Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

paschova věta

Od: theofil® odpovědí: 2 změna:
zdravim všechny. narazil jsem v otázkách na státnice na pojem paschova věta a její využití ve výuce matematiky na Zš. nemá někdo suchý, co se pod tím skrývá? vyhledávač mi vrátil pouze jeden odkaz, ze kterého nejsem vůbec moudrý. díky.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Odkazů se najde více, užitečný se mi zdá tento:

google.cz/... lavicka%2Fsubjects%2FSG%2Ftexty%2Fsg_text.pdf&ei=mJL3Tfr_A8qZOorH7ccK&usg=AFQjCNH0rxoK2X0wk9gyXh27c2PQVsN6rw

doplněno 14.06.11 19:02:

Tohle nějak nefunguje, co tohle:

home.zcu.cz/ lavicka/subjects/SG/texty/sg_text.pdf

doplněno 14.06.11 19:42:

Taky ne, tak tohle:

mathworld.ic.cz/p/...

snad to půjde.

Další užitečný odkaz je

kmd.fp.tul.cz/...

Samotná Paschova věta zní:

4 (Paschův axiom): Každá přímka p rozdělí body, které na ní neleží do dvou tříd s následujícími vlastnostmi:

1) mezi dvěma různými body téže třídy neleží bod přímky p;

2) mezi dvěma body z různých tříd leží právě jeden bod přímky p.

To ale asi víte; použití v ZŠ by chtělo nějak promyslet, v podstatě je to tvrzení, že každá přímka dělí rovinu na dvě poloroviny a s tím by se alo pracovat.

hodnocení

ahoj. díky, to je to jediné, co jsem našel. naštěstí to student taky nevěděl, ale prostě mi to teď bude vrtat hlavou, než zjistím, k čemu ze se to na té základce dá použít. a hlavně se příště budu víc bránit na poslední chvíli zaskočit za nepřítomného kolegu v komisi.
doplněno 14.06.11 19:52: ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]