Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám za lubem studovat pedagogickou fakultu a to český jazyk a literaturu + německý jazyk a literaturu. Z češtiny strach nemám, sice pravopis je hrůzostrašný, ale věřím, že s tím přes léto něco udělám. Obavy mám z němčiny. Sice jsem odmaturoval slušně, avšak má němčina není na bůhvíjaké úrovni, zejména mám velice omezenou slovní zásobu.
Chtěl bych poradit od někoho, kdo peďák studuje nebo s ním má zkušenost, jak studium jazyka probíhá - vyučuje se rovnou v jazyce, nebo výuka probíhá v jazyce českém? Myslím tím, zda mi začnou vysvětlovat historii německé literatury a mluvnice hned v němčině (čemuž nebudu vůbec rozumět), nebo v češtině. Také by mě zajímalo, jak se na toto studium přes léto co nejlépe připravit, tzn. jakou literaturu prostudovat, s jakými učebnicemi pracovat.
Velice děkuji za jakékoliv vyjádření
Michal
Dovolil bych se zeptat - to jste již přijat? Já vím, že při přijímacích zkouškách se hovořilo pouze německy a zkoušely se reálie německy mluvicích zemí. A přijímačky nezvládli ani ti, co rok pobývali v Německu. Alespoň na PF v Plzni a Č. Budějovicích.
Až takhle je to tvrdý? V Ústí je právě druhé kolo, přijímají bez zkoušek, což je jednak plus, ale i minus - raději bych je tam měl, abych věděl, že na to mám.
Vidlaku, jak jsem psala vyse - dle meho skromneho osobniho nazoru na to nemate. Nemuzete se rovnat lidem, co perfektne ovladaji rec i psani, co pobyvali rok dva v cizi zemi. To je jak kdybych se hlasila na farmaceutiku s tim, ze z chemie a matiky mam trojky, z matiky ctyri az pet. Ale jak rikam, je to ciste muj osobni nazor Treba se behem roku zvetite a vsechno v pohode dozenete, hlavni je chtit a nebat se toho!
Tez zalezi, jak moc je obor obsazovany. Nekde se prijima drtiva vetsina studentu, i ti, kterym se prijimacky moc nepovedly, protoze proste obor je mene obsazovan.
Náročné, jak pro koho. Záleží především na počtu uchazečů. V minulosti počet uchazečů na aprobaci ČJ - NJ mnohonásobně převyšoval počet přijatých, proto přijímali v podstatě pouze ty, co již se uměli slušně domluvit. A někteří vyučující ani pořádně česky neumí. Asi tak, jak píše @martinaa - jsou to němci. Ale bude také záležet na škole, takže třeba v Ústí nebudou takové nároky jako byli v Plzni nebo ČB. Moje zkušenosti jsou z let minulých. Vidím, že ani katedra germenistiky Jihočeské univerzity přijímací zkoušky nepořádá. pf.jcu.cz/...
doplněno 29.06.11 10:36:Omluvte hrubku, jinak bych doporučil pracovní pobyt v Německu přes prázdniny. Zdali jste složil úspěšně maturitu z němčiny, tak za dva měsíce v německém prostředí se rozmluvíte a ještě si vyděláte nějaké to €. Letos by mělo být jednoduché vycestovat za prací. V minulosti bylo zapotřebí pracovní vízum. Dříve, kdo prošel přes přijímačky, tak studium obvykle úspěšně zvládnul. V současnosti asi nebude problém být přijat, ale problém asi bude studium úspěšně dokončit. Jinak aprobace ČJ _ NJ patří k těm nejnáročnějším, nebo alespoň patřila.
vidlak, ... nejdřívě ze všeho bych si zjistil, PROČ kantoři ze škol "mizí". Je pochopitelné, že ty důvody mohou být různé.
Znám jednoho bývalého kantora, který se rozhodl dobrovolně odejít, protože ( jak sám řekl ): " ... měl jsem strach, že tam některého toho podařeného žáčka ""přerazím"" " - Přikláním se k názoru, že v dnešní době dělat "kantořinu" není vůbec žádný med.
No a druhý známý měl také velký zájem dělat "kantořinu", ... takže po střední škole ve vrhl na "pajdák". Asi po roce s tím studiem sekl, ale později mu to zase nedalo a ... začal učit ... a souběžně s vyučováním na základce začal znovu na pedagogické fakultě, kterou ( tedy na druhý pokus ) velmi úspěšně dokončil. Pak asi deset let učil ... až do nedávné doby, kdy to opět sám "vzdal", protože přišel k závěru, že o zničení své nervové soustavy jednoduše nestojí ... a ze školství úplně odešel. Nyní pracuje ve službách ... a na svém novém ( podstatně klidnějším ) místě je velmi spokojený. Svoji dobrou češtinu tam uplatní k vyřizování běžné agendy ( což u mnoha firem - bohužel - není samozřejmostí ), ... angličtinu "oprašuje" už jen na svých dovolených, ... no a němčinu si "udržuje" placenou výukou ( v soukromí ) se ziskem "bokem". Bohužel, dlouhé roky odborného pedagogického studia na PF mu jsou ( téměř ) k ničemu.
Věřím ale, že ... ne všude ... je kantořina na "odpis".
Pro Vaše rozhodnutí je důležité to, co si ( pro svoji další budoucnost ) od absolvování poměrně náročného studia na PF slibujete. Pokud bych mohl poradit, tak bych se ... moc a moc a moc ... vyptával těch, kteří k uvedenému oboru mohou cokoliv důležitého povědět. Věřte, že se Vám ten čas ( vyptávání ) hodně vyplatí, protože jen tak si můžete udělat ( alespoň přibližný ) obrázek o tom, zda je to vyhlédnuté studium to, co ( po absolvování tohoto studia ) opravdu hledáte.
Přeji dobré rozhodnutí ...
Pokud nemate slovni zasobu a hruzostrasny pravopis, popravde mi neni jasne, jak jste mohl slusne odmaturovat. To je prvni vec. Vyuka na VS pro pedagogy se zamerenim na cizi jazyky probiha bud kombinovane, vetsinou s ceskym lektorem, ktery mluvi chvili cizim a chvili ceskym jazykem, aby mu bylo rozumet a mohl upozornit na pripadne chyby. Nebo vyucuje treba rodily mluvci ci primo ucitel jine narodnosti. Tam uz je s cestinou problem, ale ruku na srdce - pokud se nekdo prihlasi na jazyk, pocita se s tim, ze jej umi perfektne jak v mluvene, tak v psane forme, to bez diskuze. Pres prazdniny prakticky nemate moznost samostudiem dohnat ty, co sprechti, rozumi, pisi, jsou dobri, mozna tak, kdybyste od cervna do zari jen do nemecka a neco pochytil... nechci Vas odrazovat, ale vim, jak to chodi. Mela jsem nemcinu okrajove a mela jsem ji plne zuby. Za rucicku Vas nikdo vodit nebude, neumis - tak vypadni. Bohuzel. Preziji jen ti nejlepsi. S nami se na biologii pocita, ze jsme jiz pri nastupu umeli latinu, komplet cele telo, kytky a zivocichy. Kdo neumi, ma velky problem dohnat to, cemu nerozumi.
Kazdopadne klidne zavolejte na studijni oddeleni prislusne skoly a zeptejte se, jak probiha vyuka.
Viděla jste novou státní maturitu? Zřejmě ne, jinak by Vám došlo, jak jsem mohl slušně odmaturovat ČJ 1, NJ 2 i přesto, že z diktátů jsem dostával imrvére za 5! a německy sice umím psát, mluvit, ale v Německu bych se nikdy nedorozuměl... Každopádně děkuji za názor, počítám s tím, že se se mnou nikdo mazlit nebude, ovšem si zas nemyslím, že to bude nějaká kruťárna hned ze začátku... možná se pletu.
No praveze videla...:D Na vsech oborech s cizim jazykem byva vstupni test, aby poznali, jestli vlastne jazyk ovladate. Ja nemcinou nastesti prosla, ale holky delaly anglictinu sedmkrat, osmkrat, tri roky po sobe nemohly udelat pitomy vstupni test a to byly holky, co byly dva tri roky v zahranici jako au-pair
Krutarna to hned neni, ale jak rikam, pocitaji s tim, ze ovladate nemcinu pisemne i ustne perfektne. Horko tezko budete neco dohanet, hlavne tedy gramatiku...
Tak s gramatikou by snad problém nebyl, v němčině všechny časy znám, stejně tak já nevim konjunktiv, trpný rod, předložky s pády, spojky vedlejší atd. ale problém je ta slovní zásoba a průser podle mě je hlavně ten, že nevim, kde tu slovní zásobu nabrat... přemýšlel jsem, že se budu třeba snažit všechny věci které uvidim říct německy, nebudu vědět, tak si je napíšu a přeložim a naučim... jiná metoda mě nenapadla. Abych si vzal slovník a jel podle něj si myslim nemá smysl, jelikož slova která nebudu užívat stejně zapomenu. Přesto motivace a chuť se německy učit a hlavně naučit by byla
vidlak, zdravím ...
... opět jsem narazil na jeden docela zajímavý článek, který by ... pro Vaše rozhodování ... mohl být vhodným k přečtení.
Při psaní svého prvního příspěvku jsem psal pouze z některých známých zkušeností jiných "člobrdíků"... a vlastně jsem ani pořádně netušil, jak ( moc špatně ) na tom současné školství opravdu je.
Článek k současné, ... ale zejména k budoucí, situaci ve školství vypovídá poměrně dost. ( ... chce to ale dočíst až do konce )
A perspektiva? ... dnes a v nejbližších několika letech - podle mne - patrně vůbec žádná!
Můj názor ale berte s patřičnou rezervou, protože soukromé školy ( a veřte, že jich bude stále víc ):
1) ... nejenom dobré kantory stále nabírají ( přesněji ... pečlivě si vybírají )
2) ... ale také poměrně dobře platí
3) ... a tyto školy kvalitní kantorynabírat ( přesněji "vybírat si" ) pořád budou,
Protože opravdu rozumní rodiče ... nebudou mít zájem mít ze svých dětí jenom " stádečko debilů", ale určitě budou chtít mít ze svých dětí opravdu vzdělané lidi.
Bohužel, jak je vidět, tak stejně jako za některých našich vlád předcházejících, tak i za současné ... úplně zmatené ... vlády Peťky Nečase, je podpora vzdělávání ... patrně "pátým kolem"u vozu.
Podle mého názoru, z uvedeného článku doslova "pěkně trčí ( vyčnívá )", jaké ( nevzdělané ) stádečko z nás naši stateční zástupci lidu ... chtějí mít. ( ... ale to je na úplně jinou debatu )
Dobrý den,
zdravím vás. Nejsem sice vysokoškolák, ale zkusím vám poradit. Pokud jste odmaturoval z němčiny lépe než dobře, tak se podle mého názoru nemusíte vůbec obávat. Jinak nemyslím si, že pokud jste si vybral obor, na kterém je němčina, tak by to na vás hned všechno navalili německy. Ale to záleží na té či oné škole. V jakém městě leží ta dotyčná pedagogická fakulta? Jistě má nějaké internetové stránky, na které se dá podívat a určitě je tam i studijní plán, pak jen stačí najít předměty, určitě je u nich napsáno, zda jsou v němčině či češtině ... Jinak pokud máte hrůzostrašný pravopis a za léto to chcete spravit, tak proč se nevrhnete také na němčinu? Zdravím.
Děkuji za odpověď. Abych řekl pravdu, ve studijním plánu je právě u všech předmětů z NJ jako vyučující jazyk němčina, což mě dostalo. Středoškolák přeci nedokáže číst německé knihy (třeba i odborné) v originále, to dokáže jen málokdo... Jedná se o UJEP - Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Z té němčiny mám opravdu hrůzu, koukal jsem tam i na doporučenou literaturu, nastahoval a skutečně jsou to německé knihy bez jakéhokoliv českého slovíčka.
Proto by mě zajímala zkušenost někoho, kdo na peďáku jazyk studuje a byl byl konkrétní o tom, jak to probíhá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.