Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit,jak se zachovat,nebo co se dá dělat,s učitelkou.Můj syn chodí do 2.ročníku,problémy ve škole nemá,až na angličtinu.Průměr jeho známek v prvním pololetí byl 4,2 na vysvědčení měl nedostatečnou.Začal chodit na doučování a průměr jeho známek na konci školního roku je 3,3 a opět nám bylo sděleno,že dostane nedostatečnou.
Mám ho nechat přezkoušet,nebo kde bych mohla si stěžovat,nebo něco prostě vůbec nevím,co mám dělat,jestli má vůbec cenu učitelce odporovat,nebo jestli si vždycky své rozhodnutí obhájí.
Prosím poradte
Zde máte citát z aktuálního znění školského zákona:
"§69
Má-li zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka pochybnosti o správnosti hodnocení na konci prvního nebo druhého pololetí, může do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o hodnocení prokazatelně dozvěděl, nejpozději však do 3 pracovních dnů od vydání vysvědčení, požádat ředitele školy o přezkoumání výsledků hodnocení žáka; je-li vyučujícím žáka v daném předmětu ředitel školy, krajský úřad. Pokud není dále stanoveno jinak, ředitel školy nebo krajský úřad nařídí komisionální přezkoušení žáka, které se koná nejpozději do 14 dnů od doručení žádosti nebo v termínu dohodnutém se zákonným zástupcem žáka."
Posuďte sama, zda této možnosti využijete. Pokud ano, jednejte rychle, abyste třídenní lhůtu nepromeškala. Počítejte s tím, že komisionální přezkoušení může být nařízeno i doslova "z hodiny na hodinu", tedy bez jakéhokoliv času na přípravu. Cílem přezkoušení totiž není přimět žáka k učení, aby si známku "opravil", ale posoudit, zda jeho okamžité znalosti koncem daného pololetí odpovídají hodnocení, které stanovil příslušný vyučující.
Jde o angličtinu, takže je vysoce pravděpodobné, že v komisi budou kromě vyučující i další aprobovaní angličtináři, kteří dovedou posoudit předvedený výkon. Účastnil jsem se mnoha komisionálních zkoušek a nikdy jsme k nim nepřistupovali stylem "teď ti, hochu, dokážeme, že ta pětka byla oprávněná". A také nikdy žádost o komisionální přezkoušení koncem června studentovi nepřitížila u opravné zkoušky v srpnu, i když student u té červnové zkoušky neobstál.
Nemůžete tedy nic ztratit, přesto svoji případnou žádost zvažte. Nejen, že jí přiděláváte škole práci, ale také tím vyjadřujete pochybnosti o objektivitě hodnocení. Máte-li důvěru k třídnímu profesorovi (profesorce) vašeho syna, zkuste s ním problém prokonzultovat. Jakkoliv by měl být dobrý třídní loajální vůči škole a korektní vůči kolegům, dokáže rodičům naznačit, že i on má určité pochybnosti (například o objektivitě hodnocení), aniž by to naplno řekl.
Na závěr pár slov k průměru: Ano, aritmetický průměr známek bývá démonizován a v žádném případě by neměl sloužit jako zásadní argument pro zpochybnění výsledného hodnocení. Na druhou stranu však průběžné známky musí být pro rodiče dostatečně srozumitelným signálem, jak na tom jejich potomek je. Ze všeho nejdříve podrobte syna důkladnému křížovému výslechu, zda vám "náhodou" nezapoměl říci o několika kulích, které během pololetí chytil, či o nějakých nesplněných úkolech. Pokud ne a pokud průběžné známky z pololetí skutečně vypadají na "něco mezi trojkou a čtyřkou", sdělte řediteli, že postrádáte dostatečnou zpětnou vazbu o studijních výsledcích vašeho syna. A sdělte to důrazně, pokud jste navíc koncem třetího čtvrtletí (tedy někdy v polovině dubna) neobdrželi ze školy varování, že váš syn má z angličtiny nedostatečný prospěch.
Ze své kantorské praxe znám mnoho případů, kdy neobjektivní rodiče útočí vůči škole ve snaze zlepšit hodnocení jejich povedeného potomka. Těch útoků je čím dál více a pro školy jsou čím dál nepříjemnější. Na druhou stranu však vím, že někteří učitelé si až příliš zjednodušují práci a svá drakonická hodnocení střílejí od boku, aniž by se jakkoliv namáhali poskytnout studentovi či rodičům zpětnou vazbu. Je-li zrovna toto případ známky vašeho syna, nemám důvod svoji vzdálenou "kolegyni" nijak hájit.
Snažil bych se spíš najít společnou řeč a zjistit, proč je učitelka nespokojená.
Průměr rozhodně není to rozhodující pro výslednou známku. Sice postupně přecházíme k výsledkům učení, ale pořád se přihlíží i k dalším věcem, jako připravenost na výuku, aktivní zapojení atd. Navíc, průměr je potřeba počítat vážený, tj. třeba velká písmenka nebo ústní zkoušení má daleko větší váhu než malé pětimutovky. Některé školy tyhle váhy mají stanoveny dopředu, někde si to stanovuje učitel sám.
Neznám ani vašeho syna ani danou učitelku. Plně s vámi cítím, taky jsem na základce s angličtinářkou lehce bojoval, ale dneska jí jsem docela vděčný.
Zkuste chtít nějaké stanovisko, proč má dostat nedostatečnou, možná budou argumenty učitelky natolik jednoznačné, že jí dáte za pravdu, pokud bude tvrdit, že je prostě "lempl", tak pak je na místě podat stížnost a chtít třeba komisionální přezkoušení, ale fakt napřed doporučuji zjistit, kde je "problém"
No,ona si an něj nestěžuje,že by byl lempl,dokonce tvrdí,že ho má ráda,ani bych si asi nemyslela,že je na něj zasedlá,ani syn nemá ten pocit,tvrdí,že s ní vychází skvěle,když za ní jde a ptá se jí,jak to s ním vypadá,tak mu řekne,že ještě neví,já jí nezávisle na tom za půl hodiny volám a mě napálí napřímo,že chce,aby makal víc,že písemný projev je hrozný,což uznávám,protože syn je dyslektik a psát je pro něj velmi těžké.takže s písemných testů tam má známky 5,5,5,4,3 a z ústního zkoušení tam má 1,2,2,ale podle paní profesorky nemá ústní zkoušení takovou váhu jako písemný.Nechci,aby dělal reparát,ale z přezkoušení mám taky starch,co když to nezvládne,ona bude na koni,když to zvládne,bude na něj mít vztek,no a ted babo rad,co dělat
zkusil bych slíbit učitelce, že celé prázdniny bude mládenec psát anglické eseje, zpracuje jí pár cvičení, co mu dá, a ona mu pro tentokrát přimhouří oko a dá mu za čtyři s tím, že příští rok mu o to zase ubere.
Strávil jsem takhle prázdniny po sedmičce větným rozborem, takže dodneška dokonale vým, které souvětí bylo souřadné a které podředné a jaké druhy vět používal častěji Porthos a jaké Athos s DArtagnanem. Sice to nebyl boj o reparát ale o dvojku, ale do dneška na to vzpomínám spíš v dobrém.
Argumentovat tím, že je syn dislektik není úplně optimální. Pochopitelně by to učitel měl zohlednit, je to handicap, na druhou stranu ale výsledky učení jsou jasně popsané, takže by je měl splnit každý, kdo danou úroveň vzdělání má mít.
Muzu Vam jako ucitel rict, ze nemate pravdu. Pokud je nekdo dysgrafik, ma na to nejaky papir a timto se lze ohanet. Takovy clovek, i kdyby umel celou latku zpameti i pozpatku, vzdycky udela v pisemnem projevu chybu a vetsinou ne jednu.
Problem je ovsem v tom, ze syn neni dysgrafik, ale dyslektik, ktery by mel umet psat normalne dobre, ovsem ma problem se ctenim. To bohuzel nesouvisi s tim, ze napise spatne pisemku, mozna z toho hlediska, ze si spatne precte zadani, protoze zameni pismenka a podobne. Coz je ovsem v anglictine docela nesmysl, kdyz si to stejne v hlave musi prelozit.
I na vysoke skoly chodi dyslektici a dysgrafici, samozrejme ale museji makat a podridit se narocnosti uciva. U deti na ZS se toto jeste da zohlednit, na SS uz se to zduvodnuje prece jen obtizneji.
Pokud ma prumer necele tri a pul a podle ucitelky je i v hodinach v pohode, co se tyce pripravy a chovani, je nedostatecna nesmysl. Tri petky proste nevyvazi jednicku, dve dvojky a trojku... to proste nejde! Zkuste si promluvit primo s reditelem, kdyz se s ucitelkou moc mluvit neda. Za techto znamek a podminek je reparat nesmyslny, zbytecny a k nicemu!
děkuji Vám za odpověd,zní to všechno logicky,,ale Vy jako učitel si myslíte,že by mohla paní ředitelka,zvrátit rozhodnutí paní učitelky?
Casto plati, ze reditel a ucitel jsou jedna ruka a ty se navzajem myji, bohuzel. Zkuste jit za ucitelkou na v ramci moznosti pratelsky rozhovor, jak vzniklou situaci resit mimo reparatu, protoze znamky se Vam na reparat nezdaji - to totiz dite musi propadat, ne mit jednicky, dvojky a trojky. okud nebude chtit ustoupit, bezte navstivit reditele. Stou samou diskuzi, s tim samym dotazem, jak to vidi on.
No a jak to učitelka (na sš nejsou profesoři, ani studenti) zůvodnila? Průměr je jen jakési jedno z kriterií, i když se na něm rajtuje, je to nejednodušší... Pokud jste si jisti znalostmi syna, nechte jen přezkoiušet, jděte za třídní, ředitelem, podá se žádost. Ostatně to najdete v zákonu i v dokumentech školy - školní řád.
Tak jsem to měla pravidelně z němčiny. V prváku průměry kolem 3, ale na vysvědčení čtverka. Jednou dokonce (ve druháku) průměr 2,8 a na vysvědčení čverka. Tak jsem se na to vykašlala, průměr 4,8 a na vysvědčení čtverka :D :D :D. Písemky jsem jakž takž zvládala, ale na učitelku jsem byla hubatá a nezapojovala jsem se do výuky.
průměry jsou oblíbená muleta na studenty a rodiče.
Když budu mít tři jedničky z malých písmek a jednu kuli ze čtvrtletky, tak to vychází za docela pěknou průměrnou známku čistá 2.
Jenomže pokud se řekne, že čtvrtletka je pětkrát tak důležitá (a to někde mají oproti malým písemkám i desetinásobnou hodnotu), tak nám najednou průměr vychází 3,5, což už je skoro 4.
Takže bacha na to.
Zeptala jste se kantorky, jestli ví co to je dislektik a disgrafik? Jestli by nešlo uvědomit si to? Zvláště pak, když u kluka vidí snahu o zvládnutí a zlepšení. Že mladý má co dělat aby psal česky a jestli ten šílený stres vůbec stojí za to. Jestli si opravdu myslí, že dát klukovi za pět je to nejlepší, co pro něho může udělat. Že s tím nesouhlasíte, ale nevíte co dělat. Ale všecko ve smířlivém tónu. Zajít za ni a postarat se, aby u toho hovoru nikdo nebyl, aby si nesnažila za každou cenu zachovat tvář.
Na střední škole by se již nemělo dovolávat na to, že je někdo dyslektik nebo dysgrafik. Na to se bere ohled jen na základní škole.
V prvé řadě bych našel pro syna nějaké doučování, jinak neprospěje-li 30. června, bude dělat opravnou zkoušku koncem srpna a bude-li mít syn alespoň trochu snahu, tak určitě reparát udělá. S učitelkou bych žádné spory nevedl, mohla by se pak mstít a dát mu pětku i při reparátu.
Co vám poradit? Víte, když se ona profesorka rozhodne, že vašemu synovi dá nedostatečnou, tak ani komisionální přezkoušení vašeho syna to nezmění. Když bude chtít, tak ho u toho přezkoušení hezky potopí. Takže zvažte to, jestli si na ni budete stěžovat a syna trápit u toho komisionálního přezkoušení. Mimochodem - u toho zkoušení by zřejmě byl i někdo další z jiné školy, docela bych se toho bála být vámi. Proč vám to píšu? Protože jsme v obdobné situaci s mým dítětem a nevíme, jak z toho ven. Profesorka evidentně na dítě zasedlá, tvrdí to i jeho spolužáci. Bohužel - bojím se cokoliv proti "paní" profesorce podniknout, tyto osoby jsou většinou sebestředné a neuznávající jinou pravdu než tu svoji. A někteří učitelé využívají své nadřazené pozice (vůči studentům) k hojení svých vlastních komplexů méněcennosti. Když dostane váš syn za 5 na vysvědčení, bude ho čekat po prázdninách reparát. Pokud ho neudělá, zopakuje si 2. ročník. Můžete ho nechat stresovat tím komisionálním přezkoušením, ale uspěje tam? Jste si tím tak jistá? Jestli ano, a váš synek s tím bude souhlasit, tak si jděte na známku 5 na vysvědčení stěžovat. Hlavně to ale prodiskutujte dobře se svým synem, aby věděl, do čeho jde.
Při komisionální zkoušce budou učitelé z té samé školy - přísedseda (kdokoli z vyučujících, často ředitel), přísedící ( učitel se stejnou aprobací nebo příbuznou aprobací) a zkoušející (především ten, kdo daný předmět vyučoval). Takže se jedná vždy o kolegy, kteří budou obvykle stát na straně zkoušejícího.
doplněno 15.06.11 13:57:předseda - nikoli přísedseda
Kupte kytku, bonbonieru nebo lahev dobrého vína a zajděte za učitelkou, pokud už není pozdě, vše se dá domluvit, sypte si popel na hlavu, že vy ani manžel tomu nerozumíte, platíte učitele a kluk se snaží...Učila jsem na střední škole ale nikdy se nestalo, že by rodič propadajícího žáka šel za ředitelem a ten mi "domluvil". Zkouška před komisí není nejlepší řešení, víte oni jsou to zase jen učitelé a pokud chtějí dokázat, že kluk neumí tak to zcela jistě dokáží. Mezi námi, průměr nikoho nezajímá a ty vaše známky no nic moc, to si nebudeme nalhávat, že je to Ok u mě by dostatečnou dostal já totiž nesnáším reparáty kde bych musela být jako zkoušející a kdyby propadl tak se s ním otravovat ještě o rok víc. Učila jsem pouze 5 let a nechala jsem propadnout jedinou studentku, flink na drogách. Od sestry syn propadal ze dvou předmětů (občanka + technické kreslení) nic z čeho by maturoval na chemické průmyslovce a hrozilo, že ho nepřipustí k maturitě, sestra učitelka i její manžel do školy jít nechtěli a tak šel s lahví moku můj muž a kluk dostal možnost a to vážně 5 minut po dvanácté nechat se v kabinetě vyzkoušet a odmaturoval. Tak tam zajděte, ne že učitelce vynadáte, že kluk umí a ona je blbka co na něm sedí a držím pěstičky aby to skončilo úspěchem. Dejte vědět.
doplněno 15.06.11 22:37:Syn je DYS? Pokud ano tak máte jistě papír, zajděte za školní poradkyní i s papírem, pak za učitelkou a když to nic nevyřeší tak ředitel. Dys.to je zcela jinak hodnocený písemný nebo mluvený projev.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.