Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochranné pomůcky a oděvy

Od: honzad* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

v instruktáži o bezpečnosti práce, ochraně zdraví a požární ochraně fakulty vysoké školy, v odstavci povinnosti organizace a studentů v péči o bezpečnost a ochranu zdraví je uvedeno:

Organizace je povinna zajišťovat studentům takové pracovní podmínky kde mohou pracovat bez ohrožení zdraví a vytvářet předpoklady pro účinnou úrazovou prevenci. Musí zajišťovat studentům ochranné pomůcky a oděvy, pokud to charakter jejich práce vyžaduje.

V praxi to funguje tak, že studentům je sděleno ať si opatří ochranný plášť a přezuvky a ty následně nosí do laboratoří. Přijde mi, že to odporuje výše uvedenému tvrzení, kdy by vše měla zajistit škola. Nevím jestli je to její povinnost ze zákona, ale pokud ne a přitom si takévé pravidla sama vytvořila měli by je všichni dodržovat. Co si o tom myslíte? PS: Pokud si zapomenu plášť, mám absenci v laboratořích.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Podle instruktáže bych to také chápala tak, že by měla ochranné prostředky zajistit škola. Neřeší ale způsob jejich finanacování.*nevi* Podle mne by mohli klidně na studentech chtít určitou úhradu. A bylo by to asi vhodnější pro obě strany. Nevím jak často je potřebujete, ale jistě by to mohlo sloužit více studentům, pokud by to pořídila škola. A ve škole by to bylo k potřebě při této výuce. V jiných organizacích dostávají pracovníci ochranné oděvy a pomůcky proti podpisu - záleží také na vnitřní směrnici organizace.

reeve*
hodnocení

1x

Ptáte se na něco, na co nemůže být jednoznačná odpověď. Zaměstnanci mají ze zákona nárok na bezplatné ochranné pomůcky včetně laboratorních plášťů. Existují na to nějaké tabulky, které stanoví, že například laborant má nárok jednou za dva roky na proplacení zakoupeného laboratorního pláště. Ve vztahu ke studentům takové závazné předpisy neexistují a vysoké školy to řeší všešlijak.

Většinou bývá zvykem, že laboratorní pláště si studenti kupují sami (není to zas taková pálka a plášť student využije ve více předmětech), zatímco specializované ochranné pomůcky (laboratorní ochranné štíty, rukavice, přílby, respirátory ap.) obstarává škola. Samozřejmě že i tady jsou rozdíly mezi jednotlivými školami, obory a dokonce i předměty. Například takoví medici si na běžné školní "laborky" nosí pláště vlastní, na praxi v nemocnici (či dokonce na operačním sále) však samozřejmě fasují pláště "erární". Studenti zemědělských oborů jistě mají své vlastní holínky, zatímco když já jezdil v rámci studia na výlovy přehrad, míval jsem holínky "prdelačky", gumák a další vybavení půjčené ze školy.

Vřele doporučuji, nevstupujte se se školou do konfliktu kvůli pochybnému "nároku" na laboratorní plášť. Školy musí šetřit každou korunu, takže na zakoupení plášťů každému studentovi prostředky určitě nemají. Možná se vám dokonce podaří vyštrachat nějaký vnitřní fakultní předpis, na jehož základě si můžete na onen "erární" plášť činit "nárok". Budete-li dostatečně "asertivní", možná "zvítězíte" a katedra vám na laborky zapůjčí nějaký roztrhaný, špinavý a smradlavý plášť původně určený na vytírání podlah. Bude to však vítězství, které právem snese označení "Pyrrhovo".

k2
hodnocení

0x

1. S ochranymi pomuckami to neni az tak jednoduche, jak si predstavujete. Ctete:

cs.wikipedia.org/...

2. Nevim o skole (a nemyslim jen VS ale i SS), kde by se takoveto veci (plaste a prezuvky) fasovaly. Snad jen nejake soukrome. Pujcuci se leda tak oblicejove stity a podobne veci.

3. Nevim, jak byste si to v praxi prestavoval. Jako ze skola nakoupi vsem plaste a prezuvky spravnych velikosti? To je asi nejen z financni stranky blbost, ze? Nebo tam budou plaste a prezuvky "erarni"a vsichni si je prostridaji? Nejsem teda fajnovka, ale u tech prezuvek by mi to teda asi uz trochu vadilo. Nebo je po kazdem pouziti vyprat, ale to je asi trochu nerealne...

Muj nazor: plast slouzi hlavne pro ochranu vaseho "civilniho obleceni"a melo by byt predevsim ve Vasem zajmu ho nosit. Az se na nem objevi nevypratelne skvrny ci dirky neznameho puvodu, tak pochopite...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]