaného kamaráda dohánět. Jak to dělal? Jednoduše. Vždycky když učitelka zadávala nový příklad, tak jen co ho dočetla, už se hlásil, už mával rukama že ví. No a učitelka ho samozřejmě hned vyvolala a von začal ten svůj nezapomenutelnej monolog, teď budu citovat : "Je...je..je..j.e...je..jo..jo.joo..je..to č.č.č.č.č.č.čt..čt.." no a mezitím co dělal tajdlencto verbální divadlo, si to samozřejmě spočítal v hlavě, a po ňákejch 30 vteřinách z něj nakonec vypadlo "čty..čty..čty...vosumdesát jedna".
No to je jen taková zajímavost, že se někdy i hendikep dá využít ve svůj prospěch.
Já osobně, kdyby to s tím logopedem nějak nedopadlo, bych si vzal o prázdninách do ruky slovník českých slov, všechny slova kde je R a Ř bych poškrtal a místo toho používal ty slova, kde takový písmena nejsou.
Když se Labuda učil česky, aby moch hrát ve filmu Vesničko má středisková, taky mu strašně dělalo problémy Ř. A jednou prej šel do krámu a chtěl tři rohlíky, a protože se pořád styděl, tak povídá tý prodavačce. "Dejte mi dva rohlíky", ta prodavačka vzala dva rohlíky a jak šla k němu, tak von se ťuknul dočela a povídá "jo..a ještě jeden".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.