Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vznikají peníze vs krytí zlatem

Od: antynka* odpovědí: 12 změna:

Dokážete mi někdo vysvětlit jak vznikají peníze? Již dávno nejsou kryté zlatem... A jaký vliv na to má monetární politika centrální banky?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Tématem,proč existují světové měny,se mnoho lidí vážně zabývá.Existují skupiny lidí v celém světě,které se pokoušejí obejít se bez oficiální měny a vytvořit si měnu vlastní,bez inflace a finančního krytí.Systémy studují i ekonomové a nazývají je LEDS

Něco o tom na stránce: econ.muni.cz/...

antynka*
hodnocení

Ten odkaz mi nefunguje, není tam nutné nějaké přihlášení?

dusatka*
hodnocení

2x

ceed.cz/...

To, na co se ptáte, je docela obšírná záležitost, výše uvádím odkaz s velmi stručnou odpovědí, doporučuji nějakou publikaci o makroekonomii, např. Samuelson, Nordhaus - Ekonomie

antynka*
hodnocení

Samuelsna jsem četla, tam dost rozebírají rezervy v centrální bance a to mi moc nepomohlo... Někde jsem četla o tom, že to souvisí s úvěry, že když nějaká komerční banka poskytne úvěr, tak vlastně tím vyrobí nové peníze a tím, že ten úvěr splácíme, tak zase peníze zanikají... no nicméně pořád nechápu ten princip... Mám k dispozice všemožné knihy o ekonomii včetně makroekonomie, ale asi jsem úplný pako, ale pořádný mi to mozek nebere...

dusatka*

To je otázka jak ke zkoušce na VŠ :) Ano, máte pravdu, většina peněz v ekonomice pochází úvěrů obchodních bank.

Při obchodní banka při poskytování úvěrů peníze vytváří - nepůjčuje peníze, které do ní někdo předtím vložil. Banka v aktivech zvyšuje pohledávky za klienty (úvěry) a v pasivech zvyšuje závazky za klienty (běžné účty). Navyšuje svou bilanční sumu o výši poskytnutého úvěru = vytváří majetek.

antynka*
hodnocení

A na co myslíte, že to ptořebuji? *smich* Už mě z makra 2x vyrazily... *bum*Díky za vysvětlení.

dusatka*

Tak to budu držet palce. Já jsem to teda předpokládala, že to je takhle nějak, protože úplnému laikovi bych řekla, že když někomu peníze půjčím já, z mého účtu odejdou a na jeho se připíšou; když ale dává úvěr banka, peníze připíše dlužníkovi, ale z žádného (běžného) účtu je nikomu neodepíše. A tak vzniknou peníze, které dosud nebyly (a splacením zas zaniknou). Jenže úplný laik by se na tohle asi neptal ;)

jarmik*
hodnocení

1x

Velice přístupnou formou poskytuje na tuto otázku odpověď např. Therry Pratchett v poslední Zeměploše "Nadělat prachy". Celé se to odehrává v centrální bance.

hodnocení

0x

Peníze se prostě tisknou. :)

Jak je to ale s jejich faktickou kupní sílou, je často otazníkem i pro odborníky v ekonomice... *nevi*

mafo

Mrkněte na toto:

video.google.com/...

antynka*

Konečně jsem si našla čas a podívala se na to. Vřele doporučuji VŠEM! Je to hodně zajímavé i pro laika. Díky za odkaz.

cybermagefroll*
hodnocení

0x
Ve skutečnosti většina peněz neexistuje a jsou to jen číslíčka:) Fyzicky jako peníze, kterými se běžně platí, je nikdo nikdy neuvidí. Jak říká, mám pocit že jeden z Murphyho zákonů, reálný svět je pro ekonomy něco jako mimořádná událost:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]